weather symbol
23
ΤΡΙ 20/5/25 | 21:31
FILE PHOTO A handout photo made available by the Lunar Exploration and Space Engineering Center of China National Space Administration (CNSA) on 02 January 2019 shows an artist impression of the rover for China's Chang'e-4 lunar probe. China's Chang'e-4 lunar probe is expected to make the first-ever soft landing on the far side of the moon in coming days. EPA/China National Space Administration , HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Η Κίνα μοιράζεται πολύτιμα δείγματα από τη Σελήνη, οι Αμερικανοί (και η NASA) ωστόσο αποκλείονται* Τι είναι ο περίφημος “Νόμος Wolf”

Η Κίνα άρχισε να διαμοιράζει σε διεθνείς ερευνητές τα πολύτιμα σεληνιακά δείγματα που συνέλεξε η αποστολή Chang’e 5 το 2020. Όμως, οι επιστήμονες των ΗΠΑ δεν μπορούν να τα μελετήσουν με κρατική χρηματοδότηση εξαιτίας ενός νόμου που απαγορεύει τη συνεργασία της NASA με την Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος “Νόμος Wolf”, ο οποίος ισχύει από το 2011, εμποδίζει οποιαδήποτε διμερή συνεργασία στον διαστημικό τομέα ανάμεσα στη NASA και τον αντίστοιχο κινεζικό οργανισμό διαστήματος (China National Space Administration – CNSA), καθώς και τους Κινέζους επιστήμονες. Η απαγόρευση αυτή ισχύει ακόμη κι όταν πρόκειται για ερευνητικά δείγματα, όπως τα σεληνιακά πετρώματα της αποστολής Chang’e 5.

Παρότι χώρες όπως η Βρετανία, η Ρωσία, η Αιθιοπία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν δείγματα από την Κίνα, στις ΗΠΑ μόνο ένας επιστήμονας, ο καθηγητής πλανητικών επιστημών Timothy Glotch από το Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση – και αυτό μόνο χάρη σε ιδιωτική χρηματοδότηση του ιδρύματός του. Ούτε η NASA, ούτε καμία άλλη ομοσπονδιακή υπηρεσία μπορούσε να στηρίξει οικονομικά την έρευνά του.

Ο Glotch συνεργάζεται με επιστήμονες από το San Francisco State University και το University of Hong Kong και σημειώνει ότι η δυνατότητα μελέτης των κινεζικών δειγμάτων σε σύγκριση με τα δείγματα της εποχής των αποστολών Apollo είναι επιστημονικά κρίσιμη για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Σελήνης.

Ο νόμος Wolf, που οφείλει το όνομά του στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Frank Wolf, είχε στόχο την αποτροπή της μεταφοράς τεχνογνωσίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για στρατιωτικούς σκοπούς. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές και επιστήμονες θεωρούν ότι η απαγόρευση αυτή πλήττει την επιστημονική πρόοδο και αποδυναμώνει τη διεθνή συνεργασία.

Το παρελθόν έχει δείξει ότι η επιστήμη μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα, ακόμη και ανάμεσα σε αντίπαλες χώρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κοινή ερευνητική προσπάθεια για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής (SETI) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και η ιστορική αποστολή Apollo–Soyuz το 1975, όπου Αμερικανοί και Σοβιετικοί αστροναύτες έδωσαν τα χέρια στο διάστημα.

Όπως φαίνεται, η τρέχουσα νομοθεσία εμποδίζει την επανάληψη τέτοιων στιγμών συνεργασίας. Εντούτοις, η απόφαση της Κίνας να μοιραστεί δείγματα με τον Glotch και την ερευνητική του ομάδα, ακόμα και υπό περιορισμούς, δείχνει ότι η επιστημονική συνεργασία δεν σταματά πάντα μπροστά στα πολιτικά εμπόδια.

Η υπόθεση υπογραμμίζει τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας στην επιστήμη και επαναφέρει στο προσκήνιο το ερώτημα αν οι νόμοι που αποσκοπούν στην προστασία εθνικών συμφερόντων τελικά παρεμποδίζουν την παγκόσμια γνώση και πρόοδο.

Με πληροφορίες από Livescience

ΔιαβάστεΕπίσης