
ΕΛΛΑΔΑ
01/05/2025 | 06:05
Μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά [photos]: Πώς θα λειτουργήσουν στην Αθήνα τα ΜΜΜ
Πορείες και οι συγκεντρώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων που τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποιούν 24ωρη Γενική Απεργία και αυτήν την ώρα συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η Συνομοσπονδία διεκδικεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενεργητικές πολιτικές για την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση και προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με κυβερνητικές αποφάσεις. Επίσης, διεκδικεί ισχυρότερη εποπτεία του κράτους στους χώρους εργασίας για την τήρηση της νομιμότητας, καθώς και ποιοτικά δημόσια αγαθά, παιδεία και υγεία για όλους.
Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συγκέντρωση την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή. Οι βασικές διεκδικήσεις της είναι: «Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία, ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και αλλού, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021). Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Φωτο Hellas Journal
Θα ακολουθήσουν πορείες προς τη Βουλή.
Σε εξέλιξη, με χαιρετισμούς και ομιλίες, βρίσκεται η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα που διοργανώνει το ΠΑΜΕ μαζί με εργατικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες. Το σύνθημα που δεσπόζει στην συγκέντρωση είναι «1η Μάη – Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – Ελπίδα η πάλη των λαών στον δρόμο της ανατροπής».
Σε ισχύ είναι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Σταδίου.
Με συγκεντρώσεις και πορείες τιμούν σήμερα τους αγώνες της εργατικής τάξης οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, μέλη συνδικάτων, κομμάτων και κινήσεων και στη Θεσσαλονίκη, που διαδηλώνουν στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Ε.Κ.Θ. Ακολουθεί πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη (μπροστά από το σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης).
Απεργία στα πλοία – στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ
Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ με στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Λεωφορεία – Τρόλεϊ
Στην Αττική, τα λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9:00 έως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας).
Επισημαίνεται ότι η λειτουργία των οχημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας στις 09:00 και αντίστοιχα θα ξεκινήσει πριν τις 21:00 η προοδευτική απόσυρσή τους για τα αμαξοστάσια.
Επιπλέον, λόγω συμμετοχής μέρους των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αναμένονται ακυρώσεις δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών και κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας τους.
Φωτο Hellas Journal
Μετρό – Γραμμές 2&3
Οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά.
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.
Ωρες τελευταίων συρμών
Αναλυτικά, στις Γραμμές 2 & 3 οι σταθμοί θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:42,
από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:37,
από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:44,
από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:36,
από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει στις 09:10 και ο τελευταίος στις 13:58,
από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει στις 09:06 και ο τελευταίος στις 13:54.
Γραμμή 1 Μετρό (Ηλεκτρικός) – Τραμ
Ακινητοποιημένοι θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί της Γραμμής 1 Μετρό «Κηφισιά Πειραιάς» και του Τραμ.
Τρένα και Προαστιακός:
Δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των προαστιακών γραμμών.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, ζητά την κατανόησή του επιβατικού κοινού για την αναστάτωση που θα προκληθεί στις μετακινήσεις του δηλώνοντας πως «αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους εργαζόμενους στις σταθερές συγκοινωνίες».
Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη
Κλειστοί είναι σήμερα Πρωτομαγιά, από τις 9 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης, «Βενιζέλου» και «Πανεπιστήμιο», λόγω των απεργιακών συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης του Μετρό «Thema», οι συρμοί διέρχονται χωρίς να σταματούν και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την ώρα επαναλειτουργίας τους. H λειτουργία στους υπόλοιπους σταθμούς διεξάγεται κανονικά. Με προσωπικό ασφαλείας κυκλοφορούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ σήμερα Πέμπτη, 1η Μαΐου. Κανονικά θα εκτελεστούν την 1/5 τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.
Με πληροφορίες από ertnews.gr