weather symbol
18
ΣΑΒ 3/5/25 | 03:37
FILE PHOTO Evangelos C. Sekeris, Permanent Representative of Greece to the United Nations, addresses, on behalf of Western European and other States, the commemorative meeting of the General Assembly to Mark the International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade. Credit UN Photo, Manuel Elías

Ευάγγελος Σέκερης στους ανταποκριτές του ΟΗΕ: «Κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας η θαλάσσια ασφάλεια»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους ανταποκριτές του ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ελλάδα για τον μήνα Μάιο.

Ο κ. Σέκερης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα εργασιών του Συμβουλίου για τον μήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια και στην προστασία των αμάχων. Παρουσίασε την ημερήσια διάταξη, τις βασικές προτεραιότητες και τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας.

«Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας από κράτος-μέλος της ΕΕ, μετά τη Δανία και τη Γαλλία», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη θεσμική συνέχεια που διαμορφώνεται. Η ελληνική προεδρία στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της συμμετοχικότητας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου). Η Ελλάδα, ως συμπροεδρεύουσα της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων (μαζί με τη Γαλλία και τη Λιθουανία), θα εκδώσει σχετική δήλωση για την ημέρα. Ο κ. Σέκερης τίμησε τη μνήμη των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Κύριο θεματικό γεγονός: Θαλάσσια Ασφάλεια

Στις 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το βασικό θεματικό γεγονός της ελληνικής προεδρίας, υπό τον τίτλο:

«Ενισχυμένη Ασφάλεια στη Θάλασσα μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για Παγκόσμια Σταθερότητα»

Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικούς ομιλητές τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.

Ο πρέσβης Σέκερης σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια ολιστική προσέγγιση, που εστιάζει στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και στη διεθνή συνεργασία.

Υψηλού επιπέδου συζήτηση: Προστασία Αμάχων

Στις 22 Μαΐου θα διεξαχθεί συζήτηση υπουργικού επιπέδου για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις, με προεδρεύοντα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Εισηγητές θα είναι εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Τομ Φλέτσερ, και ο Τζον Τίσλερ Πίνκο από τη ΜΚΟ “Save the Children”. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, την ασφάλεια του ανθρωπιστικού προσωπικού και τη διάσταση του φύλου.

Προγραμματισμένες Συνεδριάσεις για τον Μάιο 2025:

  • 5 Μαΐου: Διαβουλεύσεις για το Ψήφισμα 1559 (Λίβανος)

  • 6 Μαΐου: Εξαμηνιαία συζήτηση για Βοσνία-Ερζεγοβίνη

  • 8 Μαΐου: Άτυπη συζήτηση για συνεργασία ΓΣ – ΣΑ – Επιτροπής Ειρήνης

  • 13 Μαΐου: Ενημέρωση για την επιχείρηση IRINI στη Λιβύη

  • 14 Μαΐου: Συνεδρίαση για Υεμένη με έμφαση στην ατζέντα Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια

  • 15 Μαΐου: Ενημέρωση από τον Εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Καν για Λιβύη

  • 21 Μαΐου: Τακτική ενημέρωση για Συρία από τον Γκίαρ Πέντερσεν

  • 27 Μαΐου: Εκλογή Δικαστή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

  • 28 Μαΐου: Συζήτηση για τη Μέση Ανατολή (Γάζα και Δυτική Όχθη)

  • 29 Μαΐου: Ψηφοφορία για κυρώσεις στο Νότιο Σουδάν και Βόρεια Κορέα

  • 30 Μαΐου: Απολογιστική συνεδρίαση τέλους Προεδρίας

Τοποθετήσεις του Πρέσβη Σέκερη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

  • UNCLOS και θαλάσσια ασφάλεια: Ο κ. Σέκερης τόνισε την ανάγκη επίλυσης θαλάσσιων διαφορών με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αναφέροντας και τη συμβολή του Ψηφίσματος 2768 για την Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο συνέταξε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ.

  • Κυπριακό: Παρότι δεν προβλέπεται ειδική συνεδρίαση, η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στη στήριξη μιας λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

  • Επίθεση στο Τζαμού και Κασμίρ: Η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία και αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, δεν αποκλείεται έκτακτη σύγκληση του ΣΑ.

  • Ιράν, Ουκρανία, Μη Διάδοση Πυρηνικών: Δεν έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις, αλλά αναμένονται σχετικές αιτήσεις. Ο στόχος της μη διάδοσης παραμένει κρίσιμος.

  • Ουκρανία: Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ανάγκη ειρηνικής λύσης με την Ευρώπη στο τραπέζι.

  • Μεταναστευτικό: Παρότι δεν προβλέπεται ξεχωριστή συνεδρίαση, το ζήτημα θα ενταχθεί στη συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια.

  • Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση: Σχετική συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου, ενώ αναμένονται και άλλες. Η Ελλάδα στηρίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την άμεση απελευθέρωση ομήρων, επιδιώκοντας ρόλο γεφυροποιού μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Γ. Γαραντζιώτη 
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

ΔιαβάστεΕπίσης