
ΑΜΥΝΑ
24/05/2025 | 20:04
Όσο οι Τούρκοι ψάχνουν τρόπο ν’ αγγίξουν ξανά τα F-35, ο Έλληνας Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας συνομιλεί με τον Αμερικανό ομόλογό του για τα ελληνικά stealth μαχητικά και όχι μόνο…
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL
Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να εντοπίσει την οδό των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με τα αεροσκάφη F-35, η Ελλάδα είναι στους συνομιλητές τόσο με την κατασκευάστρια εταιρεία, όσο και με την USAF.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι Αμερικανοί έχουν σημειώσει προς την πολεμική αεροπορία ότι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους επόμενους μήνες τον πρώτο ελληνικό πυρήνα ιπταμένων και μηχανικών που θα στελεχώσουν το γραφείο των ελληνικών F-35.
Μέσα από το επίσημο ταξίδι του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, προκύπτουν συνομιλίες και ενημερώσεις από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα ελληνικά stealth αεροσκάφη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Έλληνας Αρχηγός μετέβη στο Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Στρατηγό David Allvin.
«Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, κυρίως στους τομείς των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη ενημέρωση από την πολεμική αεροπορία.
Ο Αμερικανός Αρχηγός εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας αυτής για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Επιπρόσθετα, εκφράστηκε πρόθεση για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας, μέσω της παροχής εκπαίδευσης από την αμερικανική πλευρά προς τα στελέχη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και της ενδυνάμωσης της τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης.
Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, μπροστά από το stealth αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35, όπου σταδιακά μπαίνει σε διαδικασία κατασκευής και για την Ελλάδα. Φωτο Πολεμική Αεροπορία
Στην μητρική «φωλιά» της 5 ης γενιάς αεροσκαφών
Ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Lockheed Martin Aeronautics, στο Fort Worth του Τέξας, όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πορεία του προγράμματος F-35 και ξεναγήθηκε στις γραμμές παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην παρουσίαση του συνολικού πλαισίου υποστήριξης του προγράμματος, με έμφαση στα συστήματα εκπαίδευσης και την προετοιμασία των εμπλεκόμενων στελεχών.
Επιπλέον, έγινε εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες εκπαίδευσης που αφορούν τόσο τους ιπταμένους όσο και το τεχνικό προσωπικό που θα υποστηρίξει τη λειτουργία και τη συντήρηση του F-35, με στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής διαθεσιμότητας.
Επίσης ο Αρχηγός είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, της Διοίκησης του Προγράμματος F-35 και της Lockheed Martin.
Σ’ ότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση των στελεχών που θ’ αποσταλούν στις ΗΠΑ, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η επίσκεψη του πρώτου «γερακιού» της αεροπορίας στην 188th Wing της Air National Guard στο Fort Smith, Arkansas, όπου ενημερώθηκε διεξοδικά για την αποστολή και τις δραστηριότητες της Μονάδας, εκεί άλλωστε έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση των Ελλήνων στελεχών στα F-35. Εκεί ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αρμόδιας Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, καθώς και με τη διοίκηση της Μονάδας και των Μοιρών, από όπου ο Έλληνας αρχηγός έλαβε ενημέρωση για τα προγράμματα
εκπαίδευσης.
Φωτο Πολεμική Αεροπορία
Μπαίνει ελληνική σημαία στο JPO
Ιπτάμενοι αξιωματικοί και στελέχη τεχνικών ειδικοτήτων τον Σεπτέμβριο θα στελεχώσουν το ελληνικό γραφείο του προγράμματος F-35 Lightning II Joint Program Office (JPO).
Αυτή είναι μια από τις πρώτες αλλά βασικές κινήσεις της πολεμικής αεροπορίας. Το κλιμάκιο αυτό θα παρακολουθεί στενά ότι αφορά την εξέλιξη του προγράμματος των ελληνικών F-35.
Αμέσως μετά 14 αεροπόροι και περίπου 60 τεχνικοί θα μετακινηθούν και αυτοί στις ΗΠΑ. Πρόκειται γι’ αυτούς που θα μυηθούν τόσο στ’ αεροπορικά μυστικά της stealth τεχνολογίας, όσο και σ’ όλα εκείνα που έχουν να κάνουν με την συντήρησή τους.
Όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές αυτοί που έχουν επιλεγεί σε πρώτο βαθμό είναι στελέχη που έχουν εμπειρία μεν αλλά είναι μικρής ηλικίας και βαθμού, ώστε να χουν μπροστά τους πολλά χρόνια να προσφέρουν στην πολεμική μοίρα των stealth αεροσκαφών.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ