
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/05/2025 | 08:17
Τη δική της πρόταση προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή καταθέτει η ΝΔ: Το σκεπτικό της παραπομπής, ο ρόλος της ΡΑΣ και το «μοντέλο Τριαντόπουλου» [video]
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Η πρόταση αφορά αποκλειστικά τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο θεωρείται πλημμέλημα και όχι κακούργημα.
Επικέντρωση στην εποπτεία, όχι στην ασφάλεια
Σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, η πρόταση δεν αγγίζει ζητήματα σιδηροδρομικής ασφάλειας, αλλά επικεντρώνεται στην διοικητική εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών, και συγκεκριμένα στο κατά πόσο ο υπουργός ανταποκρίθηκε σε αιτήματα στελεχιακής και οικονομικής ενίσχυσης του ΟΣΕ, τα οποία είχαν διατυπωθεί από διευθυντές του Υπουργείου.
Όπως τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η πρωτοβουλία της ΝΔ δεν έχει σκοπό μια «ντε και καλά» καταδίκη, αλλά επιδιώκει να αναδείξει την αναγκαιότητα απόδοσης ευθυνών μέσα από τους θεσμικούς δρόμους, αφήνοντας την τελική κρίση στη δικαιοσύνη και όχι στις κομματικές σκοπιμότητες.
Ο ρόλος της ΡΑΣ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού
Από κυβερνητικής πλευράς υπενθυμίζεται ότι για ζητήματα ασφάλειας αρμόδιος φορέας είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA). Και οι δύο είχαν εκδώσει πριν την τραγωδία επίσημα πιστοποιητικά ασφαλείας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Σύμφωνα με το Μαξίμου, αυτό αποδεικνύει ότι ο ρόλος του Υπουργείου περιοριζόταν σε διοικητικά καθήκοντα και δεν συνδεόταν άμεσα με την ασφάλεια των μεταφορών.
Καμία νομική βάση για άλλους εμπλεκόμενους
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα περιλαμβάνει άλλους πρώην Υπουργούς ή Υφυπουργούς. Αναφορικά με τον Χρήστο Σπίρτζη, πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα που τον αφορούν έχουν παραγραφεί λόγω του παλαιού πλαισίου του άρθρου 86 του Συντάγματος. Όσον αφορά τους υφυπουργούς, τονίζεται ότι το διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης αναφέρεται ρητά μόνο σε υπουργούς, επομένως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθούν και αυτοί δεν στηρίζεται νομικά.
Εφαρμογή του «μοντέλου Τριαντόπουλου»
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή περιλαμβάνει συζήτηση στην Ολομέλεια και λήψη απόφασης για τη σύσταση της Προανακριτικής. Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, ο τελικός λόγος ανήκει στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να αποφανθεί για την αναβάθμιση ή μη των αδικημάτων ή για τη συμμετοχή επιπλέον προσώπων. Όπως συνέβη και στην περίπτωση Τριαντόπουλου, το «μοντέλο» αυτό αποτελεί οδηγό διαφάνειας και θεσμικής τάξης.
Κλείνοντας, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει το λόγο σε «αμερόληπτους φυσικούς δικαστές» ώστε να αποδοθούν ευθύνες με βάση τη δικαιοσύνη και όχι την πολιτική σκοπιμότητα.