
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
21/05/2025 | 11:29
Ο έξυπνος κήπος του μέλλοντος στο Chelsea Flower Show: Δέντρα με τεχνητή νοημοσύνη και προβληματισμός για την απαγόρευση της τύρφης στα φυτά [videos]
Δέντρα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία και γλυκοπατάτες που φυτρώνουν ανάμεσα στα λουλούδια – η διάσημη έκθεση Chelsea Flower Show κοιτάζει το μέλλον μέσα από καινοτομίες και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Την έκθεση που ξεκίνησε την Τρίτη 20/5 και θα διαρκέσει πέντε ημέρες, θα επισκεφθούν περισσότερα από 140.000 άτομα προκειμένου να δουν αυτό που η Βασιλική Κηπουρική Εταιρεία (RHS) χαρακτηρίζει ως «το αποκορύφωμα της κηποτεχνικής αριστείας».
Η έκθεση φιλοξενεί εντυπωσιακούς κήπους -από τους οποίους οι 30 διαγωνίζονται για κορυφαία βραβεία- ενώ περισσότεροι από 400 εκθέτες παρουσιάζουν τις επιδόσεις τους στην κηπουρική αλλά και τα προσεκτικά καλλιεργημένα φυτά τους στο κοινό και στους VIP που πίνουν σαμπάνια.
«Έξυπνος» κήπος
Στον Έξυπνο Κήπο, οι λάτρεις των φυτών έχουν τη δυνατότητα να «επικοινωνούν» με τα δέντρα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Καινοτόμοι αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης, γνωστοί ως Treetalk, παρέχουν πληροφορίες για τις ανάγκες των δέντρων στο αστικό περιβάλλον, αν βρίσκονται υπό πίεση και πώς πρέπει να φροντίζονται.
«Τα αστικά δέντρα φιλτράρουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, δροσίζουν τον αέρα, υποστηρίζουν την άγρια ζωή και ενισχύουν την ευημερία της κοινότητας. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις», δήλωσε η RHS για τον κήπο που σχεδίασαν ο Τομ Μάσεϊ και ο αρχιτέκτονας Τζε Αν. Περίπου το 50% των αστικών δέντρων δεν επιβιώνουν πέραν των 10 ετών και έως και το 30% πεθαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο τους.
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, τη διαίσθησή μας και την εργασία μας. Εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας και η καρδιά αυτού του κήπου”, δήλωσε ο αρχιτέκτονας. Αλλά τα δεδομένα θα μπορούσαν να δώσουν »μια σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει γύρω μας” πρόσθεσε.
Προκλήσεις
Τα φυτά που εκτίθενται στον Κήπο του Μέλλοντος «έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε μια σειρά από δύσκολες συνθήκες», δήλωσαν οι σχεδιαστές στην RHS. Ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους θάμνους ιπποφαούς, φυτρώνουν γλυκοπατάτες που έχουν «μεγάλη θρεπτική αξία και είναι ανθεκτικές στην ξηρασία», σόργο ένα δημοφιλές δημητριακό από την Αφρική και ρεβίθια που είναι «πιο ανθεκτικά στα θερμότερα κλίματα», είπαν.
Όλες αυτές είναι καλλιέργειες που «μπορούν να αναπτυχθούν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Άνα Μαρία Λομπογκερέρο, διευθύντρια προσαρμοστικών και δίκαιων επισιτιστικών συστημάτων του Ιδρύματος Gates. Είναι η πρώτη φορά που το ίδρυμα χρηματοδοτεί έναν κήπο στην έκθεση.
Οι σχεδιαστές Μάθιου Μπάτλερ και Τζος Πάρκερ δήλωσαν ότι η έκθεση ήταν μια ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με «το μέλλον των καλλιεργειών, των τροφίμων και των μέσων διαβίωσης ενόψει της κλιματικής αλλαγής».
Το θέμα της βιωσιμότητας αντανακλάται σε όλη την έκθεση, συμπεριλαμβανομένου του κήπου Seawilding, εμπνευσμένου από το τοπίο γύρω από το Loch Craignish, στη δυτική ακτή της Σκωτίας. Περιλαμβάνει μια πισίνα με θαλασσινό νερό και θάλάσσιο χόρτο, καθώς και το «μοναδικό ενδημικό ανθοφόρο φυτό του Ηνωμένου Βασιλείου στον ωκεανό», λέει η RHS.
Ο σχεδιαστής Ράιαν ΜακΜάον ανέφερε ότι «πάντα πίστευε πως το θαλάσσιο χόρτο αναπτύσσεται σε πιο θερμά κλίματα», γι’ αυτό και του προκάλεσε το ενδιαφέρον όταν το βρήκε στη Σκωτία.
Υπάρχει επίσης ένας κήπος με την ονομασία “Songbird Survival” εν μέσω αναφορών ότι ο αριθμός των πουλιών έχει μειωθεί στους κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 50% τις τελευταίες δύο γενιές. Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τον κήπο “Making Life Better with Bees”, με τα έντομα να αποτελούν το κλειδί για την επικονίαση.
Η ετήσια ανθοκομική έκθεση στο Τσέλσι διοργανώνεται στους χώρους του Βασιλικού Νοσοκομείου και εδώ και καιρό υπερασπίζεται περιβαλλοντικά θέματα. Το 2021, η RHS δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τη χρήση τύρφης, ενός φυσικού δεσμευτή του CO2, ενός από τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου που κατηγορείται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, από το τέλος του 2025.
Ωστόσο, οι καλλιεργητές θα μπορούν μέχρι το 2028 να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τύρφη, ένα οργανικό υλικό που παράγεται επί χιλιάδες χρόνια από την αποσύνθεση της βλάστησης στους υγροτόπους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η RHS αποφάσισε να καθυστερήσει την απαγόρευση της τύρφης για τους καλλιεργητές «λόγω της πολύπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού κηπευτικών όπου το 60% των νεαρών φυτών, πολλά από τα οποία καλλιεργούνται σε τύρφη, προέρχονται από το εξωτερικό».