weather symbol
17
ΤΕΤ 14/5/25 | 00:59
FILE PHOTO Μακέτα με τον αγωγό ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας. ΠΗΓΗ: ΑΔΜΗΕ

Ο ενεργειακός ιμπεριαλισμός της Τουρκίας και η πάση θυσία ομηρεία της Κύπρου βασικός λόγος παρεμπόδισης του Great Sea Interconnector

Εκτεταμένη αναφορά στην κατάσταση του επικρατεί στην πρόοδο κατασκευής του Great Sea Interconnector γίνεται στην βελγική Les Echo σε ανταπόκριση του Basile Dekonink από την Αθήνα.

Τι άρθρο έχει τίτλο «Στη Μεσόγειο, αυτό το διαφιλονικούμενο ηλεκτρικό καλώδιο προκαλεί αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Τουρκία» και υπότιτλο «Η Άγκυρα παρεμποδίζει την πρόοδο του «», αυτής της θαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης που πρόκειται να ενώσει την Ελλάδα με την Κύπρο για να βγάλει τη δεύτερη από την ενεργειακή της απομόνωση. Ένα έργο-κλειδί για τη γαλλική εταιρεία Nexans, του οποίου το μέλλον είναι πλέον αβέβαιο» (…)

Εδώ και αρκετούς μήνες, η γαλλική Nexans, που εξασφάλισε αυτό το συμβόλαιο ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, εμποδίζεται τακτικά κατά τη φάση της εξερεύνησης από τουρκικά πολεμικά πλοία. Μετά από επεισόδια τον προηγούμενο Ιούλιο και Αύγουστο, ο υπεργολάβος της γαλλικής εταιρείας αναγκάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο να εγκαταλείψει μια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και του μικρού ελληνικού νησιού Κάσος, την ώρα που μελετούσε τον βυθό όπου πρόκειται να τοποθετηθεί το καλώδιο.

Το έργο δεν έχει ξαναρχίσει από τότε και ο κίνδυνος ακύρωσής του είναι υπαρκτός, παρότι η Ελλάδα, που ηγείται του έργου, εμφανίζεται αισιόδοξη. «Το έργο θα συνεχιστεί και θα υλοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, όλοι κατανοούμε πως, όταν δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε θαλάσσιες περιοχές των οποίων τα σύνορα δεν έχουν διευθετηθεί και υπάρχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις, οι τριβές είναι πιθανές», επιχείρησε να καθησυχάσει στις αρχές Απριλίου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει την Τετάρτη τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Ο λόγος που η Τουρκία επιδεικνύει τόση επιθετικότητα είναι ότι το πρώτο τμήμα μήκους 900 χιλιομέτρων αυτής της ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης διασχίζει διεθνή ύδατα τα οποία διεκδικεί εδώ και καιρό. Η Άγκυρα θεωρεί την περιοχή αυτή ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της, από την περίοδο της υπογραφής μιας διμερούς συμφωνίας με τη Λιβύη το 2019 (η οποία αναγνωρίζεται μόνο από τις δύο χώρες), και τα επεισόδια εκεί είναι συχνά.

Πιο πρακτικά, η Τουρκία επιδιώκει επίσης να καταστεί απαραίτητος διάδρομος για τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη. Έχει στα σκαριά δικό της έργο υποθαλάσσιου καλωδίου προς “τη Βόρεια Κύπρο”, όπου διατηρεί 40.000 στρατιώτες, ενώ υπέγραψε στις αρχές Απριλίου πρωτόκολλο συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Βουλγαρία για μια ηλεκτρική διασύνδεση στη Μαύρη Θάλασσα (…)

Les Echos [En Méditerranée, ce câble électrique de la discorde qui oppose la Grèce à la Turquie]

ΔιαβάστεΕπίσης