
ΓΝΩΜΕΣ
20/05/2025 | 06:20
Η Κλαυδία κουβάλησε στις πλάτες της την ιστορία ενός Έθνους και την ταξίδεψε μέχρι τα πέρατα της γης: Το τραγούδι που ύμνησαν οι Έλληνες και η Ευρώπη, αλλά δεν άρεσε στα σούργελα!!!
Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (Ντίνου) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα
Δεν παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια «Eurovision». Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού έχει χάσει προ πολλού την αίγλη του ως μουσικός διαγωνισμός. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια…
Με τα κάθε λογής σούργελα που επιδιώκουν μέσω αυτού του διαγωνισμού να επιβάλουν τις δικές τους απόψεις και ιδιαιτερότητες…. Και η νίκη συχνά κρίνεται όχι με βάση το τραγούδι, αλλά με βάση το ποια χώρα εξυπηρετεί καλύτερα τις ισορροπίες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν δυστυχώς και οι δικές μας συμμετοχές τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Τίποτε μα τίποτε δεν θύμιζε κάτι από το τόπο μας. Ούτε καν στη γλώσσα μας δεν τραγουδούσαμε.
- Φέτος, όμως, τα πράγματα για την Ελλάδα ήταν πολύ διαφορετικά. Όχι και για την Κύπρο δυστυχώς αφού το τραγούδι με το οποίο διαγωνίστηκε πήρε αυτό ακριβώς που άξιζε!
Η ημικατεχόμενη Κύπρος δεν τόλμησε δυστυχώς ποτέ να κάνει γνωστό το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής, έστω και με αυτόν τον τρόπο! Κάτι που έκανε το 1976, ο Μάνος Χατζηδάκης με το «Παναγιά μου Παναγία μου» και την Μαρίζα Κώχ… Ήταν όμως η πρώτη και μοναδική μας φορά.
Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν, περίμενα με μια γλυκιά προσμονή να δω την εκπροσώπηση της Ελλάδας σ’ έναν διαγωνισμό που δεν εκτιμώ με όλα αυτά που προωθεί, προκλητικά! Μοναδική αφορμή ήταν η παρουσία της Κλαυδίας Παπαδοπούλου, μια παρουσία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία!
Η Κλαυδία δεν τραγούδησε απλώς. Η Κλαυδία τραγούδησε για όσους αγαπούν, πονούν, δεν ξεχνούν, δεν προσκυνούν, δεν παραδίδονται, θυμούνται…
Με τη υπέροχη φωνή της και την ανεπανάληπτη παρουσία της ακούμπησε νοερώς στις ψυχές όλων των Ελλήνων και έκανε τις καρδιές τους να κτυπήσουν πιο δυνατά! Κυρίως εκείνων που κουβαλούν μέσα τους αλησμόνητες και κατεχόμενες πατρίδες. Τις πατρίδες που ξερίζωσαν οικογένειες, που άφησαν πίσω δάκρυα, απώλειες και ανείπωτο πόνο.
- Το τραγούδι «Αστερομάτα» πλαισιωμένο με υπεροχή μουσική και στίχους στη δική μας γλώσσα, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα βγαλμένο μέσα από την ιστορία της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τον βίαιο ξεριζωμό από κάθε ελληνική γη. Κάθε του νότα είναι μνήμη.
Κάθε του λέξη είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, κάθε κραυγή της Κλαυδίας είναι μια μαχαιριά στο κορμί μας… Σ΄ έναν διαγωνισμό γεμάτο φθήνια (ταιριαστό για Απόκριες), ένα ταπεινό και εξαιρετικά ταλαντούχο κορίτσι ντυμένο σεμνά, με βλέμμα αστερομάτας κουβάλησε την ιστορία ενός Έθνους και την ταξίδεψε μέχρι τα πέρατα της γης.
Η Κλαυδία έκανε μια επανεκκίνηση της ασθενούς μνήμης μας και μας θύμισε πως ο κόσμος θα αλλάξει μόνο εάν εμείς προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε. Τίποτε δεν αλλάζει από τον καναπέ και τον συμβιβασμό με το ευτελές και το ασήμαντο…
- Η Κλαυδία από τον Ασπρόπυργο με καταγωγή από τον Πόντο με τη φωνή της, τους υπέροχους στίχους που ερμήνευσε και με την ελληνική μουσική παράδοση ως ρίζα, κατάφερε να συγκινήσει την Ευρώπη.
Η Κλαυδία και οι συνεργάτες της απέδειξαν ότι η γλώσσα μας, η παράδοσή μας και η μουσική μας όταν τα αφήσουμε να ακουστούν, συγκινούν και ξεχωρίζουν.
Υστερόγραφο: Κάποια σκουριασμένα και πατωμένα μυαλά –που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα- έσπευσαν να βγάλουν προκαταβολικά τη χολή τους, προφητεύοντας την αποτυχία! Η 6η θέση τους αποστόμωσε. Ποια 6η θέση δηλαδή!
Στην πραγματικότητα -κάτω από τις συνθήκες που γίνεται ο διαγωνισμός και η ψηφοφορία, η Κλαυδία είναι η φετινή ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΡΙΑ του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού.
Ένα τραγούδι που ύμνησαν όλοι οι Έλληνες και η Ευρώπη και δεν άρεσε στα σούργελα.
Οι αλησμόνητες πατρίδες πήραν πίσω την εκδίκηση τους. Και οι Έλληνες θυμήθηκαν τον χαμό και τη σφαγή στης Σμύρνης το λιμάνι, με τις φωτιές, τους καπνούς, την απόγνωση, τον φόβο, τον ξεριζωμό και τη σφαγή στην Κύπρο το 1974…
* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Ακαδημαϊκός Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustiνο[email protected]
acf_relationship_post_title field=”related_inarticle_post”]
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.