
ΓΝΩΜΕΣ
10/05/2025 | 06:30
Η Πατρίδα κι ο Ελληνισμός υπεράνω κομμάτων: Τι ακριβώς συνέβη στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την απόφαση καταδίκης του επίσκεψης του “σουλτάνου” στην κατεχόμενη Κύπρο
Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ* – Βρυξέλλες
Αυτή την εβδομάδα το επίκεντρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η Έκθεση για την Τουρκία, που αποτελεί το σημαντικότερο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία.
Παραθέτω συνοπτικά τα γεγονότα, όπως αποτυπώθηκαν στις ψηφοφορίες και αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο συνάδελφος του ΕΛΑΜ πρότεινε συζήτηση για την καταδίκη της επίσκεψης Ερντογάν στην Κύπρο, που και άλλες πολιτικές ομάδες είχαμε αποφασίσει να θέσουμε.
Ο συγκεκριμένος Ευρωβουλευτής επέμενε να γίνει και ξεχωριστό ψήφισμα για το θέμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου απέρριπτε ξεχωριστό ψήφισμα, αφού στην ίδια ολομέλεια είχαμε ψηφοφορία για την Έκθεση για την Τουρκία.
- Ενόψει της ήττας και απομόνωσης, ανακοίνωσα την δέσμευση της Ομάδας μου να καταθέσει ειδική τροπολογία έντονης καταδίκης της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, την οποία θα υπέβαλε ο Εισηγητής της Έκθεσης για την Τουρκία, Ισπανός Ευρωβουλευτής, και ζήτησα την καθολική στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου.
Έχει πολιτική σημασία ότι η τροπολογία θα προερχόταν από τον Εισηγητή για την Τουρκία και θα ενσωματωνόταν στην Έκθεση για την Τουρκία.
Ο Κύπριος συνάδελφος επέμενε με αποτέλεσμα να απορριφθεί συντριπτικά το αίτημα του, όπως ήταν προδιαγραμμένο. Αντιθέτως, η τροπολογία για καταδίκη της επίσκεψης Ερντογάν εγκρίθηκε από ΟΛΕΣ τις πολιτικές ομάδες με καθολική στήριξη και ενσωματώθηκε ως ξεχωριστή παράγραφος στην Έκθεση, πράγμα που εξόργισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας!
Επαναλαμβάνουμε το αξιοσημείωτο. Η καταδίκη της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα, έγινε με την στήριξη όλων στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμη και της ομάδας εκείνου που επέμενε σε ξεχωριστό ψήφισμα.
Έτσι, από την ήττα, οδηγηθήκαμε στην καθολική καταδίκη της επίσκεψης Ερντογάν.
- Όσοι διερωτώνται γιατί δεν έγινε και ξεχωριστό ψήφισμα, επαναλαμβάνουμε ότι οι παραδοσιακοί μας υποστηριχτές και η συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, απέρριπταν την πρόταση για δύο ψηφίσματα στην ίδια ολομέλεια.
Εφόσον η πατρίδα είναι υπεράνω κομμάτων και ατομικών φιλοδοξιών, ενεργούμε ανάλογα κι η Ιστορία θα μας κρίνει.
Η Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική και καταγράφει διαπιστώσεις και εισηγήσεις για την Τουρκία η οποία είναι σε ενταξιακό καθεστώς.
Η Έκθεση είναι ένας καταπέλτης διαπιστώσεων εις βάρος της Τουρκίας, η οποία περιγράφεται ως ένα τυραννικό καθεστώς εντός συνόρων κι διεθνής παραβάτης κι επεκτατιστής εκτός συνόρων της, περιλαμβανομένης της κατοχής εδάφους της ΕΕ στην Κύπρο.
- Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, η Τουρκία αποτυγχάνει στα κριτήρια βάσει των οποίων της παραχωρήθηκε ενταξιακό καθεστώς και παραβιάζει ωμά τις υποχρεώσεις της. Συνεπώς, το Ευρωκοινοβούλιο θα έπρεπε να προτείνει δύο εισηγήσεις για την Τουρκία.
Είτε τερματισμό του ενταξιακού της καθεστώτος, είτε την επιβολή κυρώσεων π.χ. αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης. Επειδή κανένα από τα δύο δεν προτείνεται, αλλά προτείνεται ειδική συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, επέλεξα συνειδητά να τηρήσω αποχή.
Σε όσους πιστεύουν ακόμη ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι ο μοχλός πίεσης που έχουμε, «απαντά» ο Ερντογάν οργισμένος και ζητά από τα κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διασφαλίσουν ότι το ενταξιακό καθεστώς της Τουρκίας θα συνεχιστεί, ώστε να επωφελείται σε στρατηγικούς τομείς.
Εφόσον η πατρίδα και ο Ελληνισμός είναι υπεράνω κομμάτων, μιλάμε ανάλογα.
(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D)
– [email protected]
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.