weather symbol
24
ΠΑΡ 23/5/25 | 00:30
Η πρώτη FDI που κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Marine Nationale « Amiral Ronarc’h » κατά την φάση των θαλασσίων δοκιμών. Πηγή: Naval Group

Ο «παρθενικός» πλους της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ για 24 ώρες στα γαλλικά νερά-Η πρώτη θαλάσσια δοκιμή παρουσία του ελληνικού πυρήνα από το πολεμικό ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη 22/05 έδεσε η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα του ελληνικού στόλου, στον προβλήτα του Λοριάν.

Προηγήθηκε ο πρώτος, σχεδόν 24ωρος πλους για την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ κατά τον οποίο έγιναν δοκιμές σε μια σειρά συστημάτων που αφορούν τις μηχανές και την πλοήγηση της FDI.
Πριν δυο 24ωρα η Hellasjournal είχε ενημερώσει ότι οι θαλάσσιες δοκιμές πρόκειται να εκκινήσουν άμεσα. Και το πρωί της Τετάρτης, αιφνιδιαστικά ο ΚΙΜΩΝ έβαλε μπροστά τις μηχανές, άνοιξε τα ραντάρ ναυτιλίας και εξέπεμψε για πρώτη φορά σήμα, ακόμη και στις πλατφόρμες εντοπισμού πλοίων και θαλάσσιας κυκλοφορίας στο διαδίκτυο.

Πηγή Naval Group

Για 24 ώρες τόσο τα εξειδικευμένα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, όσο και ο πυρήνας του πολεμικού ναυτικού, κατέγραφαν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον μηχανολογικό έλεγχο, τους άξονες μετάδοσης, τα συστήματα πλοήγησης.
Ο πλους αυτός έγινε με ευθύνη της κατασκευάστριας εταιρείας, διότι η φρεγάτα ακόμη ανήκει τυπικά σε αυτήν κι όχι στο πολεμικό ναυτικό.  Εν πλω βρίσκονταν αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, τόσο από το κλιμάκιο που είναι εγκατεστημένο στο Λοριάν, όσο και μέλη του
πληρώματος της ΚΙΜΩΝ, ανάμεσα τους ο κυβερνήτης, ο Ύπαρχος, οι Μηχανικοί της φρεγάτας.

Αμέσως μετά την καθέλκυση της τρίτης κατά σειράς φρεγάτας με τ’ όνομα ΦΟΡΜΙΩΝ, φτάνει η περίοδος των εκτεταμένων θαλασσίων δοκιμών, όπου στην ανοικτή θάλασσα θα δοκιμαστούν κυριολεκτικά τα πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Και μπορεί οι δοκιμές να γίνονται υπό τον τεχνικό έλεγχο της κατασκευάστριας εταιρείας, ωστόσο λόγο έχουν σε αυτές και οι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, οι οποίοι καταγράφουν ό,τι στοιχείο βλέπουν κατά την διάρκεια των ελέγχων.

Τα Sea Trials της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ αναμένεται ότι θα εκπνεύσουν το φθινόπωρο και τότε το πλοίο θα εισέλθει για τελευταία φορά στην κλίνη του ναυπηγείου για το τελικό φινίρισμα, πριν την απόδοσή του στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

  Πηγή Marine traffic

Πηγή  Marine traffic

Με «μπούσουλα» τις δοκιμές του «Amiral Ronarc’h»

Και όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές, ο «μπούσουλας» της επιτυχίας για την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ είναι να εφαρμοστούν όλες οι παρατηρήσεις από τις θαλάσσιες δοκιμές της γαλλικής «Amiral Ronarc’h».
Από τ’ αποτελέσματα των δοκιμών στην πρώτη φρεγάτα Belharra κατεγράφη πως όλα τα συστήματα του πλοίου λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια για την συμπεριφορά του σκαριού σε δύσκολο καιρό.
Και σε αυτό συμβάλλουν τόσο η stealth σχεδίαση του, όσο και η εντελώς ξεχωριστή πλώρη, η οποία είναι βγαλμένη από τα βάθη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης.

Για το πολεμικό ναυτικό δεν αρκεί πάντως η αξιολόγηση αυτή, αντιθέτως εκείνο που απαιτείται θα αφορά το σύνολο των επιχειρησιακών τεστ ανά επιστασία στο πλοίο. Αυτό θα συμβεί με την άφιξη της F-601 KIMΩΝ στα ελληνικά νερά και το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Ήδη προ σαρανταοκταώρου η Hellasjournal είχε αναλύσει μέρος των δυνατοτήτων της Belh@rra αλλά και τις νέες ειδικότητες που αναδύονται μέσα από τον «ηλεκτρονικό κόσμο» των FDI.

Το 2025 το πολεμικό ναυτικό θα παραλάβει την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ από τους Γάλλους, ενώ το 2026 θα υψώσουν ελληνική σημαία οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ & ΦΟΡΜΙΩΝ.
Η τελευταία θα πέσει στο νερό στις 4 Ιουνίου, σε μια τελετή ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής άμυνας. Και τότε δεν αποκλείει κανείς ότι θα υπάρξει και μια εν πλω περιήγηση στον υπουργό, ο οποίος άλλωστε είχε δηλώσει ότι πρόκειται να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση και τέταρτης γαλλικής φρεγάτας.

Και επειδή διαρκώς ομιλούμε για την ανάγκη ενίσχυσης του στόλου με καινούριες μονάδες, οι παρακάτω ημερομηνίες δείχνουν ότι τα πλοία χρειάζονται χρόνια για να γίνουν.
Τον Δεκέμβριο του 2021 κόπηκε το πρώτο κομμάτι χάλυβα για την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ. Δυο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο η φρεγάτα έπεσε στο νερό. Και ύστερα από άλλα δυο χρόνια έβαλε για πρώτη φορά σε λειτουργία τις μηχανές της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης