weather symbol
22
ΤΕΤ 14/5/25 | 16:15
Πηγή εικόνας European Energy

Η ηλεκτρονική μεθανόλη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο: Από καύσιμο ως πρωτη ύλη για τουβλάκια Lego – Πράσινο υδρογόνο και βιογενές διοξείδιο του άνθρακα

Το μεγαλύτερο «πράσινο» εργοστάσιο μεθανόλης της Ευρώπης ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Δανία, ενισχύοντας τις προσπάθειες της ηπείρου για τη μείωση των εκπομπών – με πελάτες που κυμαίνονται από τον ναυτιλιακό γίγαντα Maersk μέχρι την εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Lego και τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk.

Βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο πεδίο ηλιακών συλλεκτών της βόρειας Ευρώπης και σε έναν μεγάλο σταθμό μετασχηματιστών στην ύπαιθρο της Δανίας. Θα παράγει ηλεκτρονική μεθανόλη (e-methanol), ένα συνθετικό καύσιμο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διοξείδιο του άνθρακα.

Το εργοστάσιο, με την ονομασία Kasso, αποτελεί μόλις το τρίτο σε λειτουργία παγκοσμίως που παράγει ηλεκτρονική μεθανόλη, μετά από αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Γαλλικό Γραφείο Ηλεκτρονικών Καυσίμων.

«Η στρατηγική μας είναι να επεκτείνουμε την κλίμακα. Το επόμενο εργοστάσιο θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο», δήλωσε ο Τζέιμ Κακάσους-Μπρίμπιαν, επικεφαλής έργων της δανέζικης εταιρείας European Energy, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια του εργοστασίου με την ιαπωνική εταιρεία Mitsui.

  • Η εγκατάσταση θα παράγει έως και 42.000 τόνους ηλεκτρονικής μεθανόλης ετησίως, που ισοδυναμεί με 50 εκατομμύρια λίτρα. Η ηλεκτρονική μεθανόλη θα χρησιμεύσει ως καύσιμο για τα πλοία της Maersk, ως πρώτη ύλη για τα πολύχρωμα πλαστικά τουβλάκια της Lego και ως συστατικό για τις στυλό έγχυσης ινσουλίνης της Novo Nordisk.

Ενώ το εργοστάσιο αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη, είναι μικρό σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η Maersk θα χρειαζόταν δύο εκατομμύρια τόνους πράσινης μεθανόλης ετησίως έως το 2030, μόνο και μόνο για να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του στόλου της κατά 10%.

Το Laura Maersk, το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας που κινείται με ηλεκτρονική μεθανόλη, θα ανεφοδιάζεται κάθε τρεις μήνες στο κοντινό λιμάνι του Aabenraa, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια διάρκειας ενός μήνα. «Πρόκειται για μια ενθαρρυντική πρωτοβουλία όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου», δήλωσε στο AFP ο Γιαν Λεσέστρ, συγγραφέας διεθνούς έκθεσης για τα ηλεκτρονικά καύσιμα. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κλίμακα του εγχειρήματος παραμένει πολύ μικρή για να έχει ουσιαστική επίδραση. “Η ανατροφοδότηση από το έργο θα είναι χρήσιμη για την επαλήθευση της λειτουργικότητας της τεχνολογίας σε εμπορικό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Το έργο έχει λάβει επιδότηση ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ (59 εκατομμυρίων δολαρίων) από ένα δανέζικο ταμείο πράσινων επενδύσεων.

Η Κίνα πρωτοστατεί

Σύμφωνα με την έκθεση του Λεσέστρ, ο ευρωπαϊκός τομέας της ηλεκτρονικής μεθανόλης αντιπροσωπεύει το 19% της προγραμματισμένης δυναμικότητας παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 60% στην Κίνα.

Η μονάδα Jiangsu Sailboat στην Κίνα λειτουργεί από το 2023 και παράγει 100.000 τόνους ετησίως. Η Δανία – πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως στην αιολική ενέργεια- έχει προβάλλει την ταχεία ανάπτυξη του έργου, ανοίγοντας το εργοστάσιο σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη λήψη της άδειας κατασκευής. «Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σημαντικό σκαλοπάτι σε όλη αυτή τη μετάβαση της κλιμάκωσης της παραγωγικής ικανότητας», δήλωσε η Καμίλα Χόλμπεκ, επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πράσινης μετάβασης και της διεθνούς συνεργασίας στην ένωση Green Power Denmark.

«Η στροφή προς τα πράσινα καύσιμα είναι πολύ, πολύ σημαντική, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ανθρακούχες εκπομπές σε τομείς που δεν μπορούν εκ των προτέρων να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Χόλμπεκ, αναφέροντας ως παράδειγμα τη ναυτιλία. Η σημαντική διαφορά κόστους μεταξύ αυτής της νέας βιομηχανίας και της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων εξηγεί τον αριθμό των έργων μικρότερης κλίμακας, είπε.

  • Το κόστος παραγωγής της ηλεκτρονικής μεθανόλης θα μπορούσε να ανταγωνιστεί εκείνο των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2040, εάν υπάρξουν μαζικές επενδύσεις, σύμφωνα με έκθεση της Green Power Denmark. Ενώ τα εργοστάσια ηλεκτρονικής μεθανόλης των ΗΠΑ και της Κίνας χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο άνθρακα, η εγκατάσταση στη Δανία χρησιμοποιεί βιογενή άνθρακα, δηλαδή άνθρακα που βρίσκεται σε φυσικά υλικά, όπως δέντρα, φυτά και άλλες μορφές βιομάζας.

Η ηλεκτρονική μεθανόλη παράγεται μέσω του συνδυασμού βιογενούς CO₂ και πράσινου υδρογόνου, το οποίο προκύπτει από ηλεκτρόλυση — μια διαδικασία κατά την οποία μόρια νερού διασπώνται με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως στην προκειμένη περίπτωση η ηλιακή ενέργεια.

Με πληροφορίες από europeanperspective.net μέσω ertnews 

no related-1674263

ΔιαβάστεΕπίσης