weather symbol
24
ΚΥΡ 11/5/25 | 14:56
FILE PHOTO Members of the congregation sit under a stained glass window during a requiem Mass in honor of the late Pope Francis at St. Pius X Catholic Church in Pretoria, South Africa, 26 April 2025. EPA/KIM LUDBROOK

Ο Μεσαίωνας καλά κρατεί: Καθολική εκκλησία στην Ελβετία διόρισε νέο επίσημο εξορκιστή λόγω αυξημένης ζήτησης

Τον διορισμό νέου επίσημου εξορκιστή ανακοίνωσε η Καθολική Επισκοπή της Λουγκάνο στην Ελβετία, μια απόφαση που αιφνιδίασε πολλούς, καθώς θεωρούσαν ότι τέτοιες πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν ή στη σφαίρα των κινηματογραφικών θρίλερ.

Ωστόσο, για κάποιους πιστούς αποτέλεσε ανακούφιση, καθώς απαντά σε αυξανόμενες ανάγκες.

Ο ρόλος είχε μείνει κενός από το 2020, μετά τον θάνατο του πατέρα Σάντρο Βιταλίνι. Τώρα, τον ρόλο αναλαμβάνει ο πατέρας Γκαμπριέλε Ντίνερ, μόλις ολοκληρώσει την ειδική πανεπιστημιακή εκπαίδευση που απαιτείται πλέον για το λειτούργημα.

Ο δημοσιογράφος Πάολο Ροντάρι, ο οποίος είχε παρακολουθήσει επί σειρά ετών τον διάσημο εξορκιστή της Ρώμης πατέρα Γκαμπριέλε Αμόρθ, δηλώνει: «Έχω δει ανθρώπους να φτύνουν καρφιά – δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά το είδα». Η μαρτυρία του δείχνει ότι ο ρόλος του εξορκιστή όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά επανέρχεται με νέους όρους.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Ιταλία

Στην Ιταλία, τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας δέχονται εκατοντάδες κλήσεις μέσα σε λίγες ημέρες, ακόμα και από το Τιτσίνο. Άνθρωποι ζητούν εξορκισμούς για κατάρες ή «κακή ενέργεια». Οι εξορκιστές, όπως ο πατέρας Αμπρότζιο στο Μιλάνο, υπογραμμίζουν ότι διαφορετικά οι άνθρωποι θα καταφεύγουν «σε μάγους και τσαρλατάνους».

Η Εκκλησία τονίζει τη συνεργασία με την επιστήμη: η τέλεση εξορκισμού γίνεται μόνο αφού αποκλειστούν ιατρικά και ψυχιατρικά αίτια. Ο ψυχίατρος Κάρλο Καλανκίνι εξηγεί: «Με ανησυχούν περισσότερο οι τσαρλατάνοι που λένε στους ασθενείς να διακόψουν τα φάρμακά τους».

Στην γερμανόφωνη Ελβετία, όμως, η προσέγγιση είναι διαφορετική. Οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται από διεπιστημονικές ομάδες, χωρίς αναφορά σε δαιμονική κατοχή. «Προτιμώ να μην μιλώ για τον διάβολο», λέει ο Φριτς Κράισλ από την επισκοπή Σανκτ Γκάλεν. «Η ευθύνη και η θεραπεία ανήκουν στους ίδιους τους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από Swissinfo

ΔιαβάστεΕπίσης