weather symbol
17
ΤΕΤ 14/5/25 | 02:50
Κατά τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι θα εμπλακεί ως έναν βαθμό και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, όχι μόνο για το anti-drone σύστημα "Κένταυρος". Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Οι «Κένταυροι» κι άλλα gadgets της ΕΑΒ στις ΜΕΚΟ: «Μπλεγμένες» στο τέρας της γραφειοκρατίας αποφάσεις κλειδιά για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Με την ενσωμάτωση των «Κενταύρων» στις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ καθώς επίσης και με άλλες σημαντικές προσθήκες που έχουν αποφασιστεί, η αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ θα τις καθιστά πολύ ανώτερες επιχειρησιακά σε σχέση με τις εκσυγχρονισμένες τουρκικές.

Την ώρα που είναι σχεδόν όλα έτοιμα για το πράσινο φως του ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των συμβάσεων αναβάθμισης των συστημάτων στις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ, τοποθετήθηκε δυναμικά και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Η τεχνογνωσία τοποθέτησης του πρώτου «Κενταύρου» έδωσε λαβή στους ηλεκτρονικούς της ΕΑΒ να προωθήσουν συστήματα τα οποία το ναυτικό φέρεται να έχει αποδεχτεί.

Αυτά θα συνοδεύσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που είχαν ήδη αποφασιστεί πως θα τοποθετηθούν στα τέσσερα καράβια.

Η σημαντική λεπτομέρεια είναι πως όποια προσθήκη πρόκειται να υπάρξει και θα είναι «made in Greece», θα είναι ενσωματωμένη στο CMS ΤACTICOS II και όχι ως stand alone σύστημα, όπως συνηθίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Το παραπάνω ως «είδηση» θεωρείται ένα ακόμη ελπιδοφόρο μήνυμα που αφορά τα γρανάζια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, τα οποία δείχνουν ότι κινούνται και μάλιστα με προοπτική να επιτευχθεί κάτι πολύ χρήσιμο και value for money.

Χρονοβόρες διαδικασίες

Από την άλλη πλευρά ο φάκελος των τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ βρίσκεται στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ενώ πρόκειται να σταλεί και στο ελεγκτικό συνέδριο.

Και εδώ φαίνονται δυο σημεία κρίσιμα για το μέλλον του προγράμματος αυτού.

Από τη μια πλευρά το ναυτικό επιτελείο τρέχει την διαδικασία ώστε να έχουν γίνει όλα μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Και από την άλλη πλευρά ο γραφειοκρατικός γίγαντας που πρέπει απαραιτήτως να περάσει κάθε πρόγραμμα ως την έναρξη της υλοποίησής του.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το χρονοδιάγραμμα κυρίως της αναβάθμισης στα ηλεκτρονικά του πλοίου θα είναι αυστηρό αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμο, ακόμη περισσότερο κι από εκείνο των μηχανολογικών.

Κάτι νεότερο…

Μάλιστα σημειώνεται από τις ίδιες πηγές ότι εντός του 2026 η ΣΑΛΑΜΙΣ θα ταξιδεύει και πάλι στο Αιγαίο, την Μεσόγειο ή όπου αλλού απαιτείται, χωρίς βεβαίως να διευκρινίζεται αν του ταξιδιού της θα έχει προηγηθεί η αναβάθμιση του πλοίου.

Σ’ ότι αφορά το «πακέτο» της αναβάθμισης θεωρείται γνωστό, με το νέο σύστημα μάχης TACTICOS II, το οποίο όπως σημειώνεται από «οπλικούς» του πολεμικού ναυτικού, θα δώσει νέες δυνατότητες στους αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM Block II.

Άλλωστε η χώρα μας είναι μέρος του κονσόρτσιουμ των ESSM και η τεχνογνωσία που ήδη υπάρχει μαρτυρά την μεγάλη αλλαγή που πρόκειται να επιτευχθεί.

Το ραντάρ θα είναι το NS-110, ενώ αυτό θα το συνοδεύσουν πληθώρα αισθητήρων, νέο ηλεκτροπτικό και ορισμένα νέα συστήματα της ΕΑΒ, όπως επισημαίνουν πηγές μας, τονίζοντας ότι αυτά τα συστήματα θ’ αποτελέσουν νεότερες συμβάσεις.

Τα μηχανολογικά θ’ αποτελέσουν ένα ξεχωριστό στοίχημα για το ίδιο το πολεμικό ναυτικό, τους τεχνικούς του Ναυστάθμου και τα πληρώματα των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Η αναβάθμιση του πυροβόλου των 5 ιντσών θα είναι κι αυτή ξεχωριστό υπό-πρόγραμμα στο πλαίσιο της αναβάθμισης, με το «127άρι» να γίνεται digital από αναλογικό.

Πάντως καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η αναβάθμιση αυτή θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή εγγύς προστασία στα τέσσερα πλοία.

Το Phalanx θα συνεχίσει να υφίσταται, όμως οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι κάτι νέο θα προσδώσει επιπλέον δυνατότητες στις τέσσερις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ.

Ναύσταθμος vs Ναυπηγεία;

Μια τελευταία πληροφορία που φτάνει στην σελίδα μας αφορά την τοποθεσία της αναβάθμισης. Γνωρίζουμε αρκετό καιρό ότι η απόφαση του επιτελείου και η εισήγηση ήταν τα πάντα να γίνουν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Το γεγονός ότι οι Επιτελείς εργάστηκαν με τέτοιον τρόπο, απομακρύνοντας τους μεσάζοντες, ίσως έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Και μπορεί τελικά κάποιο ναυπηγείο, πάντα με τεχνογνωσία και διεθνείς πιστοποιήσεις, να ενεργήσει επ’ ωφελεία της επικείμενης αναβάθμισης των τεσσάρων πλοίων, αν βεβαίως το θέλει και η εταιρεία που αναλαμβάνει μέρος του εκσυγχρονισμού.

Σε κάθε περίπτωση είναι καιρός για επιτάχυνση κι όχι για δεύτερες σκέψεις για μια αναβάθμιση που έχει καθυστερήσει το λιγότερο μια δεκαετία…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης