weather symbol
18
ΔΕΥ 12/5/25 | 03:29
epa11716021 Islamist Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and his wife Emine Erdogan. Photo via Turkish Presidency, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan

Με τέσσερις άξονες η ατζέντα της Τουρκίας: Μεθοδεύει επιβολή τετελεσμένων για εξουδετέρωση πλαισίου συμφωνίας, τουρκοποίηση των κατεχομένων και αναγνώριση αποσχιστικής οντότητας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος – Λευκωσία

Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης και οι κινήσεις εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων επί του εδάφους, συνδέεται με ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να περνούν αυτοί και μέσω Κύπρου. Η ενίσχυση έργων υποδομής και παρουσίας καθορίζουν και το παιχνίδι της Άγκυρας σε σχέση με το δικό της ρόλο στο νησί.

Η προ ημερών παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, έχει πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία, που υπάρχουν διεργασίες για να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Είναι σαφές από τα όσα αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά και από τις κινήσεις της κατοχικής πλευράς, ότι οι στοχεύσεις είναι συγκεκριμένες και οι όποιες τακτικές καθορίζονται από τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Η Άγκυρα καθορίσει την ατζέντα της και σε αυτή θα επιμένει.

  1. Η επιδίωξη της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας παραμένει στην ατζέντα, πλην όμως στην Άγκυρα γνωρίζουν πως αυτός ο στόχος αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτός. Ως εκ τούτου, επιλέγουν να συντηρούν το θέμα, να προσπαθούν ώστε να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα να κρατούν στην «πρίζα» την Κυπριακή Δημοκρατία, που λειτουργεί αποτρεπτικά. Θέλουν να λειτουργεί το θέμα της αναγνώρισης ως μόνιμος μπαμπούλας. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές μεθοδεύσεις παρακολουθούνται από τη Λευκωσία, που λειτουργεί αποτρεπτικά κερδίζοντας μάχες και πόντους.
  2. Η ανάδειξη από τον Ερντογάν έργων υποδομής, που είτε έγιναν είτε υλοποιούνται τώρα ή και σχεδιάζονται, στόχευαν το τουρκοκυπριακό ακροατήριο. Θέλησε να φανεί «γενναιόδωρος» ενώ προδήλως στέλνει το μήνυμα πως «ήλθαμε για να μείνουμε». Στην ομιλία του στα κατεχόμενα παρέθεσε έργα σημειώνοντας πως έγιναν επενδύσεις 21 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Αναφέρθηκε στα νοσοκομεία που κατασκευάσθηκαν σε διάφορες περιοχές και σε «στρατηγική ανάπτυξη». Αναφέρθηκε στην κατασκευή 320 χιλιομέτρων δρόμων, (κατασκευή, επισκευές) σε Κυθραία, Άγιο Επίκτητο, Λάπηθο, Πάναγρα, Τρίκωμο, Μπογάζι , περιφερειακούς δρόμους στην Λευκωσία. Η περιγραφή των έργων και των σχεδίων, στους τομείς της υγείας, της τεχνολογικής εκπαίδευσης, της υδροδότησης, του οδικού δικτύου, δεν γίνονται και δεν δρομολογούνται προφανώς για να διευκολύνουν την επόμενη ημέρα σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, αλλά αντίθετα για να επιβάλλει συνεχώς τετελεσμένα, με απώτερο στόχο την παρεμπόδιση της λύσης.
  3. Είναι σαφές και από το χαρακτήρα των έργων, πως αυτά συνδέονται με τις συστηματικές προσπάθειες ισλαμοποίησης των κατεχομένων. Παράδειγμα η ανέγερση τεμενών παντού ( ακόμη και στο συγκρότημα «προεδρικού», «βουλής»).
  4. Οι αναφορές σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου», κρύβουν τους μακροπρόθεσμους επεκτατικούς στόχους της Άγκυρας. Δεν προσδιορίζεται η τουρκική παρουσία γεωγραφικά στο βορρά, αλλά στο σύνολο του νησιού. Υπάρχει κι αυτή η εκδοχή/ερμηνεία.

Τα τρία «Α» του Τατάρ

Κανείς προφανώς δεν περίμενε ότι την περασμένη Δευτέρα, στη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι θα υπήρχε διαφοροποίηση. Θα γίνονταν βήματα. Στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν δεν αναμενόταν ότι ο Τατάρ θα είχε οποιαδήποτε άλλη στάση.

Την ίδια ώρα, δεν θα πρέπει να αναμένονται οι όποιες κινήσεις να γίνουν πριν την άφιξη της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ. Προφανώς ό,τι θα ειπωθεί αυτό γίνει ενώπιον της.

  • Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι οι οδηγίες της Άγκυρας είναι πως ο εγκάθετος, Ερσίν Τατάρ, θα επιμένει στα τρία «Α» (Απευθείας πτήσεις, Απευθείας εμπόριο και Απευθείας διεθνείς σχέσεις και επαφές του κατοχικού καθεστώτος). Είναι σαφές πως εάν αυτά γίνουν αποδεκτά τότε θα συνιστούν αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σημειώνεται πως η κατοχική πλευρά ζητά εκ προοιμίου και προκαταβολικά αναγνώριση για να εισέλθει σε μια συζήτηση, που θα οδηγήσει κατά τη δική τους επιδίωξη σε μια «Συμφωνία Συνεργασίας» μεταξύ των «δυο οντοτήτων», που βρίσκονται και λειτουργούν στο νησί.

Δηλαδή, το αναγνωρισμένο διεθνές κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία και η αποσχιστική οντότητα να συνάψουν συμφωνία για συνεργασία πλάι-πλάι. Συμφωνία δυο κρατών!

Ενεργειακά και γεωπολιτικά

Η προσοχή της Άγκυρας σε αυτή τη φάση είναι οι εξελίξεις στη Συρία. Η Τουρκία επιδιώκει εδραίωση της παρουσίας της με τη δημιουργία επτά στρατιωτικών βάσεων!

Σε αυτό το σχεδιασμό αντιδρούν τόσο αραβικές χώρες, που δεν θέλουν εκεί την Άγκυρα ενώ φοβούνται και  την άνοδο των ακραίων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, όσο και το Ισραήλ.

  • Οι Ισραηλινοί, που επιδιώκουν το δικό τους έλεγχο στη γειτονική χώρα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιδρομές. Αν και υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κανάλια επικοινωνίας για να αποφευχθεί σύγκρουση, ωστόσο, τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι μεγάλα και τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Σε σχέση με τα ενεργειακά αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κατοχικής δύναμης με την αποστολή, όπως ανακοίνωσε, γεωτρύπανων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Προληπτικά, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, έσπευσε ενόψει δραστηριότητας εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ να ισχυρισθεί πως μέρος του θαλασσοτεμαχίου 5 βρίσκεται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανέφεραν απειλητικά πως «οποιαδήποτε παραβίαση κατά της υφαλοκρηπίδας μας, την οποία δηλώσαμε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 θα εμποδιστεί άμεσα επί του πεδίου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Νέα ατμόσφαιρα” για το… καλό των σφετεριστών του Αττίλα: Το θράσος των Τούρκων κατακτητών που θέλουν να συνεχισθεί η παρανομία στα κατεχόμενα είναι απύθμενο

ΔιαβάστεΕπίσης