weather symbol
24
ΠΑΡ 2/5/25 | 18:35
Κομβικής σημασίας θεωρείται η αναβάθμιση των υποβρυχίων κλάσης "Παπανικολής" στα οποία θα γίνουν αρκετές ουσιώδεις αλλαγές. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Η καθυστερημένη σελίδα των τορπιλών γράφεται την ώρα που βρίσκεται προ των πυλών η αναβάθμιση των υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL Αθήνα

Σε ρυθμούς αποδοχής της νέας τορπίλης κινείται η Διοίκηση υποβρυχίων η οποία εντός του Μαΐου θα κάνει βολή με το νέο βαρύ όπλο που διαθέτει.

Η βολή αυτή φυσικά θα γίνει με εκπαιδευτική κι όχι με τις επιχειρησιακές κεφαλές που διαθέτει το ναυτικό για τις δυο πρώτες τορπίλες που έφτασαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα με την βολή αποδοχής, όπως λέγεται για τις SeaHake Mod4, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται αριθμός τορπιλών βαρέως τύπου να φτάσει στη Διοίκηση Ναυτικών Όπλων.

Οι γερμανικές SeaHake Mod4 με πολύ σημαντικές καθυστερήσεις ξεκινούν το ταξίδι προς την «πυριτιδαποθήκη» των συμβατικών υποβρύχιων φαντασμάτων του ελληνικού στόλου.

  • Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι οι παραδόσεις θα γίνουν σε δυο φάσεις και ως το τέλος του χρόνου, μπορεί να μην έχουν παραδοθεί και οι 44 τορπίλες, αλλά ο αριθμός τους θα είναι ικανός να εξοπλίσει τους τορπιλοσωλήνες όλων των υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».
  • Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνογερμανική συμφωνία είχε επιτευχθεί το 2021 και προέβλεπε μέσα σε δυο χρόνια οι τορπίλες να έφταναν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Οι επικλήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα εφοδιαστικά προβλήματα, οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών, ήταν μέρος των όσων προφασίστηκαν οι Γερμανοί για τις απανωτές αναβολές των παραδόσεων.

Πάντως την ώρα που βρισκόμαστε προ των πυλών έναρξης των παραδόσεων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214, το ναυτικό επιτελείο ήδη έχει σχεδιάσει το πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθεί για την επικείμενη αναβάθμιση των «φαντασμάτων» του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Το υποβρύχιο “Ματρόζος”. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Η αναβάθμιση των «φαντασμάτων»…

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας απόστρατος Ανώτατος αξιωματικός που είχε δώσει ζωή στα τότε «γερμένα» υποβρύχια αναμένεται ότι θα διαδραματίσει και πάλι σημαίνοντα ρόλο στις επόμενες κινήσεις που αφορούν την αναβάθμιση των 214.

Μέσα από τις πληροφορίες που συγκεντρώνουμε στην Hellas Journal προκύπτει ότι το Επιτελείο και η Διοίκηση Υποβρυχίων έχουν σχεδιάσει σημαντικές αλλαγές.

Ηλεκτροπτικά, το νεότερο Τακτικό Σύστημα Μάχης, αισθητήρες, περισκόπιο, οπλικά, επικοινωνίες στις οποίες πρόκειται να προστεθούν τελευταίας τεχνολογίας δορυφορικά συστήματα, είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές ουσίας για τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Αλλαγές θα γίνουν και στην «καρδιά» των υποβρυχίων, δηλαδή στις μπαταρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το ναυτικό σκοπεύει να φτάσει ως την χρήση συσσωρευτών ιόντων- λιθίου, που αποτελούν τη νέα τάση καθώς αυτές συγκεντρώνουν ιδιαίτερη ενεργειακή πυκνότητα.

Στην πλατφόρμα των «φαντασμάτων» μάλλον δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις ή ιδιαίτερες εργασίες αν κι έχουν γίνει εισηγήσεις για μικρές αλλαγές.

Η αναβάθμιση των υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» είναι μέσα στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών και το ναυτικό Επιτελείο θέλει να τον υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατόν.

Από την ημέρα που θα μπει στην δεξαμενή το πρώτο υποβρύχιο, η εμπειρία έχει δείξει ότι απαιτείται περίπου 1,5 χρόνος, αν και η πρώτη εισαγωγή πάντα θεωρείται μια ξεχωριστή πρόκληση.

Στο παρελθόν η πρώτη αναβάθμιση του υποβρυχίου «Τρίτων», τύπου 209, είχε διάρκεια 1,5 έτους και έγινε στην Γερμανία. Η επόμενη κίνηση στο υποβρύχιο «Νηρέας» είχε γίνει στην δεξαμενή του Ναυστάθμου Σαλαμίνας σε περίπου ίδιο χρονικό διάστημα.

Φωτογραφία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση

Την ίδια στιγμή η επιχειρησιακή αξιολόγηση των προτάσεων για νέα υποβρύχια δεν έχει σταματήσει, όπως και οι συνομιλίες με τους «μνηστήρες» του υποθαλάσσιου στόλου.

Μπορεί ν’ αξιολογούνται και Μη Επανδρωμένα Υποβρύχια μέσα, ωστόσο τα υποθαλάσσια κοίτη με το έμπειρο και «ψημένο» από την αλμύρα προσωπικό είναι ο συνδυασμός ουσίας για την προάσπιση της Κυριαρχίας και των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Οι Επιτελείς γνωρίζουν καλά ότι η επιχειρησιακή αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι μια πολύμηνη διαδικασία. Αντιθέτως οι διαπραγματεύσεις κρατούν πολύ περισσότερο, μια και από την ελληνική πλευρά υπάρχουν επιπλέον στόχοι.

Το υποκατασκευαστικό έργο, τα ελληνικά ναυπηγεία, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη είναι βασικά θέματα που απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Τα νέα υποβρύχια ακόμη και με fast track κατασκευή, όπου κι αν αυτή γίνει, χρειάζονται minimum μια πενταετία με ότι αυτό σημαίνει για τα βήματα που πρέπει να προηγηθούν.

Από την επιλογή του τύπου, τις στρατιωτικές και πολιτικές διαδικασίες, το ΚΥΣΕΑ, την συμβασιοποίηση, την υπογραφή και έναρξη εργασιών, ο δρόμος είναι μακρύς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι που έχουν καταθέσει ιδιαίτερα αναλυτική πρόταση για δυο διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων, έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με στελέχη στο ναυτικό Επιτελείο.

Οι Γερμανοί έχουν έρθει στην Αθήνα τοποθετώντας στο τραπέζι των συνομιλιών τόσο αριθμό υποβρυχίων 214, όσο και 209. Σε αναθεωρημένη πρόταση έδειξαν σχέδιο συνδυασμού μικρότερου αριθμού υποβρυχίων τύπου 214 και μεγαλύτερο 209 ώστε να μειωθεί το κόστος.

Στο Ναυτικό Επιτελείο πάντως εξετάζουν κι άλλες προτάσεις που έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ, όπως για παράδειγμα των Ιταλών οι οποίοι δείχνουν ότι επιχειρούν να «εισβάλλουν» και αυτοί με τον τρόπο τους εντός του ελληνικού πολεμικού στόλου.

Φωτογραφία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Αμερικανική απόβαση στη Βόρεια Ελλάδα: Με κύριο πεδίο το Πετροχώρι Ξάνθης η «άμεση ανταπόκριση» θα επεκταθεί σε γειτονικές χώρες [videos]

ΔιαβάστεΕπίσης