
ΚΟΣΜΟΣ
26/05/2025 | 20:30
Η Δύση έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος: Για «επικίνδυνη εξέλιξη» κάνει λόγο το Κρεμλίνο, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται
Οι δυτικές δυνάμεις, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν άρει τους περιορισμούς εμβέλειας για στόχους που πρέπει να πλήττει η Ουκρανία εντός του εδάφους της Ρωσίας.
Αυτό τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, προσθέτοντας πως ο Πούτιν θεωρεί αδυναμία τις προτάσεις που του γίνονται για συνομιλίες.
Όπως είπε ο Καγκελάριος «η Ουκρανία μπορεί πλέον να αμυνθεί, χτυπώντας στρατιωτικές θέσεις εντός της Ρωσίας. Δεν είχε μέχρι πρότινος τη δυνατότητα αυτή. Με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν την είχε χρησιμοποιήσει. Πλέον όμως μπορεί να το πράξει».
Ο Φρίντριχ Μερτς είπε πως η Ουκρανία διαθέτει πλέον πυρά μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύσει στρατιωτικές υποδομές στο έδαφος της Ρωσίας.
Μετά τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας κατά ουκρανικών πόλεων και το θάνατο και τραυματισμό αμάχων, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάτενφουλ, ζήτησε νέες σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο τ/δίκτυο ARD, «ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο. Και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Για το λόγο αυτό η ΕΕ θα προχωρήσει σε νέες πρόσθετες κυρώσεις».
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Κάρστεν Μπρόιερ, έδωσε εντολή στο γερμανικό στρατό για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι το 2029, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το Πρακτορείο Reuters.
Το έγγραφο έχει τίτλο «Οδηγίες προτεραιότητας για την ενίσχυση της ετοιμότητας» και έχει σταλεί από τον Μπρόιερ στις 19 Μαΐου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Μπρόιερ αλλά και άλλα ανώτερα στελέχη του ΝΑΤΟ λένε πως «μέχρι το 2029, η Ρωσία μπορεί να έχει επαρκώς ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της για να επιτεθεί σε νατοϊκά εδάφη».
Ο Κάρστεν Μπρόιερ στις οδηγίες του αυτές αναφέρει πως «προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της αεράμυνας, που στόχο θα έχει την αναχαίτιση drones».
Επίσης ως προτεραιότητα κρίνεται και η αύξηση των αποθεμάτων πυρομαχικών, αλλά και η ικανότητα να πλήττονται με ακρίβεια και στόχοι σε απόσταση 500χλμ πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών για άρση των περιορισμών που αφορούν το βεληνεκές των οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία, συνιστά «επικίνδυνη» εξέλιξη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει με τις προσδοκίες για διπλωματική επίλυση της κρίσης. «Εάν όντως έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις, τότε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες για πολιτική διευθέτηση (…)
Επομένως, πρόκειται για μια αρκετά επικίνδυνη απόφαση», λέει ο Πεσκόφ σε βίντεο που μεταδόθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ουκρανός ΥΠΕΞ: Να αυξηθούν οι πιέσεις προς τη Ρωσία
Την ανάγκη να αυξηθούν οι πιέσεις προς τη Ρωσία για την εξεύρεση λύσης στο Ουκρανικό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Libération ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Άντριι Σιμπίχα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών οι πιέσεις αυτές δεν θα είναι αποτελεσματικές.
Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η τακτική της Ρωσίας είναι να χρονοτριβεί και να χειραγωγεί την κατάσταση θέτοντας όρους που δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί, όπως για παράδειγμα ο τερματισμός της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, τον οποίο θέτει ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός.
«Πάντα πίστευα στη ρήση πως ‘η διπλωματία αγαπά τη σιωπή’, αλλά θα έλεγα ότι η ρητορική και το ύφος των Ρώσων δεν έχει αλλάξει. Παραδίδουν μαθήματα ψευδοϊστορίας γιατί δεν έχουν άλλα επιχειρήματα», σημειώνει ο Σιμπίχα.
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τη θέση του Κρεμλίνου ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είναι ένας «παράνομος πρόεδρος», ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας αναφέρει τα εξής: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί πάντα ψευδοεπιχειρήματα όταν δεν μπορεί να προτείνει τίποτα το συγκεκριμένο.
Αυτά είναι ανοησίες και πλήρης παραλογισμός. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με κάθε σχήμα για τους τρόπους τερματισμού αυτού του πολέμου. Θέλουμε πραγματικά να τον σταματήσουμε φέτος. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία, τόσο με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας όσο και με τις ΗΠΑ».
Κινεζικές προμήθειες σε 20 ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια
Η Ουκρανία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα προμηθεύει με εργαλειομηχανές, πυρίτιδα και άλλα προϊόντα 20 ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του ουκρανικού στρατού στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Κίνα προμηθεύει εργαλειομηχανίες, ειδικά χημικά προϊόντα, πυρίτιδα και εξαρτήματα ειδικά σε αμυντικές βιομηχανίας. Έχουμε επιβεβαιώσει δεδομένα σε 20 ρωσικά εργοστάσια», δήλωσε ο Όλεχ Ιβαστσένκο.
Το Ρόιτερς έχει ζητήσει σχόλιο από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει σφυρηλατήσει ακόμη στενότερες εμπορικές και άλλες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να επιβληθούν κυρώσεις από τη Δύση στη ρωσική οικονομία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η Κίνα προμηθεύει όπλα και πυρίτδια στη Ρωσία — ήταν η πρώτη φορά που κατηγόρησε ανοικτά το Πεκίνο ότι παρέχει απευθείας στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.
Η Κίνα απέρριψε την κατηγορία ως «αβάσιμη», όμως το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις σε τρεις κινεζικές οντότητες.
Ο Ιβαστσένκο δήλωσε πως οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν επίσης πληροφορίες για τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ρωσοκινεζικής συνεργασίας στον τομέα της αεροπορίας το 2024-2025, περιλαμβανομένης της παροχής εξοπλισμού, ανταλλακτικών και τεκμηρίωσης.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν έξι περιπτώσεις «μεγάλων φορτίων» ειδικών χημικών, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.
Το Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές ανεξάρτητα.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος