
ΓΝΩΜΕΣ
27/05/2025 | 21:17
Η παγίδα του τουρκικού Casus Belli! Δεν έχουν θέση τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όταν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας
Του ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΑΠΟΚΗ* – Αθήνα
Εδώ και λίγες ώρες λαμβάνει χώρα ένα ιστορικό γεγονός στο χώρο εξάσκησης εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς διπλωματίας, το οποίο απειλεί τη φήμη ιερών τιτάνων των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής, όπως ο Χένρυ Κίσσινγκερ και ο Ζπίγκνιου Μπρεζίνσκι.
Το στρατηγικό μυαλό και η μαεστρία τους στη διαμόρφωση και εφαρμογή εξωτερικής πολιτικής, απειλείται απο την τρομερή στρατηγική που αποφάσισε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και της Υφυπουργού, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, όσο αφορά το υφιστάμενο casus belli της Τουρκίας, έναντιον της Ελλάδας.
Πραγματικά, όσο και να ακούγεται απίστευτο είναι, δυστυχώς, αληθινό. Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την τραγωδία χειρισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), η οποία οδήγησε στο να εισέλθει από την πίσω πόρτα η Τουρκία στον υπό διαμόρφωση αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης, ξεπερνά κάθε σενάριο που θα μπορούσε να σκεφτεί και να εφαρμόσει ο πλέον ταλαντούχος στρατηγικός σχεδιαστής. Θα θέσει βέτο λεει, εάν η Τουρκία δεν αποσύρει το casus belli το οποίο έχει σε ισχύ έναντι της Ελλάδας.
- Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τουρκικό καθεστώς του Ερντογάν, θα πρέπει να αποσύρει το casus belli. Άλλωστε αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, να έχει σε ισχύ casus belli, εναντίον μιας άλλης χώρας μέλους της Συμμαχίας.
Ζηλεύοντας την παγκόσμια, για τα διπλωματικά χρονικά πρωτοτυπία, της Τουρκίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ΥΠΕΞ τον κ. Γεραπετρίτη, αποφάσισε να πρωτοτυπήσει και αυτή, επιλέγοντας να δώσει πολύτιμα ανταλλάγματα στην Τουρκία, για να πράξει όχι απλά το αυτονόητο, αλλά κάτι το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι υποχρεωμένη να κάνει και έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό να έχει υποχρεωθεί από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να πράξει.
Και όταν λέμε πολύτιμα ανταλλάγματα, μιλάμε πραγματικά για ανταλλάγματα που όχι μόνο βάζουν την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική, αλλά προοδευτικά θα της αποφέρουν δις ευρώ και πρόσβαση σε σημαντική αμυντική τεχνολογία. Και όλα αυτά, εάν τελικά το πράξει, με μια φραστική απόσυρση του casus belli, που δεν θα της στοιχίσει τίποτα και δεν θα επηρεάσει καθόλου της στρατηγική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιτότητας της Ελλάδας.
- Βέβαια, για οποιονδήποτε ορθολογικά σκεπτόμενο παρατηρητή, το τεράστιο στρατηγικό πόνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για μη επιβολή βέτο στη συμμετοχή της Τουρκίας, στο Rearm Europe, είναι όχι απλά τραγικό αλλά καταστροφικό. Ο λόγος απλός. Τοο κέρδος ανύπαρκτο και η ζημιά πολλαπλή.
Ναι, στα χαρτιά θα αποσυρθεί το casus belli. Αλλά, τι θα κερδίσει η Τουρκία;
Θα εισέλθει μετά βαίων και κλάδων στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ, με την ανερχόμενη αμυντική της βιομηχανία να κερδίζει δις ευρώ και πρόσβαση σε πολύτιμη αμυνττική τεχνολογία.
Για μια ακόμη φορά, με ελληνική σφραγίδα και υπογραφή θα ξεπλυθεί η Τουρκία στα μάτια των δυτικών συμμάχων και κυρίως της Ουάσιγκτον.
Αλλά, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Το έπραξε ήδη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την υπογραφή της τραγελαφικής Διακύρηξης Φιλίας και Συνεργασίας, με το καθεστώς Ερντογάν, κάτι το οποίο οδήγησε στο ξεμπλοκάρισμα των F-16 από την Αμερική.
- Γιατί, αυτή η νέα στρατηγική ανακάλυση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μην οδηγήσει και σε επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
- Και εδώ να σημειωθεί ότι 6 από τα τουρκικά F-35, που έχει πληρώσει η Τουρκία, είναι έτοιμα προς παράδοση και βρίσκονται σε υπόστεγα στην Αμερική. Ενώ τα ελληνικά F-35 βρίσκονται ακόμη στην έναρξη της διαδικασίας προμήθειας.
Και να μην αναφερθούμε στο Κυπριακό, όπου η φρέσκια απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποκαλεί σε δηλώσσεις της, μετά από συνάντηση με τον τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ηγέτη της Ελληνικής Κύπρου.
Είναι εύλογο να διερωτηθεί κανείς. Εάν η Τουρκία αποσύρει το casus belli και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέσει βέτο στη συμμετοχή της στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ, θα προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ως έχει νόμιμο δικαίωμα;
- Θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου με το καλώδιο, που σταμάτησε υπό την απειλή της Τουρκίας;
- Θα σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία Ελληνικών νησιών; Θα σταματήσει η Τουρκία να προωθεί τη λύση δυο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο;
Καλά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να καλυφθεί ένας αποτυχημένος και εθνικά επικίνδυνος χειρισμός, αλλά δεν έχουν θέση όταν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.
no related-1681158-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.