weather symbol
27
ΠΑΡ 9/5/25 | 17:42
FILE PHOTO A photo taken through the window glass shows the Lunar samples retrieved from the moon by China's Chang'e 5 spacecraft displayed at SCI - Power For Future Thailand, a science and space technology exhibition event in Bangkok, Thailand, 22 July 2024. EPA/RUNGROJ YONGRIT

«Πιο πολύτιμο κι από χρυσό»: Η σεληνιακή σκόνη της Κίνας έφτασε στη Βρετανία* Θα καταφέρουν οι επιστήμονες να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του φεγγαριού;

Η πρώτη σεληνιακή σκόνη που φτάνει στη Βρετανία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια βρίσκεται πλέον καλά φυλαγμένη σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο στο Μίλτον Κινς, προσφέροντας μια ανεκτίμητη ευκαιρία στους επιστήμονες να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του φεγγαριού και της Γης.

Τα δείγματα – μόλις 60 milligram – αποτελούν μέρος της αποστολής Chang’e 5, με την οποία η Κίνα συνέλεξε 2 κιλά υλικού από ηφαιστειακή περιοχή της Σελήνης το 2020. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα μοιράζεται δείγματα με διεθνείς επιστήμονες, παραχωρώντας τα σε επτά κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως.

Ο Καθηγητής Mahesh Anand από το Open University είναι ο μόνος ερευνητής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε δείγμα. «Είναι πιο πολύτιμο και από χρυσάφι», δηλώνει, εξηγώντας πως ακόμη και ένα απειροελάχιστο κομμάτι σκόνης είναι αρκετό για χρόνια ανάλυσης. «Εδώ, το μικρό είναι πανίσχυρο», προσθέτει.

Τα δείγματα έχουν ταξιδέψει μέσα σε ασφαλείς θήκες και φυλάσσονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Η παραμικρή επιμόλυνση θα μπορούσε να καταστρέψει δεδομένα που ενδέχεται να αποκαλύψουν πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη – και πιθανώς η ίδια η Γη, αν η θεωρία της γιγαντιαίας σύγκρουσης επιβεβαιωθεί.

Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει λέιζερ και θερμότητα έως και 1.400°C για να εξάγει στοιχεία όπως οξυγόνο, άζωτο και ευγενή αέρια. Αν και η διαδικασία πιθανόν να καταστρέψει τα δείγματα, οι γνώσεις που θα αποκτηθούν υπόσχονται να αλλάξουν την κατανόησή μας για το ηλιακό μας σύστημα.

FILE PHOTO A visitor views the Lunar samples retrieved from the moon by China’s Chang’e 5 spacecraft displayed at SCI – Power For Future Thailand, a science and space technology exhibition event in Bangkok, Thailand, 22 July 2024. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Η άφιξη των δειγμάτων συνοδεύτηκε από μια εντυπωσιακή τελετή στο Πεκίνο. Ο Καθηγητής Ανάντ μετέφερε τα πολύτιμα δείγματα στο χέρι, κυριολεκτικά μέσα στη χειραποσκευή του. «Η Κίνα έχει κάνει τεράστια βήματα στον διαστημικό τομέα. Εύχομαι να είναι η αρχή μιας νέας εποχής διεθνούς συνεργασίας», σχολιάζει.

Η Κίνα συνέχισε με επιτυχία και την αποστολή Chang’e 6 το 2024, φέρνοντας τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης – ανοίγοντας ακόμα περισσότερους επιστημονικούς ορίζοντες.

Με πληροφορίες από BBC

ΔιαβάστεΕπίσης