weather symbol
19
ΔΕΥ 12/5/25 | 23:05
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει εισηγηθεί την προμήθεια δέκα ελικοπτέρων Chinook CH-47F καθώς και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον δέκα από τον υφιστάμενο στόλο των CH-47D, αυτό ωστόσο δείχνει αδύνατο από την στιγμή που η Αεροπορία Στρατού τελεί εν αναμονή της άφιξης των ελικοπτέρων Black Hawk. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Πιάνουν δουλειά οι Αμερικανοί στα Μέγαρα για τα Chinook: Υποστήριξη στους τεχνικούς της Αεροπορίας Στρατού

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL Αθήνα

Αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες πιάνουν δουλειά στα Μέγαρα οι Αμερικανοί με τους οποίους συμφώνησε το στρατιωτικό Επιτελείο πως θα συντηρήσουν τους «Πηγάσους» του 4ου Τάγματος της Αεροπορίας Στρατού.

Η αρχική συμφωνία συντήρησης αφορούσε πέντε ελικόπτερα Chinook, ενώ μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τον US ARMY, τελικά το project ενδεχομένως θα επεκταθεί για την εργοστασιακή συντήρηση στα επτά.

Από τα τέλη του περασμένου μήνα η Hellasjournal είχε ενημερώσει εγκαίρως για την πρόθεση του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού να απευθυνθούν στον αμερικανικό στρατό για την συντήρηση των υπέρ- πολύτιμων ελικοπτέρων βαρέως τύπου.

Το αμερικανικό κλιμάκιο είχε εντοπίσει από την Μεγάλη Εβδομάδα που έκανε αυτοψία, το σημείο στο οποίο θα εργαστούν τα πρώην στελέχη της αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ, τα οποία διατηρούν συμβάσεις με τον US ARMY.

Τα στελέχη αυτά έχουν υπηρετήσει στην Αμερικανική αεροπορία στρατού έχοντας εκατοντάδες ή χιλιάδες ώρες πτητικής κι όχι μόνο εμπειρίας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο αμερικανικός στρατός, αν και πρόκειται για συνταξιοδοτημένους, διατηρεί θέσεις εργασίας, όχι μόνο εντός των ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Chinook και αναζητείται πιστοποιημένη συντήρηση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Εκεί ακριβώς θα ξεκινήσει άμεσα η λεγόμενη «200ωρη» συντήρηση των Chinook, ενώ οι Αμερικανοί είχαν κάνει κι έλεγχο ακόμη και σε δομικά μέρη στα υποψήφια προς συντήρηση ελικόπτερα, πέραν των μητρώων που ζήτησαν για να μελετήσουν.

Στην εργοστασιακή συντήρηση των 200 ωρών λύνεται το σύνολο του ελικοπτέρου, γεγονός που απαιτεί χρόνο για την επανένταξή στα εν ενεργεία πτητικά μέσα.

Οι συντηρήσεις από τις 25 ως τις 175 ώρες γίνονται στην μονάδα που ανήκουν τα Chinook από τους μηχανοσυνθέτες που εκτός από το να πετούν με αυτά, στη συνέχεια καλούνται να τα υποστηρίξουν στο έδαφος, ετοιμάζοντάς τα για την επόμενη αποστολή.

Η συντήρηση όμως του 3ου και 4ου κλιμακίου είναι υπόθεση που αφορά το 2ου ΣΕΣΑΥ, τα στελέχη του οποίου καλούνται από τις επόμενες κι όλας ημέρες να συνεργαστούν με το αμερικανικό κλιμάκιο των συνταξιοδοτημένων τεχνικών από τις ΗΠΑ.

Άλλωστε η αντιπυρική περίοδος που ξεκίνησε δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάσας για τους μηχανοσυνθέτες του 2ο ΣΕΣΑΥ και του 4ου Τάγματος ελικοπτέρων. Το στοίχημα των δυο μονάδων είναι να υπάρχει η διαθεσιμότητα των μέσων στην περίπτωση που απαιτηθεί η συνδρομή τους οποιαδήποτε στιγμή.


Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Μένουμε με ό,τι έχουμε μέχρι να έρθουν τα Black Hawk

Το κόστος για αυτή την κίνηση φτάνει τα 40 εκατομμύρια ενώ υπάρχει και ξεχωριστό κονδύλι που αφορά τα επιπλέον ανταλλακτικά που φαίνεται ότι εξασφαλίστηκαν ώστε ν’ ανέβει και να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα.

Και μπορεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού να έχει εισηγηθεί την προμήθεια δέκα ελικοπτέρων Chinook CH-47F καθώς και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον δέκα από τον υφιστάμενο στόλο των CH-47D, αυτό ωστόσο δείχνει αδύνατο από την στιγμή που η Αεροπορία Στρατού τελεί εν αναμονή της άφιξης των ελικοπτέρων Black Hawk.

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την στρατιωτική ηγεσία είναι ότι πρέπει να διατηρηθούν οι διαθεσιμότητες και τα ελικόπτερα που υπάρχουν στα Μέγαρα.

Δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον Chinook δεν υπάρχει, ιδίως όταν αναμένεται στην Ελλάδα ο νέος τύπος μεταφορικού ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς.

Με αυτή την προσθήκη όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, η δουλειά των Chinook θα ελαττωθεί με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα, προσανατολισμένο κυρίως στον επιχειρησιακό ρόλο των ελικοπτέρων.

Βεβαίως με αυτή την προσθήκη δεν μπορούμε να ξεχνάμε την αύξηση της πολυτυπίας των πτητικών μέσων τόσο της Αεροπορίας Στρατού, όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία και την συντήρηση τόσων τύπων.

Τα σχέδια βεβαίως για αναβάθμιση των κινητήρων του παλαιότερου τύπου των Chinook με τους κινητήρες T-55-L712 φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε οριστικά, καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό ανταλλακτικό στην αγορά, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία δεν τον υποστηρίζει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 

 

ΔιαβάστεΕπίσης