
ΕΛΛΑΔΑ
28/06/2025 | 19:17
Αναστολή εργασιών για το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά διέταξε το ΣτΕ: Τον Σεπτέμβριο θα εκδικαστεί η προσφυγή φορέων και πολιτών κατά του έργου
Το ΣτΕ διέταξε την αναστολή στην εκτέλεση εργασιών για την κατασκευή του τελεφερίκ στη Μονεμβασιά. Η αναστολή θα ισχύσει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής που κατέθεσαν φορείς και πολίτες, η οποία θα εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, η εξέλιξη αυτή περιορίζει τα περιθώρια υλοποίησης του έργου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θέμα στη Liberation το τελεφερίκ της Μονεμβασιάς: Διαταράσσοντας την ηρεμία της μεσαιωνικής πόλης με λεφτά του ταμείου ανάκαμψης
Στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ προσέφυγαν ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασιάς, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η Οργάνωση Γη και πολίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μονεμβασιά.
Η απόφαση (94/2025) καθαρογράφηκε προχθές. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της αδειοδότησης του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την προηγούμενη έγκριση του διαγωνισμού από το υπουργείο Πολιτισμού και την απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού από τον Δήμο Μονεμβασιάς.
Υποστήριξαν ότι η εκτέλεση των εργασιών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο μνημειακό σύνολο της Μονεμβασιάς (η οποία έχει ειδικό προστατευτικό καθεστώς ήδη από 1922!), το τοπίο και το προστατευόμενο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής, διακινδυνεύοντας την ακεραιότητα ενός πολιτιστικού αγαθού παγκόσμιας εμβέλειας.
Κατέθεσαν δε στο δικαστήριο και την ανακοίνωση της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σχετικά με την ένταξη της Μονεμβασιάς στα επτά πλέον απειλούμενα ευρωπαϊκά μνημεία, εξαιτίας των έργων κατασκευής τελεφερίκ.
Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε ότι βασική αρχή της μελέτης του έργου είναι η κατά το δυνατόν απόκρυψη των κτιριακών μονάδων του τελεφερίκ και η ήπια ένταξή τους στον χώρο.
Τελεφερίκ στη Μονεμβασιά: Η ακατανόητη εμμονή του υπουργείου Πολιτισμού – Μοναδική ελπίδα της Καστροπολιτείας το Συμβούλιο της Επικρατείας
Ο Δήμος Μονεμβασιάς υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν προκαλείται βλάβη στον ιστορικό βράχο, αλλά ότι το τελεφερίκ θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του μνημειακού συνόλου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων μειωμένης κινητικότητας.
Σημείωσε δε ότι το έργο έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάπτυξης και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
Τα τετελεσμένα
Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έκανε δεκτό το επιχείρημα των προσφευγόντων, ότι η έναρξη των εργασιών θα δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της ακεραιότητας του μνημείου. Οπως επεσήμανε, η κατασκευή των εγκαταστάσεων «συνεπάγεται εκσκαφές, επιχώσεις, κατασκευές από σκυρόδεμα, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (…).
Με αυτά τα δεδομένα η υλοποίηση του έργου, λόγω της φύσης των τεχνικών εργασιών που συνεπάγονται επεμβάσεις στο φυσικό ανάγλυφο και του είδους των κατασκευών και εγκαταστάσεων, θα έχει επιρροή στον χώρο εγκατάστασής του, η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη σε περίπτωση ευδοκίμησης της αίτησης ακύρωσης».
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά την κατασκευή ενός τελεφερίκ που θα ξεκινάει πριν από την είσοδο της καστροπολιτείας και θα καταλήγει στην περιοχή όπου κάποτε υπήρχε η Ανω Πόλη, στην οποία το ΥΠΠΟ έχει αναστηλώσει μία εκκλησία και δύο κατοικίες.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ