
ΚΟΣΜΟΣ
01/05/2025 | 15:27
Mουδιασμένοι αλλά αισιόδοξοι οι Ουκρανοί για τη συμφωνία για τα ορυκτά: Είναι καλύτερη από το αρχικό αμερικανικό σχέδιο- Γιατί τη σκέφτηκε ο Ζελένσκι
Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στο Κίεβο σχετικά με τους όρους της πολυσυζητημένης συμφωνίας για τα ορυκτά μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, που υπογράφηκε την Τετάρτη, η οποία φαίνεται να είναι πιο συμφέρουσα για την Ουκρανία από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι.
Πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και θα γραφτούν σε μια περαιτέρω τεχνική συμφωνία που δεν έχει υπογραφεί, υποδηλώνοντας ότι η μακρά ιστορία της συμφωνίας μπορεί να μην έχει τελειώσει. Ωστόσο, οι Ουκρανοί αναλυτές έχουν σημειώσει ότι το Κίεβο προφανώς κατάφερε να αποσπάσει ορισμένες σημαντικές παραχωρήσεις, παρά τον επανειλημμένο ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουκρανία «δεν έχει χαρτιά» να παίξει.
“Η Ουκρανία κράτησε τη γραμμή. Παρά την τεράστια πίεση, κάθε υπερβολική ζήτηση από την άλλη πλευρά απορρίφθηκε. Η τελική συμφωνία φαίνεται δίκαιη”, έγραψε στο X, ο Tymofiy Mylovanov, πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα διατηρήσει «τον πλήρη έλεγχο του υπεδάφους, των υποδομών και των φυσικών πόρων της». Απούσα από το τελικό κείμενο ήταν η επιμονή ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει την προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ μέσω της συμφωνίας, κάτι που έχει ζητήσει επανειλημμένα ο Τραμπ. Ο Volodymyr Zelenskyy είχε αρνηθεί να υπογράψει κάτι που θα υποχρέωνε «10 γενιές» Ουκρανών να το ξεπληρώσουν. Ωστόσο, η μελλοντική πιθανή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα μετρήσει ως επενδύσεις.
Η υπογεγραμμένη συμφωνία καθιστά επίσης σαφές ότι οι όροι της δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πιθανή μελλοντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ, και επίσης δεν υποβάλλει την Ουκρανία στη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Δεν δεσμεύει την Ουκρανία να συνεργάζεται μόνο με τις ΗΠΑ σε έργα στο μέλλον και εγγυάται μόνο πρόσβαση στις διαδικασίες υποβολής προσφορών για αμερικανικές εταιρείες με δίκαιους όρους.
“Δεν υπάρχει απαίτηση να πουληθούν τα πάντα στις ΗΠΑ ή να διοχετευθούν όλες οι επενδύσεις μέσω του ταμείου. Η υποχρέωση είναι να δοθεί στο ταμείο δίκαιη πρόσβαση στην αγορά σε μελλοντικά έργα”, έγραψε ο Μιλόβανοφ.
Η αρχική ιδέα ενός είδους συμφωνίας για τις «σπάνιες γαίες» δημιουργήθηκε από την ομάδα του Zelenskyy. Ήταν μέρος ενός «σχεδίου νίκης» που αποκαλύφθηκε πριν από τις αμερικανικές εκλογές πέρυσι, με συγκεκριμένο στόχο το ενδιαφέρον του Τραμπ σε μια οικονομική εταιρική σχέση, εν μέσω φόβων ότι μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ δεν θα ήταν τόσο επιδεκτική σε ένα επιχείρημα βασισμένο σε αξίες για να υποστηρίξει την Ουκρανία όπως ήταν η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ωστόσο, φαινόταν ότι το παιχνίδι έμοιαζε με μπούμερανγκ όταν, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ έστειλε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στο Κίεβο με το προσχέδιο συμφωνίας που «έμοιαζε σαν να είχε γραφτεί στο τρένο», σύμφωνα με μια πηγή. Το σχέδιο φαινόταν να δεσμεύει την Ουκρανία σε κάθε είδους υποχρεώσεις, ενώ δεν πρόσφερε τίποτα ως αντάλλαγμα στο Κίεβο μέσω εγγυήσεων ασφαλείας, εκτός από τον μάλλον λεπτό ισχυρισμό ότι η Ουάσιγκτον που έπαιρνε μερίδιο στην οικονομία της Ουκρανίας ήταν η ίδια ένα είδος εγγύησης ασφάλειας.
Έκτοτε, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες αναθεώρησης και επανεξέτασης των όρων της συμφωνίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Zelenskyy επρόκειτο να το υπογράψει κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον, αλλά αφού ο αντιπρόεδρος, JD Vance, τον παρότρυνε να διαφωνήσει μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εκδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο χωρίς να υπογράψει.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας είχε προσλάβει την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells για να συμβουλεύει σχετικά με την αμερικανική συμφωνία, Foreign Agents Registration Act registry
Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για την «τεχνική συμφωνία» που πρέπει επίσης να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί. Η συνολική συμφωνία είναι απίθανο να έχει τεράστιο αντίκτυπο όσον αφορά τα συμβόλαια που υπογράφονται όσο συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά η ομάδα Zelenskyy ελπίζει ότι η υπογραφή της θα αυξήσει την καλή θέληση προς το Κίεβο στην κυβέρνηση Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος τις τελευταίες ημέρες συνέχισε να χαρακτηρίζει τον Ζελένσκι ως μεγαλύτερο εμπόδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν – αν και σταδιακά στράφηκε προς την κριτική του Ρώσου ηγέτη.
Οι πρώτοι ρητορικοί θόρυβοι από την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία ήταν θετικοί. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Bessent την αποκάλεσε την έναρξη μιας «ιστορικής οικονομικής εταιρικής σχέσης» και ισχυρίστηκε ότι δείχνει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην Ουκρανία ως σύμμαχο.
«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αφοσιωμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα», είπε ο Μπέσεντ.
Mε πληροφορίες από theguardian.com /Shaun Walkerin