weather symbol
23
ΔΕΥ 12/5/25 | 13:33
Η Ελλάδα θέλει να καταφέρει μια συμφωνία για τις δυο φρεγάτες Bergamini, αλλά επιδιώκει και τη διεύρυνση των αμυντικών σχέσεων με την Ρώμη. Πηγή: MarinaMilitare

Με φόντο τις φρεγάτες Bergamini…Το «ελληνορωμαϊκό» brasdefer για το ReArm και το ελληνικό βέτο στην Τουρκία για την αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL Αθήνα

Μια από τις αφετηρίες που θέτει η Αθήνα αναφορικά με το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Τζόρτζια Μελόνι αλλά και την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας- Ιταλίας, είναι η άμυνα.

Από τις ημέρες που καθαρογράφονταν η «λευκή βίβλος» για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας, η Αθήνα διεμήνυε προς τους εταίρους, ότι δεν μπορεί να εισαχθεί εντός της άμυνας της Γηραιάς Ηπείρου «τρίτη» χώρα η οποία διατηρεί ανοιχτή την απειλή πολέμου προς ένα μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας έχει αναφερθεί εκτενώς και με επιχειρήματα, αιτιολογώντας την στάση της χώρας μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, την ώρα πάντως που είναι εμφανής η ανέχεια των Ευρωπαίων, οι οποίοι δείχνουν να ξεχνούν το νέο- οθωμανικό δόγμα της γείτονος που έχει ονομάσει «Γαλάζια Πατρίδα».

  • Μόλις πριν μια εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής άμυνας, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στην κυβερνητική αποστολή στην Ρώμη, είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεση της Αθήνας στην συμμετοχή της Άγκυρας στα Ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος υποστηρίζουν το Ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, αλλά μόνον με την αποδοχή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «Το αξιακό πλαίσιο της Ευρώπης είναι η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου, τα δικαιώματα των γυναικών.{…} Το αξιακό αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει και την UNCLOS, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου.{…} Δεν μπορεί να μην μνημονεύουμε όταν συναντάμε μια χώρα ότι μας έχει εκδώσει απειλή πολέμου, να παριστάνουμε ότι αυτό δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι υπάρχει το «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο», το οποίο είναι κατά της κοινής λογικής, όχι απλώς κατά του Δικαίου της Θάλασσας. {…} δεν είναι «à lacarte» η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», κατέληγε την περασμένη Τρίτη στην συνέντευξή του ο υπουργός.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία ταξιδεύει στην Ρώμη με 9 υπουργούς και υφυπουργούς.

Στις συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν και άλλα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ, η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο η Ρώμη έχει κινηθεί αναφορικά με την Άγκυρα. Ιταλία και Τουρκία έχουν αναπτύξει αμυντικές σχέσεις, με την δεύτερη να έχει τοποθετηθεί έως και σε αεροδιαστημικούς κολοσσούς της Ρώμης.

Ο δρόμος προς τις FREMM

Η Αθήνα έχει επιδιώξει τα τελευταία χρόνια να πετύχει ένα αμυντικό σύμφωνο με την Ρώμη, παρόμοιο με εκείνο που είχε υπογραφεί με το Παρίσι. Και με αυτό τον τρόπο να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός εντελώς νέου αμυντικού πλαισίου μέσα από το οποίο οι δυνάμεις των δυο κρατών ν’ ανταλλάσσουν όχι εθιμοτυπικές επισκέψεις, αλλά να σχεδιάζουν μια κοινή πορεία μέσα από την διαλειτουργικότητα των ασκήσεων και των προγραμμάτων διμερούς εκπαίδευσης.

  • Σε επίπεδο υπουργών άμυνας στο τετ α τετ Δένδια- Κροζέτο, το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συμφωνίας για τις δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini, ίσως ν’ ανήκει στο ουσιαστικό «φαίνεσθαι», καθώς η Αθήνα πάντοτε επιδιώκει κάτι περισσότερο στο επίπεδο της αμυντικής διπλωματίας.

Βεβαίως οι δυο πλευρές έχουν έλθει σε συνομιλίες για τις δυο πρώτες FREMM, όπου σε μια εξ αυτών είχε βρεθεί ο υπουργός Εθνικής άμυνας συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ.

Γίνεται κατανοητό, ότι τέτοιου είδους αποφάσεις μπορεί να έχουν ιδιαίτερη επιχειρησιακή αξία αλλά δεν είναι πάντα έτσι, ιδίως όταν γεωπολιτικά, η άλλη χώρα (Ιταλία) με τις κινήσεις της ενισχύει μια άλλη (Τουρκία), η οποία διατηρεί κατά της Ελλάδας ανοικτή την απειλή πολέμου.

Και εδώ έρχονται τα πολιτικά κίνητρα να κρατήσουν τα σκήπτρα και οι πολιτικοί ν’ αποφασίσουν την επόμενη κίνησή τους στην γεωπολιτική σκακιέρα που αφορά την περιοχή και την θέση της χώρας.

  • Το ελληνικό ενδιαφέρον μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ιδίως όταν η ίδια η πολιτική ηγεσία σε δημόσιες τοποθετήσεις της έχει πει ότι υπάρχει η οικονομική πρόβλεψη στο ΜΠΑΕΕ για τις δυο μεταχειρισμένες φρεγάτες.

Πέραν των δυο μεταχειρισμένων φρεγατών υπάρχουν ήδη συμφωνίες ανάμεσα σε εταιρείες αμυντικού υλικού, ελληνικές και ιταλικές, γεγονός που μπορεί να συζητηθεί και σε επίπεδο υπουργών άμυνας, ιδίως από την στιγμή που η Αθήνα έχει κοινοποιήσει προς τους εταίρους ότι αναζητά συνεργασίες με minimum ελληνική βιομηχανική συμμετοχή το 25%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Ο «Κένταυρος» – το battle proven anti-drone της ΕΑΒ παίρνει θέση μάχης στο σύστημα SETIS των φρεγατών Belh@rra…

 

ΔιαβάστεΕπίσης