
ΑΜΥΝΑ
06/05/2025 | 21:08
«Υπερίων»: Προ των πυλών του Πολεμικού Ναυτικού το anti-drone 360 μοιρών κατά σμήνους Μη Επανδρωμένων & περιφερόμενων πυρομαχικών – Δημιουργία της ΕΑΒ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL Αθήνα
Από το 1992 που η Διεύθυνση Ηλεκτρονικών της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας είχε κατασκευάσει το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για τους «κουρσάρους» του Αιγαίου, τα μαχητικά Corsair- ανεξαρτήτως αν δεν το προτίμησε η πολεμική αεροπορία-, έχουμε φτάσει στην εποχή του «Κενταύρου», αλλά και του Υπερίωνα!
Η επιχειρησιακή αξία του «Κενταύρου» είναι πλέον γνωστή, με τα μυαλά της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ να υπερηφανεύονται για την κατασκευή του anti-drone συστήματος που πιστοποιήθηκε σε πολεμικό πεδίο.
Το ενδιαφέρον δε φίλων και συμμάχων για το made in Greece anti-drone σύστημα που «βλέπει» πολύ μακριά, αποζημιώνει την προσπάθεια που έγινε από τους ηλεκτρονικούς της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας που έδωσαν το battle system.
Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν έχουν μείνει στην πεπατημένη καθώς η εμπειρία τους επιτρέπει να μην αναζητούν και κάτι άλλο.
Ο «Υπερίωνας», το anti-drone σύστημα κατά σμήνους drones και περιφερόμενων πυρομαχικών βρίσκεται σε διαδικασία προχωρημένων δοκιμών για μια σειρά ενεργειών που απαιτούνται μέχρι την τελειοποίησή του.
Σε πλοίο ή 4χ4 του στρατού
Όπως ο «Κένταυρος», έτσι και ο «Υπερίων», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα τοποθετηθεί σε μονάδα του πολεμικού ναυτικού, αφού ολοκληρώσει με επιτυχία την πιστοποίηση ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, όπως έγινε δηλαδή και με τον «Κένταυρο».
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι θα απαιτηθούν λίγοι μήνες ακόμα κι εφόσον ολοκληρωθούν τα βήματα τελειοποίησης του συστήματος αυτού, στις αρχές του φθινοπώρου θα τοποθετηθεί στο πλοίο που θα υποδεχτεί το 360 μοιρών anti-drone σύστημα.
Συζητήσεις με το Ναυτικό έχουν ήδη γίνει, αφού άλλωστε αξιωματικοί και υπαξιωματικοί χειριστές του «Κενταύρου», έχουν περάσει σχολεία στην ΕΑΒ για την ορθή χρήση του anti-drone.
Οι ειδικοί της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας έχουν προτείνει δυο τύπους μονάδων, που εκεί θα δοκιμαστεί ο «Υπερίων» ως stand alone σύστημα. Το ένα είναι τα περιπολικά τύπου Island και το άλλο είναι το Σκάφος Ειδικών Επιχειρήσεων Mark V.
Με δραστική ακτίνα τα 5 χλμ και διάμετρο τα 10 χλμ, το anti-drone «Υπερίων» μπορεί να γίνει η γραμμή άμυνας, είτε σε εν πλω περιπολία είτε ακόμη και εποχούμενο, μετακινούμενο δηλαδή με όχημα στον Έβρο ή τα νησιά.
Οι έως τώρα δοκιμές έδειξαν ότι σε 360 μοίρες μπορεί το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου να αποκόπτει τον έλεγχο drones- κατηγορίας 1 ή 2- από τους χειριστές τους καθώς επίσης και να μην υπάρχει λειτουργία στα τέσσερα δίκτυα του GPS.
Από soft σε hard kill…
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το soft kill σύστημα των mini-drones μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα hard kill όπλο, πάντα τοποθετημένο πάνω σε μονάδα του ναυτικού ή εποχούμενο.
Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αναζητείται ήδη η «απάντηση», πώς το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου θα μπορέσει να συνδυαστεί με πυροβόλο που θα ενταχθεί εντός του πλέγματος του «Υπερίωνα».
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο στοίχημα, το παθητικό σύστημα τρισδιάστατης ανίχνευσης και προσδιορισμού που αποκόπτει την δράση των drones, να μπορεί ο χειριστής του να βάλλει κατά στόχου ή στόχων, όχι μόνο ηλεκτρονικά αλλά και με πυρομαχικό.
Πάντως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και στο πλαίσιο της DEFEA δείχνει ότι βρίσκει το έδαφος που αναζητούσε ώστε να συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες αμυντικού υλικού στο εξωτερικό, γεγονός που θα φανεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες που είναι ανοικτές οι πύλες της έκθεσης.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ