weather symbol
19
ΠΕΜ 29/5/25 | 04:50
File Photo Tα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, ΑΠΕ ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα τεράστιο σκάνδαλο με ουρές που φτάνουν έως τα κονδύλια της ΚΑΠ: Η έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το μπούλινγκ στελεχών του Οργανισμού και οι «πελάτες»

Σε αναδιάρθρωση του μηχανισμού διανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα οδηγούν οι ευρωπαϊκές έρευνες για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Εδώ και έναν χρόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση και η έφοδος στα γραφεία του, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν μέρος της ευρύτερης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή παράνομες επιδοτήσεις που δόθηκαν για κτηνοτροφία.

«Είχαμε την έφοδο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διερεύνηση της υπόθεσης των 100 περιπτώσεων παράνομης είσπραξης ευρωπαϊκών κονδυλίων» εξηγεί στο euronews o Χαράλαμπος Κασίμης, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

«Είναι μια υπόθεση η οποία ξεκίνησε ένα χρόνο πριν. Και κατά την άποψή μου συνδέεται μαζί με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις και με το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πλέον σε επιτήρηση και εφαρμόζεται ένα σχέδιο δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού και της εκπλήρωσης της αποστολής του Οργανισμού, που είναι η διαφάνεια στις πληρωμές, η δικαιοσύνη ή οι αυστηροί έλεγχοι.

Η έκθεση που έγινε την περασμένη χρονιά ουσιαστικά διαπίστωνε μια σειρά προβλήματα τα οποία ανάγκασαν την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει υπό επιτήρηση τον Οργανισμό για ένα περίπου χρόνο μέχρι την αποκατάσταση της λειτουργίας του με βάση τους κανόνες της ΕΕ.

Θέλω να προσθέσω εδώ κάτι το οποίο παραλείπεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε και αδυναμίες στο φορέα πιστοποίησης.

Βέβαια αυτά τα προβλήματα έχουν μια μακρά διάρκεια και νομίζω ότι η Πολιτεία δεν πήρε μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του οργανισμού.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δυστυχώς εντάχθηκε στην πάγια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο εντάσσει θεσμούς στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων. Έτσι μια ανοχή υπήρξε, η οποία οδήγησε τα πράγματα εδώ.

Που θα οδηγήσει αυτή η υπόθεση;

Ενδεχομένως η πιστοποίηση να περάσει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, η χώρα χάνει αξιοπιστία με ενδεχόμενη απώλεια πόρων. Σας θυμίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει ως συνέπεια υψηλούς καταλογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων που ουσιαστικά τους στερείται ο Έλληνας αγρότης και προφανώς η εθνική οικονομία. Άρα είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Και τέλος η απώλεια της αξιοπιστίας -κατά τη γνώμη μου- θα έχει συνέπειες και για την εφαρμογή της πολιτικής από εδώ και στο εξής και εν όψει των αναμενόμενων αλλαγών.

Τι ψάχνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, υπάρχει μία «συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με φερόμενο οργανωμένο σύστημα απάτης με γεωργικά κονδύλια και διαφθορά στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Μεταξύ 2019 και 2022, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων παρουσιάστηκε ως νέος γεωργός και έλαβε δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, που χρηματοδοτείται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), βάσει ψευδών δηλώσεων. Αυτές περιλάμβαναν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία ή τη μίσθωση βοσκοτόπων που ήταν επιλέξιμες για επιδοτήσεις, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ενεργών γεωργικών δραστηριοτήτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δηλωθέντες βοσκότοποι ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν ιδιωτική γεωργική γη. Αυτοί οι βοσκότοποι βρίσκονταν συχνά μακριά από τον πραγματικό τόπο κατοικίας των ατόμων που ισχυρίζονταν ότι τους κατείχαν ή τους μίσθωναν.

Κατά τα επόμενα έτη, έως το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου, επιτρέποντάς τους να τους παραχωρηθούν δημόσιες βοσκήσιμες εκτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και τη διατήρηση των δικαιωμάτων πληρωμής τους.

Η παράνομη αυτή πρακτική ενδέχεται να οργανώθηκε με συστηματικό τρόπο με τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υπαλλήλων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).»

Η EPPO διέταξε τη διενέργεια τεσσάρων ερευνών στην Αθήνα και στο νησί της Κρήτης.

«Η συγκέντρωση ψηφιακών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 4:00 το πρωί» ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα ελληνικά 58 ευρώ και η επόμενη ΚΑΠ

Η υπόθεση με τα βοσκοτόπια δε θα φέρει ανατροπή μόνο στον μηχανισμό καταβολής των επιδοτήσεων στην Ελλάδα. Έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα, ενώ στα χαρτιά θα έπρεπε να έχει μέσο όρο γεωργικών επιδοτήσεων 38 ευρώ το στρέμμα, βρίσκεται περίπου στα 58 ευρώ το στρέμμα και έτσι δίνει την αίσθηση μιας χώρας που παίρνει πολύ μεγάλο ποσοστό επιδοτήσεων ανά έκταση σε σχέση με τις άλλες χώρες. Αυτό γίνεται τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση μια μεγάλη συζήτηση για το πώς θα εξομοιωθούν τα επίπεδα επιδοτήσεων ώστε να είναι κοντά στα ίδια επίπεδα σε όλες τις χώρες» τονίζει στο euronews o Τάσος Χανιώτης, πρώην στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε. Επιτροπής, ειδικός σύμβουλος του Φόρουμ για τη Βιώσιμη Γεωργία.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Η έρευνα θα συνεχιστεί

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαμήνυσε ότι θα συνεχιστεί η έρευνα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις «επιθέσεις» και τον «εκφοβισμό» που δέχονται στελέχη της.

Εντωμεταξύ, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια: οι αρμοδιότητές του να περάσουν προσωρινά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στην ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Mε πληροφορίες από gr.euronews.com 

no related-1680983

ΔιαβάστεΕπίσης