weather symbol
20
ΤΕΤ 28/5/25 | 05:43
Five-year-old Palestinian child Osama al-Raqab, who is suffering from severe malnutrition receives treatment at Nasser Hospital in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 26 May 2025. EPA/HAITHAM IMAD

Κόλαση επί γης η Γάζα… Ελάχιστες οι προμήθειες, εξαντλήθηκε ο ιατρικός εξοπλισμός: Σοκαρισμένη χειρουργός από την κατάσταση, αυξάνεται η διεθνής πίεση αλλά…

Η πλειονότητα των προμηθειών ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξαντληθεί, ενώ έχει τελειώσει και το 42% βασικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των παυσίπονων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Βρισκόμαστε σε μηδενικό απόθεμα για σχεδόν το 64% του ιατρικού εξοπλισμού και σε μηδενικό απόθεμα για το 43% των απαραίτητων φαρμάκων και για το 42% των εμβολίων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Χάναν Μπάλκι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι ο Οργανισμός έχει 51 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που περιμένουν στα σύνορα με τη Γάζα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια εισόδου στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσε ελαφρώς τον πλήρη αποκλεισμό της βοήθειας που είχε επιβληθεί στις αρχές Μαρτίου.

«Μπορείτε να φανταστείτε έναν χειρουργό να (ανατάσσει) ένα σπασμένο οστό χωρίς αναισθησία; Ενδοφλέβιοι οροί, βελόνες, επίδεσμοι – δεν υπάρχουν στις ποσότητες που απαιτούνται», προειδοποίησε η Μπάλκι, προσθέτοντας ότι βασικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα και φάρμακα για χρόνιες ασθένειες είναι σε έλλειψη.

Έπειτα από έναν αποκλεισμό 11 εβδομάδων, το Ισραήλ -σε πόλεμο με τη Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023- επέτρεψε σε 100 φορτηγά που μεταφέρουν αλεύρι, παιδικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας στις 21 Μαΐου, κανένα από αυτά όμως δεν ήταν του ΠΟΥ.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Δεν ανησυχούμε μόνο για το άμεσο έργο που υποστηρίζουμε και είμαστε πρόθυμοι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε, αλλά ανησυχούμε εξαιρετικά για τις συνέπειες», είπε, επικαλούμενη τον αντίκτυπο στις επόμενες γενιές.

«Περίπου 400 φορτηγά έλαβαν άδεια για να πάνε στη Γάζα… αλλά προμήθειες από μόνο 115 φορτηγά μπόρεσαν να περάσουν — και τίποτα δεν έχει φτάσει στον βορρά», δήλωσε η Μπάλκι, προσθέτοντας ότι κανένα από αυτά δεν ήταν φορτηγά του ΠΟΥ.

Ο Άχμεντ Ζουίτεν, διευθυντής έκτακτης ανάγκης της περιοχής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι ήταν απλώς θέμα χρόνου πριν τα φορτηγά του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ μπορέσουν να περάσουν στην περιοχή.

Αλλά είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε» αν θα περάσουν σύντομα ή αν υπάρχουν «οποιαδήποτε ζητήματα που πρέπει να τα παρακολουθούμε».

Εν μέσω συνεχιζόμενων ελλείψεων ιατρικού εξοπλισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα εναλλακτικό, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, σχέδιο βοήθειας για διανομή της βοήθειας, που προτάθηκε από τη νεότευκτη μη κυβερνητική, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ οργάνωση Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF).

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δηλώσει ότι το GHF δεν είναι αμερόληπτο και το έργο του θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εκτοπισμό αμάχων, εκθέτοντας χιλιάδες σε κίνδυνο.

Δεν έχει ξαναδεί τόσους πολλούς τραυματισμούς από εκρήξεις

Βρετανίδα χειρουργός, η οποία επισκέφθηκε νοσοκομείο στη Γάζα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν είχε ξαναδεί τόσους πολλούς τραυματισμούς από εκρήξεις».

«Δεν έχω ξαναδεί τόσους πολλούς τραυματισμούς από εκρήξεις στη ζωή μου και δεν έχω ξαναδεί τόσους πολλούς τραυματισμούς στη Γάζα στη ζωή μου», δήλωσε η Βικτόρια Ρόουζ, μέλος βρετανικής ιατρικής αντιπροσωπείας στο Νοσοκομείο Νάσερ, στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Η Ρόουζ, η οποία έχει επισκεφθεί στο παρελθόν τη Γάζα για να εργαστεί, είπε ότι είχε δει πολλά σοβαρά εγκαύματα, συνήθη τραύματα για άτομα που έχουν εμπλακεί σε εκρήξεις.

«Βλέπουμε αυτούς τους τραυματισμούς και σε πολύ μικρά παιδιά», δήλωσε η Ρόουζ, από την παιδιατρική πτέρυγα του Νοσοκομείου Νάσερ.

Οι διασώστες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι κανένα μέλος δεν είναι ασφαλές πλέον στη Γάζα.

Η χειρουργός πρόσθεσε ότι από τα τεράστια εγκαύματα που είχε δει κατά την επίσκεψή της «είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει κανείς ακόμη και στις δυτικές χώρες όπου δεν υπάρχει πόλεμος και υπάρχουν λειτουργικά νοσοκομεία και όλα τα ιατρικά εφόδια»

Συχνά, τα θύματα υφίστανται μερικούς ή ολικούς ακρωτηριασμούς στους βομβαρδισμούς, είπε η γιατρός, και επειδή ζουν σε σκηνές εμφανίζονται με μεγάλες ποσότητες χώματος και ακαθαρσιών στις πληγές τους.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το 94% των νοσοκομείων στη Γάζα έχουν πλέον υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί και τα μισά από αυτά δεν λειτουργούν».

Ολική κατάρρευση του αγροδιατροφικού συστήματος

Λιγότερο από το 5% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Λωρίδας της Γάζας μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν λόγω της καταστροφής και των περιορισμών πρόσβασης, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την παραγωγή τροφίμων και αυξάνει τον κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του United Nations Satellite Centre (UNOSAT).

Το επίπεδο καταστροφής δεν αφορά μόνο την απώλεια σε επίπεδο υποδομών – «πρόκειται για κατάρρευση του αγροδιατροφικού συστήματος και των γραμμών ζωής της Γάζας», δηλώνει η Μπεθ Μπέτσντολ, υποδιευθύντρια του FAO.

Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες. Το υλικό αυτό συγκρίθηκε με την δορυφορική καταγραφή του εδάφους πριν από τον πόλεμο.

Μέχρι τον Απρίλιο 2025, περισσότερο του 80% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων του παλαιστινιακού θύλακα είχε υποστεί ζημιές και το 77,8% δεν είναι πλέον προσβάσιμο στους καλλιεργητές. Μόνο το 4,6% είναι διαθέσιμο για καλλιέργεια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην Ράφα και στον βόρειο τομέα, όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη για το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων.

Το 71,2% των θερμοκηπίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί. Η Ράφα είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές στα θερμοκήπια. Το 82,8% των γεωτρήσεων έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από τον πόλεμο, η γεωργία αποτελούσε το 10% της οικονομίας της Γάζας. Περί τους 560.000 άνθρωποι ασχολούνταν αποκλειστικά ή μερικώς με τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία για τον βιοπορισμό τους.

Ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα για τη Γάζα

Την ίδια ώρα οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ αυξάνονται.

Η διεθνής κοινότητα δεν κάνει αρκετά για τη Γάζα και χρειάζονται ισχυρά μέτρα κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός στο περιθώριο συνάντησης με τους Σκανδιναβούς ομολόγους του στη Φινλανδία.

“Δεν θεωρώ ότι κάνουμε όλα όσα μπορούμε, καθώς αυτό που συμβαίνει (εκεί σ.σ.) ξεπερνά τελείως όλους τους αποδεκτούς κανόνες και πρότυπα. Δεν είναι μόνο μια περίπλοκη ανθρωπιστική κατάσταση. Είναι μια καταστροφή, και πρόκειται για αντικατάσταση πληθυσμού.

Ο κατάλογος των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών αρχών είναι εξαιρετικά μακροσκελής”, δήλωσε ο Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Με την παρέμβασή του ο Νορβηγός πρωθυπουργός απάντησε σε δήλωση του Φινλανδού ομολόγου του Πέτερι Όρπο, ο οποίος είπε “κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί λύση, (να επιτευχθεί) ειρήνη και να μπει τέλος στη σφαγή”.

Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας, εκ των οποίων 33 σε σχολείο όπου φιλοξενούνταν εκτοπισμένοι.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 3.822 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή από τότε που κατέρρευσε η εκεχειρία στις 18 Μαρτίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών του πολέμου σε 53.977, κυρίως αμάχους.

Τα νέα πλήγματα πραγματοποιούνται καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του στο κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος όπου ο κόσμος πεινάει, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να σιγήσουν τα όπλα.

“Κάθε μήνυμα, κάθε τηλεφωνική συνομιλία, κάθε έκκληση να ληφθούν υπόψη οι ανθρωπιστικές ανησυχίες, να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο, αγνοήθηκε από το Ισραήλ, και αυτό που βλέπουμε σήμερα, μπροστά στα μάτια μας, είναι πιθανόν η χειρότερη επίθεση από ανθρωπιστικής άποψης κατά αμάχων, αθώων πολιτών και πολύ ευάλωτων”, πρόσθεσε ο Στέρε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Θεωρώ επομένως ότι χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα. Δεν είναι κάτι που μια χώρα όπως η Νορβηγία μπορεί να κάνει μόνη της, αλλά τα σημάδια από τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, που υποδεικνύουν ότι πρέπει να εξετάσουμε στοχευμένες κυρώσεις κατά προσώπων ή άλλου είδους μέτρα πρέπει να ληφθούν υπόψη και εμείς τα στηρίζουμε”, υπογράμμισε.

Η Νορβηγία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου 2024 ταυτόχρονα με την Ιρλανδία και την Ισπανία και αναδείχτηκε τους τελευταίους μήνες ως μια από τις πιο επικριτικές φωνές απέναντι στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στις 30 Ιανουαρίου 2025, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε την καταβολή βοήθειας 275 εκατομμυρίων κορωνών (24 εκατομμυρίων ευρώ) στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους (UNRWA), ημέρα έναρξης ισχύος της απαγόρευσης από το Ισραήλ της λειτουργίας της υπηρεσίας.

Η Στοκχόλμη καλεί τον πρεσβευτή του Ισραήλ

Η Σουηδία ανακοίνωσε πως θα καλέσει τον Ισραηλινό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Σε δηλώσεις του ο Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι τόσο η Σουηδία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται υπέρ των κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Λήδα Παπαδοπούλου, βλέπουμε μια σαφή μεταστροφή του κλίματος στη Δύση και στην Ευρώπη, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα εν μέσω της τεράστιας επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης,

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας θα καλέσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Στοκχόλμη για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, γνωστοποίησε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Την περασμένη εβδομάδα, υπό αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις και επικρίσεις, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν να περάσει “σταγόνα” βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά εκατοντάδες φορτηγά μετέφεραν μόνο ψήγματα τροφίμων που έχουν ανάγκη οι 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας αντιμέτωποι με λιμό ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες αποκλεισμού.

Ο Κρίστερσον δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις και να ασκήσει διπλωματική πίεση στο Ισραήλ για να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Ήμασταν εξαιρετικά σαφείς ως προς αυτό, εμείς οι ίδιοι και μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Κρίστερσον στο TT, συμπληρώντας πως «Αυτή η πίεση αυξάνεται τώρα, αναμφίβολα, και για πολύ καλούς λόγους».

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης