weather symbol
21
ΚΥΡ 25/5/25 | 22:30
A Long March-2D carrier rocket carrying the Coded Yunhai-1 04 blasts off from the Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China, 15 October 2023. EPA/XINHUA / WANG JIANGBO CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Η Κίνα στέλνει την τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα: Ξεκίνησε ο πρώτος «υπερυπολογιστής» σε τροχιά

Η Κίνα έκανε ένα μεγάλο βήμα στο μέλλον της υπολογιστικής τεχνολογίας, εκτοξεύοντας την πρώτη συστοιχία δορυφόρων που αποτελούν τον πυρήνα ενός φιλόδοξου διαστημικού υπερυπολογιστικού προγράμματος.

Στις 14 Μαΐου, 12 δορυφόροι εκτοξεύθηκαν από το διαστημικό κέντρο Jiuquan με πύραυλο Long March 2D, σηματοδοτώντας την αρχή της «Τρισωματικής Υπολογιστικής Συστοιχίας» – ενός δικτύου Τεχνητής Νοημοσύνης σε τροχιά.

Το σχέδιο, με την ηγεσία της εταιρείας ADA Space και του ερευνητικού ιδρύματος Zhejiang Lab, στοχεύει στη δημιουργία ενός συνόλου 2.800 δορυφόρων οι οποίοι θα εκτελούν πολύπλοκους υπολογισμούς απευθείας στο διάστημα, μειώνοντας την εξάρτηση από υποδομές στη Γη.

Υπολογιστική ισχύς στο διάστημα με φυσική ψύξη

Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, οι δορυφόροι θα αξιοποιούν το φυσικό ψύχος του διαστήματος για να διατηρούν τις υπολογιστικές τους μονάδες σε χαμηλή θερμοκρασία, ενώ η τροφοδοσία θα προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες. Σε πλήρη ανάπτυξη, η συστοιχία αναμένεται να φτάσει υπολογιστική ισχύ 1.000 πεντάκις εκατομμυρίων (peta) πράξεων ανά δευτερόλεπτο — ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητες των ισχυρότερων laptops τεχνητής νοημοσύνης που διατίθενται σήμερα.

Κάθε δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με μοντέλο AI 8 δισεκατομμυρίων παραμέτρων, το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί 744 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (TOPS). Όταν αυτά τα συστήματα συνδυάζονται, η συνολική ισχύς φτάνει τα 5 petaflops.

Τεχνολογία edge computing πέρα από τη Γη

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες παρατηρήσεις δορυφόρων – από κλιματικά δεδομένα μέχρι τηλεπικοινωνίες – έπρεπε να μεταφερθούν στη Γη για επεξεργασία, κάτι που περιορίζεται από το διαθέσιμο εύρος ζώνης και τους χρόνους διέλευσης πάνω από σταθμούς βάσης.

Η Κίνα επιχειρεί να αλλάξει αυτό το μοντέλο, εφαρμόζοντας το λεγόμενο edge computing: την επεξεργασία των δεδομένων επιτόπου στον ίδιο τον δορυφόρο, μειώνοντας απώλειες, καθυστερήσεις και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συνεργασία και έμπνευση από την επιστημονική φαντασία

Η συστοιχία πήρε το όνομά της από το διάσημο «Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων» — ένα διάσημο φυσικό πρόβλημα με τρεις αλληλεπιδρώντες ουράνιους σώματα, που αποτέλεσε τη βάση της ομώνυμης επιστημονικής φαντασίας του Κινέζου συγγραφέα Λιού Τσισίν.

Ο διευθυντής του Zhejiang Lab, Wang Jian, δήλωσε στο συνέδριο Beyond Expo στο Μακάο ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα κάλεσμα για διεθνή συνεργασία. «Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πώς μπορούμε να φέρουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στο διάστημα, όχι μόνο στους υπολογιστές και τα κινητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παγκόσμια κούρσα για τους διαστημικούς υπερυπολογιστές

Η Κίνα φαίνεται να προηγείται στη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς είναι η πρώτη χώρα που υλοποιεί ένα λειτουργικό δίκτυο υπερυπολογιστών στο διάστημα. Αν και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πραγματοποιήσει πειράματα με διαστημικούς υπολογιστές, καμία άλλη χώρα δεν έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα τέτοιου μεγέθους και κλίμακας λειτουργικό σύστημα.

Ακόμα και ο πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, έχει ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη data centers στο διάστημα, τονίζοντας ότι η αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ καθιστά τέτοιες λύσεις αναγκαίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίασε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως θα χρειαστούν επιπλέον 29 γιγαβάτ ενέργειας έως το 2027 και 67 γιγαβάτ έως το 2030, γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο ενεργειακό και τεχνολογικό αποτύπωμα της ψηφιακής εποχής.

Με πληροφορίες από Live Science

ΔιαβάστεΕπίσης