weather symbol
18
ΣΑΒ 3/5/25 | 05:01
FILE PHOTO: epa11888806 US President Donald J. Trump (L) and US Secretary of State Marco Rubio (R) attend a meeting with the King of Jordan, Abdullah II Ibn Al-Hussein (unseen) in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 11 February 2025. President Trump was expected to talk to King Abdullah to take in Palestinians from Gaza. EPA/Aaron Schwartz / POOL

Νίπτει τας χείρας της η Ουάσιγκτον: Τέλος η αμερικανική μεσολάβηση για ειρήνη στην Ουκρανία * Το «μπαλάκι» σε Κίεβο και Μόσχα για απευθείας συνομιλίες

Την επίσημη απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ρόλο του μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σηματοδοτώντας μια σαφή αλλαγή στην προσέγγιση της Ουάσιγκτον ως προς τον πόλεμο.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, «η μέθοδος με την οποία συνεισφέρουμε αλλάζει» και πλέον «δεν θα πετάμε ανά τον κόσμο με την πρώτη ευκαιρία για να μεσολαβούμε σε συναντήσεις».

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις τις οποίες είχε απευθύνει η κυβέρνηση Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει τη μεσολάβηση αν δεν διαπιστωθεί απτή πρόοδος.

  • «Τώρα είναι η στιγμή που οι δύο πλευρές πρέπει να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση», τόνισε η Μπρους. «Εναπόκειται πλέον σε αυτούς».

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας για τα ορυκτά με ευνοϊκότερους όρους, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται επίσης να υπέγραψε τον πρώτο γύρο παραδόσεων όπλων της κυβέρνησής του στο Κίεβο.

 

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βοήθησε ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουκρανοί και Ρώσοι, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεχίσει να ηγείται της διαδικασίας.

  • Μιλώντας στο Fox News, σημείωσε πως «ο πόλεμος δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα» και πως «είναι πλέον ζήτημα των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή τη βίαιη σύγκρουση».

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ γίνεται μετά την απόρριψη του πρόσφατου αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου από τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία ζητεί αναγνώριση της κατοχής εδαφών που κατέχει στρατιωτικά αλλά δεν έχει επισήμως προσαρτήσει.

Η Ουκρανία από την πλευρά της επιμένει πως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ρωσικές προσαρτήσεις και πως η ειρήνη δεν μπορεί να στηριχθεί στην επιβράβευση της επιθετικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει από την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διαμεσολάβηση αν δεν υπάρξουν «συγκεκριμένες προτάσεις» και από τις δύο πλευρές. Η επιβεβαίωση της εκπροσώπου επισφραγίζει την αποχώρηση.

Σε αδιέξοδο ο Τραμπ, δεν τέλειωσε τον πόλεμο σε 24 ώρες…

Υπενθυμίζεται ότι, όπως επισημαίνουν οι New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ διαλαλούσε περίτρανα και προεκλογικά και κατόπιν της εκλογής του, ότι θα λήξει τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα 24 ώρες.

Αντ’αυτού, η εβδομάδα αυτή, που σηματοδότησε το πέρας 100 ημερών στην εξουσία της δεύτερης θητείας του, παρέμεινε ατελέσφορη και ο ίδιος δεν έχει να επιδείξει ούτε μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός, γεγονός που τον προβληματίζει, όπως σημειώνουν οι NYT.

Επομένως, οι αναλυτές βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά αναφορικά με τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το τοπίο που συνθέτουν οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις του, είναι ομιχλώδες και τα συμπεράσματα απέχουν πολύ από το να είναι ασφαλή. Γενικότερα, η προσέγγιση του Τραμπ αναφορικά με τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, αυτή δηλαδή η απόκλιση μεταξύ ισχυρισμών και πεπραγμένων, είναι απόδειξη σύμφωνα με τους NYT, του έωλου των λεγομένων του.

Σενάριο για κυρώσεις σε Ρωσία

Η συζήτηση για τα επόμενα βήματα περιπλέκεται από τις ανακατατάξεις στην αμερικανική ηγετική ομάδα: μετά τον παραγκωνισμό του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέλαβε προσωρινά και τον ρόλο αυτό, ενοποιώντας τις βασικές γραμμές στρατηγικής.

Κεντρικό ρόλο εξακολουθεί να διαδραματίζει ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πούτιν και θεωρείται πιο συμβιβαστικός έναντι της Μόσχας.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε ότι 72 συνάδελφοί του είναι έτοιμοι να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τις νέες κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς το «συντριπτικό».

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να σχολιάσουν, ενώ ο εκπρόσωπος του Γουίτκοφ επίσης δεν απάντησε σε ερωτήματα.

Mε πληροφορίες από Bloomberg/kvivpost

ΔιαβάστεΕπίσης