weather symbol
29
ΠΕΜ 22/5/25 | 18:50
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Θα ζητήσουμε από τους Τούρκους φίλους μας να βγάλουν από το τραπέζι το casus belli – Το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

«Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει οποιαδήποτε αμυντική συμφωνία με τρίτο κράτος απαιτείται η ομοφωνία όλων. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Εάν όμως η Τουρκία θέλει να μπει στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα τότε θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις δικές μας ανησυχίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι.

«Θα ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να βγάλουν από το τραπέζι το casus belli ύστερα από 30 χρόνια, θα το πω και κατ’ ιδίαν στον Ταγίπ Ερντογάν. Τους επόμενους μήνες θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αναζητούμε πιθανές ημερομηνίες. Αυτές οι συναντήσεις είναι χρήσιμες πρέπει να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το ηλεκτρικό καλώδιο παραπέμπεται στις καλένδες» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για τη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, σε συνέντευξή του, ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα για να επιτραπεί η ροή τροφίμων και φαρμάκων στον θύλακα.

«Η Ελλάδα έχει στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και είμαστε υποχρεωμένοι στους συμμάχους μας να λέμε σκληρές αλήθειες», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιχειρήσεις με δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος που δεν δικαιολογούνται και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αποκατάστασης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε», τόνισε.

Αναθεώρηση του άρθρου για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσιών υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους όσοι την αρνούνται.

«Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους.

»Πρέπει να δούμε πως κυλάει η αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση. Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

»Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180».

Σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια 

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει οι πρυτάνεις να καταρτίσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια γιατί υπάρχει συνυπευθυνότητα, «όποιοι δεν το κάνουν θα υπάρξουν κυρώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την αστική χωροταξία ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 24. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το όριο των οικισμών, που είχαν θεσμοθετηθεί από το 1985.

»Έχω δώσει μία εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να έλθει με μία ρύθμιση, που θα συνυπολογίζει και τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας και της αποκέντρωσης.

»Έχω πλήρη αίσθηση πως εάν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση τότε δεν μπορούμε να θέτουμε εμπόδια. Θα βρούμε μία λύση που θα συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών που είναι δικαιολογημένες».

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86, εμείς το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες αυτό.

»Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο αυτόν που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή.

»Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο καθώς και ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία.

»Η ΝΔ δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων».

Έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Αναφορικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας στην οικονομία, έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τη μεσαία τάξη.

»Έχουμε θέμα στα ενοίκια, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι σταθεροποιείται αλλά οι μισθοί αυξάνουν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στην οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή για τις εξαγγελίες μου για το οικονομικό έτος του 2026. Εμείς θεσμοθετούμε μόνιμα επιδόματα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο στεγαστικό «και αυτοί, που υποφέρουν περισσότερο είναι οι ενοικιαστές. Τώρα θα δούμε πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή ενός ενοικίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους κλειστά σπίτια να μπουν στην αγορά.

»Και εάν πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα το εξετάσουμε. Η προσοχή μας θα στραφεί περισσότερο στην αξιοποίηση υφιστάμενων σπιτιών αλλά και στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει στη ΔΕΘ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews 

ΔιαβάστεΕπίσης