weather symbol
21
ΠΑΡ 23/5/25 | 04:33
Από τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση με τον Πούτιν να γίνεται δεκτός στο Κουρσκ από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου. Screenshot via X@Rob Lee @RALee85/

Η Μόσχα διαψεύδει τα σενάρια περί συμφωνίας για νέα ρωσο-ουκρανική συνάντηση* Ο Πούτιν θέλει ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για δεύτερη ουκρανο-ρωσική συνάντηση που θα μπορούσε να οργανωθεί στο Βατικανό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 19 Μαΐου στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο επόμενος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς θα διεξαχθεί στο Βατικανό.

Ο νέος πάπας Λέων ΙΔ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την μεσολάβησή του ανάμεσα στους εμπολέμους ολόκληρου του κόσμου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντρ Στουμπ διαβεβαίωσε χθες στην δημόσια φινλανδική τηλεόραση ότι τεχνικού χαρακτήρα συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα στους εμπολέμους αλλά επίσης και με τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και το Βατικανό.

«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για τις προσεχείς συναντήσεις», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η δουλειά συνεχίζεται για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί».

Ρωσία και Ουκρανία έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να υλοποιηθεί η συμφωνία για την ανταλλαγή «1.000 έναντι 1.000» αιχμαλώτων πολέμου η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τουρκία πριν από οποιεσδήποτε άλλες συνομιλίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του AFP, o εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Σέρχι Νικιφόροφ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Προχωρά η συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι το Κίεβο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά τον τόπο μίας νέας διμερούς συνάντησης με τους Ρώσους, και κυρίως «την Τουρκία, το Βατικανό, την Ελβετία».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέδωσε στην Ουκρανία έναν κατάλογο με τα ονόματα 1.000 Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου που θέλει να ανταλλάξει με το Κίεβο βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του μήνα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Κρεμλίνο περιμένει από την Ουκρανία να παραδώσει τον δικό της κατάλογο αιχμαλώτων πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πράγματι παραδώσαμε τον δικό μας κατάλογο. Προς τον παρόν δεν έχουμε πάρει από το Κίεβο τον αντίστοιχο κατάλογο. Περιμένουμε» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε σύσκεψη που είχε θέμα την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με την Ρωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας «1.000 με 1.000» που επιτεύχθηκε στις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εδώ και τρία και πλέον χρόνια, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Μαΐου.

Διευκρινίζουμε τις λεπτομέρειες για κάθε άτομο, το όνομα του οποίου δόθηκε στους καταλόγους από ρωσικής πλευράς», δήλωσε στην σύσκεψη ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το μέσο RBK Ukraina.

«Πολύτιμη η διάθεση του Βατικανού να φιλοξενήσει τις συνομιλίες»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιταλικού Τύπου αναφέρθηκε πριν λίγο στις προσπάθειες που καταβάλλονται τις ώρες αυτές, με στόχο τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, ειδικότερα, τόνισε: «Τις ημέρες αυτές είμαστε σε διαρκή επαφή με μια σειρά ηγετών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μίλησα πριν λίγες ώρες και με τον πρόεδρο Τραμπ και εργαζόμαστε με στόχο να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Όλοι δίνουν τη συμβολή τους και νομίζω ότι, ειδικότερα η Ουκρανία κάνει ό,τι είναι αναγκαίο. Θεωρώ ιδιαίτερα πολύτιμο το γεγονός ότι το Βατικανό και ειδικότερα ο ποντίφικας έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν τις συνομιλίες. Μίλησα με τον πάπα Λέοντα την περασμένη Τρίτη.

Στη φάση αυτή γίνεται αναφορά σε αυτήν, όπως και σε άλλες δυνατότητες. Ιδίως σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, σε τεχνικό επίπεδο υπάρχουν διάφορες δυνατότητες που εξετάζονται.

Θα πρέπει να εξακριβωθεί η ουσιαστική διάθεση των εμπλεκόμενων μερών, όπως και η δυνατότητα ρεαλιστικής εφαρμογής. Θεωρώ, όμως, ότι πέρα από τις ημερομηνίες και τους χώρους φιλοξενίας, πρέπει να μπορέσουν να διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν τη βούληση να λάβουν μέρος και να κάνουν βήματα προόδου.

Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας για κατάπαυση του πυρός και επίτευξη συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία, όπως υπενθυμίζω πάντα, δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, δηλαδή την Ουκρανία.

Τις ώρες αυτές εργαζόμαστε με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να φτάσουμε το γρηγορότερο δυνατό σε συνομιλίες οι οποίες να ξεκινήσουν από ένα τεχνικό επίπεδο και να φτάσουν σιγά σιγά σε πολιτικό επίπεδο, για το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα πολύτιμη τη διάθεση του Βατικανού να φιλοξενήσει τις συναντήσεις».

Δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα

Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, προανήγγειλε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής του στην περιφέρεια Κουρσκ.

Η απόφαση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας έχει ήδη ληφθεί, τόνισε ο Πούτιν μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια κυβερνητικού συμβουλίου. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θα δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας ή πόσο μεγάλη θα είναι.

Ο Πούτιν έχει εισηγηθεί επίσης την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανοικοδόμηση περιφερειών της νότιας Ρωσίας οι οποίες επλήγησαν στη διάρκεια του πολέμου. Μεταξύ αυτών, οι περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ που έχουν υποστεί καταστροφές από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βολές πυροβολικού.

Ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη το Κουρσκ, υποστήριξε πως η εν λόγω περιφέρεια έχει εκκαθαριστεί πλήρως από τα ουκρανικά στρατεύματα που εισέβαλαν τον περασμένο Αύγουστο.

Χαρακτήρισε εξάλλου ψευδή τον ισχυρισμό του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τμήματα του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ.

Εξάλλου, η Ρωσία θεωρεί το αμυντικό πρόγραμμα των ΗΠΑ «Χρυσός Θόλος» (Golden Dome) ως αιτία σοβαρής ανησυχίας αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για οποιονδήποτε πανικό, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Το εν λόγω πρόγραμμα προϋπολογισμού 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προτάθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι έχει επιλέξει τον σχεδιασμό του προγράμματος και ανέθεσε σ έναν στρατηγό των Διαστημικών Δυνάμεων να ηγηθεί του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης