
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/05/2025 | 06:52
Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα η σημερινή στον ΟΗΕ: Ο Πρωθυπουργός θα κάνει παρέμβαση για τη θαλάσσια ασφάλεια σε συζήτηση του Συβουλίου Ασφαλείας
Στην κεντρική εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη θαλάσσια ασφάλεια θα προεδρεύσει και θα μιλήσει σήμερα Τρίτη (20/5), στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας.
Η συνεδρίαση θα αρχίσει με εισηγήσεις ομιλητών.
- Με βάση τον σχεδιασμό, στην κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Aντόνιο Γκουτέρες, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού και άλλοι.
Επισημαίνεται ότι δυνατότητα παρεμβάσεων έχουν όχι μόνο τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά το σύνολο των μελών του ΟΗΕ που ενδιαφέρονται να παρέμβουν. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και διεθνείς φορείς.
Ακολουθούν σημεία της παρέμβασης του Πρωθυπουργού στην ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του Σ.Α. του ΟΗΕ με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια:
– Θα αναφερθεί στις ασύμμετρες απειλές για την θαλάσσια ασφάλεια (λαθρεμπόριο, τρομοκρατία, πειρατεία, υβριδικές επιθέσεις, αλλά και κλιματική αλλαγή).
– Θα υπογραμμίσει την ανάγκη αντιμετώπισης παράνομων πρακτικών που θέτουν σε κίνδυνο το παγκόσμιο εμπόριο και το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ θα κάνει ειδική αναφορά σε πρακτικές όπως η παράκαμψη των κυρώσεων.
- – Θα μιλήσει για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και για τη σημασία συλλογικής δράσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ θα αναδείξει τον ηγετικό ρόλο που ανέλαβε η Ελλάδα τόσο στην επιχείρηση ΑSPIDES, όσο και στις ATALANTA και IRINI.
– Θα υπογραμμίσει ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί προαπαιτούμενο για την διαφοροποίηση, την υψηλή ποιότητα και την προσιτή τιμή ενέργειας και τεχνολογίας.
– Θα αναδείξει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ως βάση (UNCLOS) για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές και την ανάγκη σεβασμού της.