weather symbol
24
ΔΕΥ 19/5/25 | 18:56
File Photo: US President Donald J. Trump (L) and Russian President Vladimir Putin (R) shake hands during a joint press conference in the Hall of State at Presidential Palace following their summit talks, in Helsinki, Finland, 16 July 2018. EPA,ANATOLY MALTSEV

Σήμερα το σημαντικό τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Πούτιν για το Ουκρανικό* Πρόεδρος Φινλανδίας: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευτυχώς, έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τη Ρωσία

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, με τις διεθνείς ισορροπίες να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το τηλεφώνημα δεν είναι μόνο ένα διπλωματικό γεγονός· είναι μια πιθανή καμπή για την πορεία της σύγκρουσης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Παράλληλα με τις συνεχείς επιθέσεις πάνω από τον ουρανό του Κιέβου και της Μόσχας, ο Τραμπ φαίνεται να χάνει την υπομονή του με τις άκαρπες προσπάθειες για ειρηνευτική διευθέτηση. Από την πλευρά τους, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο επιχειρούν να παρουσιάσουν την άλλη πλευρά ως το βασικό εμπόδιο για την ειρήνη, ελπίζοντας να επηρεάσουν προς όφελός τους την ευμετάβλητη στάση του πρώην – και πιθανώς επόμενου – προέδρου των ΗΠΑ.

Ο φόβος των Ουκρανών είναι ξεκάθαρος: ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν, που θεωρούν εαυτούς ως τους μόνους ηγέτες με την ικανότητα να διαπραγματευτούν έναν τερματισμό του πολέμου, θα καταρτίσουν ένα ανεξάρτητο ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο – ειδικά αν συνδεθεί με την απειλή διακοπής της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας – θα αποτελέσει ισχυρή πίεση προς το Κίεβο για να αποδεχτεί ακόμη και δυσμενείς όρους.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να μιλήσουν με τον Τραμπ πριν την επικοινωνία του με τον Πούτιν, εκφράζοντας ανησυχίες ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο από εκείνον που θα του μιλήσει τελευταίος. Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ένας από τους λίγους Ευρωπαίους με άμεση πρόσβαση στον Τραμπ, δήλωσε ότι προσπαθεί να τον πείσει πως η Ρωσία δεν είναι πλέον μεγάλη δύναμη, τουλάχιστον οικονομικά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ρωσική οικονομία είναι «μικρότερη από της Ιταλίας και ελαφρώς μεγαλύτερη από της Ισπανίας».

Σε διάσκεψη για την ασφάλεια στην Εσθονία, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ζελένσκι είναι υπομονετικός και ο πρόεδρος Τραμπ αρχίζει να χάνει την υπομονή του, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς τη Ρωσία».

Πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία

Σε αυτή τη συγκυρία, η πίεση προς το Κρεμλίνο εντείνεται. Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ αναμένεται να παρουσιάσει στο Κογκρέσο ένα πακέτο κυρώσεων που θα καταστήσει τις ρωσικές χρηματοδοτήσεις μη βιώσιμες. Το σχέδιο περιλαμβάνει και τη στοχοποίηση ξένων εταιρειών που εισάγουν ρωσική ενέργεια, μια στρατηγική που παρουσιάζεται ως συνέχεια της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ.

Ωστόσο, το διακύβευμα ξεπερνά τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας. Καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, εντείνονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Συμμαχίας για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική έναντι της Ρωσίας. Η παρουσία του Ζελένσκι στη σύνοδο θεωρείται κρίσιμη από Ευρωπαίους ηγέτες που επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποκλειστεί από καμία ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του παραμένει φίλη της Ευρώπης, αλλά προειδοποίησε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ήπειρο ίσως μειωθεί. Η αναβολή της ανακοίνωσης απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τη σύνοδο περιπλέκει περαιτέρω τον αμυντικό σχεδιασμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικείμενη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν αποκτά βαρύνουσα σημασία, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και συνοχής. Κάθε λέξη, κάθε υπονοούμενο, κάθε σιωπή θα σταθμιστεί διπλωματικά, καθώς η ιστορία ίσως γράφεται – ή παραχαράσσεται – πίσω από κλειστές γραμμές.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

ΔιαβάστεΕπίσης