
ΕΛΛΑΔΑ
27/05/2025 | 11:57
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: Προβληματισμός για την απουσία μετασεισμών, θέλει παρακολούθηση γιατί είναι περιοχή υψηλής σεισμικότητας
Με προσοχή λόγω του υψηλού σεισμικού δυναμικού της περιοχής παρακολουθούν οι ειδικοί τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:06 τα ξημερώματα της Τρίτης στον Κορινθιακό Κόλπο.
Κάποιοι σεισμολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ σήμερα το πρωί στον Κορινθιακό Κόλπο με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο και τον Βασίλη Καραστάθη να σημειώνουν την απουσία μετασεισμών μετά την αρχική δόνηση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για τον σημερινό σεισμό ο κ. Παπαδόπουλος «διάρρηξη με διεύθυνση ανατολική-δυτική, είναι τυπική για τον Κορινθιακό κόλπο. Η απουσία μετασεισμών προβληματίζει και με κάνει επιφυλακτικό, δεδομένου ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην εμφάνιση προσεισμών».
Παρόμοιο προβληματισμό διατύπωσε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης. Όπως είπε στην ΕΡΤ για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ «ήταν κάτι σύνηθες για την περιοχή. Από κει και πέρα αυτό που μας προβληματίζει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε ακόμα μετασεισμική ακολουθία και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες ώστε να δούμε πως εξελίσσεται το φαινόμενο».
Εξηγώντας περαιτέρω τον προβληματισμό του ο κ. Καραστάθης συνέχισε λέγοντας:
«Από τα πράγματα που πάντα αξιολογούμε για την εξέλιξη του φαινομένου είναι και μετασεισμική ακολουθία. Δηλαδή αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι μία μετασεισμική ακολουθία να εξελίσσεται φυσιολογικά.
»Δεν σημαίνει πάντα ότι η φύση είναι υποχρεωμένη να πάει με τους κανόνες που συνήθως βλέπουμε. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Από την άλλη μεριά όμως, δεν έχουμε τα δεδομένα αυτά ώστε να βασιστούμε με ακρίβεια και να πούμε ότι το φαινόμενο βαίνει ομαλά προς εκτόνωση».
Επιφυλάξεις
Αναφερόμενος, τέλος, στο σεισμικό δυναμικό της περιοχής – κάτι που είχε κάνει νωρίτερα και ο Ευθύμιος Λέκκας – ο κ. Καραστάθης είπε ότι «είναι σημαντικότατο. Είχαμε και μεγάλες δονήσεις στην εγγύς περιοχή και πάνω από 6 στο παρελθόν.
»Από κει και πέρα τώρα στην ίδια ακριβώς περιοχή είχαμε και πριν τρία χρόνια σχεδόν άλλο ένα σεισμό μεγέθους 5, χωρίς να επιφέρει κάποια βλάβη δηλαδή στις γειτονικές περιοχές. Από κει και πέρα βέβαια κρατάμε την επιφύλαξη να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο».
Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «ο σεισμός σημειώθηκε στην είσοδο του Κορινθιακού που είναι ενεργή τεκτονική δομή και δίνει τέτοιους σεισμούς».
«Λόγω του τεκτονικού δυναμικού, επιτηρούμε προσεκτικά την περιοχή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά θέλει παρακολούθηση επειδή ο Κορινθιακός είναι μια περιοχή υψηλής σεισμικότητας» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γαλαξιδίου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 16,8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής, στην Πάτρα, στο Ναύπακτο, το Ναύπλιο κ.α. με τον κ. Λέκκα να εξηγεί ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα λόγω «της κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων».
Με πληροφορίες από ΕΡΤ