
ΚΟΣΜΟΣ
08/05/2025 | 07:53
Σε τεντωμένο σχοινί οι δύο πυρηνικές δυνάμεις με φόντο την πιο στρατικοποιημένη περιοχή του κόσμου: Εκδίκηση για τους νεκρούς από τα πλήγματα από την Ινδία ορκίζεται το Πακιστάν
Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κορυφώνεται επικίνδυνα, με την τελευταία ανταλλαγή πυραυλικών πληγμάτων και σφοδρών πυρών πυροβολικού να οδηγεί σε τουλάχιστον 43 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες εκατέρωθεν.
Πρόκειται για την πιο σοβαρή στρατιωτική αντιπαράθεση των τελευταίων είκοσι ετών μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Νότιας Ασίας.
Η ινδική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε επιθέσεις κατά στόχων στο πακιστανικό έδαφος το βράδυ της Τρίτης, σε αντίποινα για την επίθεση στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό Κασμίρ, όπου ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στις 22 Απριλίου. Το Νέο Δελχί κατηγορεί την τζιχαντιστική οργάνωση Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), την οποία συνδέει με το Ισλαμαμπάντ — κατηγορία που η πακιστανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, οι ινδικοί πύραυλοι έπληξαν έξι πόλεις στο πακιστανικό Κασμίρ και το Παντζάμπ, προκαλώντας τουλάχιστον 31 νεκρούς και 57 τραυματίες. Από την άλλη πλευρά, η Ινδία αναφέρει 12 νεκρούς και 38 τραυματίες στο χωριό Πουντς, ενώ σημειώνει ότι οι επιθέσεις της στόχευαν αποκλειστικά «τρομοκρατικές υποδομές» για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ οι ινδικές αρχές επιβεβαίωσαν τη συντριβή τριών, χωρίς να προσδιορίσουν τα αίτια. Τα πυρά συνεχίστηκαν κατά μήκος της αμφισβητούμενης Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ, με σφοδρές εκρήξεις να συγκλονίζουν τη Σριναγκάρ αλλά και την πακιστανική Μουζαφαραμπάντ, όπου επλήγη και τέμενος.
Δεσμεύθηκε για εκδίκηση ο πρωθυπουργός του Πακιστάν
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, σε διάγγελμά του δεσμεύθηκε για εκδίκηση: «Θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων». Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ, κατηγόρησε τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, ότι χρησιμοποιεί τις επιθέσεις για εσωτερικά πολιτικά οφέλη, εν όψει εκλογών.
Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρθηκαν για μεσολάβηση, ενώ ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία και ΟΗΕ κάλεσαν τις δύο πλευρές να σταματήσουν την κλιμάκωση. «Ελπίζω πως θα μπορέσουν να σταματήσουν τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε «ολοκληρωτικό πόλεμο». Η ένταση θυμίζει έντονα την κρίση του 2019, όταν ανάλογα αντίποινα είχαν ακολουθήσει έπειτα από επίθεση κατά ινδικής στρατιωτικής οχηματοπομπής στο Κασμίρ.
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για την αποτροπή μιας γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο, δεδομένων των πυρηνικών οπλοστασίων που διαθέτουν και οι δύο χώρες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ