
ΚΥΠΡΟΣ
23/05/2025 | 18:56
Η ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο, θέματα γεωπολιτικής και διασποράς στο επίκεντρο του 2ου Cyprus Forum στο Λονδίνο
Στη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων Κύπρου–Ηνωμένου Βασιλείου και της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις, αναφέρθηκαν την Πέμπτη η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική και η Διευθύντρια Ευρώπης του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Βικτώρια Μπίλινκ, μιλώντας στο δεύτερο Cyprus Forum, που φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο.
Στην κεντρική της τοποθέτηση η κ. Πική αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα από οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες σε μια οικονομία που στηρίζεται στη γνώση, στο ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της, στη διαφάνεια και στην καινοτομία.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τα μέτρα που έχει πάρει ως τώρα η Κυβέρνηση, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως πλέον η Κύπρος χρησιμοποιεί μηχανισμούς επιβολής κυρώσεων ενώ έχει προχωρήσει και στη διαγραφή πολλών «εταιριών κέλυφος» δηλαδή εικονικών εταιρειών. «Δεν ζητάμε απλά την εμπιστοσύνη, την κερδίζουμε», είπε.
Η κα. Μπίλινκ με τη σειρά της αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου, ειδικότερα μετά την υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας το 2022 και των τακτικών αξιολογήσεων των δράσεων υλοποίησής του, όπως είπε.
Το συνέδριο ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως οι «περιφερειακές προσεγγίσεις από την Ευρώπη μέχρι την Ασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», οι «προοπτικές για το μέλλον της Κύπρου μέσα από τα μάτια της διασποράς» και ο «επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο».
Η εκδήλωση, που διοργανώνετε κάθε χρόνο από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygen for Democracy σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, συγκέντρωσε προσωπικότητες της διεθνούς διπλωματίας, της ακαδημαϊκής έρευνας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Απώτερος στόχος του, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του, είναι να «ενισχυθεί ο διαπολιτισμικός και πολιτικός διάλογος με κυπριακή αφετηρία αλλά παγκόσμια προοπτική».
Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Cyprus Forum, Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, ο οποίος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για διαρκή και ανοικτό διάλογο, ειδικά, όπως είπε, σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, όπως αυτή που βιώνουμε.
«Ας γίνει αυτό το Φόρουμ κάτι περισσότερο από μια απλή συζήτηση», είπε, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. Ο Δρ. Κυριακίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να προβληθεί ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου ως γέφυρα σύνδεσης, στην περιοχή της Αν. Μεσογείου τόσο με τις χώρες τις ΕΕ, όσο και με την ευρύτερη Ευρώπη, μέρος της οποίας είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημείωσε τη διαχρονικά σημαντική συμβολή, προς αυτή την κατεύθυνση, της κυπριακής διασποράς. Γι’ αυτό και προέτρεψε όλους να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξη μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές προτάσεων. «Σε έναν αβέβαιο κόσμο, ο διάλογος είναι απαραίτητος. Και αυτό το Φόρουμ έχει σκοπό να τον προωθήσει», είπε.
Στις συζητήσεις συμμετείχαν υψηλόβαθμοι ομιλητές, όπως ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Κυριακός Κούρος, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Σερίφ Κάμελ , ο Πρέσβης της Αλβανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, Ουράν Φερίζι, η πρώην Υπουργός του Λιβάνου, Βιολέτ Χαϊραλάχ, ο Πρέσβης της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πέδρο Σεράνο, εκπρόσωποι της διασποράς, βουλευτές, καθώς και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί.
Όπως ανέφεραν πολλοί από τους παραβρισκόμενους, το Cyprus Forum για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι δεν είναι απλώς ένα συνέδριο, αλλά μια ζωντανή πλατφόρμα ιδεών και διασύνδεσης, με στόχο τη χάραξη πολιτικής σκέψης που υπερβαίνει τα σύνορα.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Κυριακίδης είπε πως «το 2ο Cyprus Forum London επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως μια σημαντική πλατφόρμα ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, προσελκύοντας προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο. Η φετινή διοργάνωση ανέδειξε καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και συνεργασίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση στρατηγικών συνεργειών».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη κορυφαίων θεσμών, όπως το Hellenic Observatory του LSE, το πρόγραμμα Southeast European Studies του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ και η πρωτοβουλία Cypriots in the City.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΙΚ/ΑΓΚ