
ΔΙΑΣΠΟΡΑ
06/05/2025 | 10:07
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ζητά αποζημίωση για φωτογραφίες, απειλεί με μήνυση τον Μιχάλη Ιγνατίου: Η απάντησή του δημοσιογράφου: Μολών Λαβέ… Ή τὰν ἢ ἐπὶ τας…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL – Ουάσιγκτον
Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής με επιστολή δια του δικηγόρου της, κ. Γεωργίου Τσουγκαράκη προς την ιστοσελίδα Hellas Journal της οποίας ιδρυτής και αρθρογράφος είναι ο γνωστός δημοσιογράφος και διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου, ζητά χρηματική αποζημίωση 4 (τεσσάρων) χιλιάδων δολαρίων για χρήση δύο φωτογραφιών που χρησιμοποίησε από το FACEBOOK.
Την αποκάλυψη της επιστολής αποκάλυψε ο Εθνικός Κήρυκας και ο δημοσιογράφος θεόδωρος Καλμούκος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, διά του δικηγόου του, απαιτεί από τον κ. Ιγνατίου να μην κάνει χρήση φωτογραφιών ενώ απειλεί με υποβολή μήνυσης.
- Από την πλευρά του ο κ. Ιγνατίου στην απάντηση του, η οποία ενέχει νομική ορολογία και τεκμηρίωση, απορρίπτει τις αιτιάσεις της Αρχιεπισκοπής και εξηγεί τη χρήση φωτογραφιών από την δομή κοινωνικής δικτύωσης FACEBOOK. Την επιστολή έγραψε μεγάλο δικηγοιρκό γραφείο της Νέας Υόρκης και υπογράφει ο δημοσιογράφος
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της Αρχιεπισκοπής αναγράφονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:
«Εχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι, για άλλη μία φορά, η Hellas Journal έχει χρησιμοποιήσει φωτογραφίες που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής (η “Αρχιεπισκοπή”) κατά ευθεία παραβίαση των παγίων πολιτικών μας σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Οι φωτογραφίες αυτές, οι οποίες απεικονίζουν τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Hellas Journal στη ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ (οι “Φωτογραφίες”)».
- Σε άλλο σημείο της Αρχιεπισκοπικής επιστολής αναγράφεται πως:
«Οι φωτογραφίες φαίνεται να έχουν ληφθεί χωρίς άδεια από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της Αρχιεπισκοπής και χρησιμοποιήθηκαν από την Hellas News για δικούς της εμπορικούς σκοπούς.
Η απλή ανάρτηση μιας φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αναιρεί τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του κατόχου της. Monroe v. Buzzfeed, Inc., 2024 U.S. Dist. LEXIS 180062, *10.
Επιπλέον, η Αρχιεπισκοπή δεν χορήγησε καμία ρητή ή σιωπηρή άδεια στη Hellas Journal να αναπαράγει και να δημοσιεύσει τις Φωτογραφίες.
Συνεπώς, οι Φωτογραφίες αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής και χρησιμοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, παραβιάζοντας τους ρητούς όρους της πολιτικής της Αρχιεπισκοπής σχετικά με την ιδιοκτησία, τη χρήση και τη διάδοση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (η “Πολιτική”), αναφέρει ο δικηγόρος του κ. Ελπιδοφόρου.
- Η επιστολή αναφέρει ακόμα πως:
«Τον Ιανουάριο, όταν έπεσε στην αντίληψή μας η παραβίαση της Πολιτικής, η Hellas News, μέσω νομικού εκπροσώπου, απέσυρε αμέσως την εικόνα που χρησιμοποίησε χωρίς άδεια.
Εκείνη την εποχή, η Αρχιεπισκοπή επέλεξε να μην ζητήσει αποζημίωση για τη χρήση της εικόνας, παρόλο που είχε κάθε νομικό δικαίωμα να το κάνει. Για να είμαστε σαφείς, ωστόσο, η Αρχιεπισκοπή δεν έχει παραιτηθεί από το δικαίωμά της να διεκδικήσει τέτοια αποζημίωση.
Αυτή η δεύτερη μη εξουσιοδοτημένη χρήση, που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση, μας αφήνει χωρίς άλλη επιλογή από το να ζητήσουμε αποζημίωση και για τις δύο παραβιάσεις. Συνεπώς, απαιτούμε ως αποζημίωση για τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής το ποσό των $2,000 ανά χρήση, με το συνολικό ποσό που οφείλεται να ανέρχεται σε $4,000».
- Με την επιστολή η Αρχιεπισκοπή απαιτεί, πως:
«Επιπλέον, απαιτούμε από την Hellas Journal: • Να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένη χρήση, αναπαραγωγή ή διανομή των ψηφιακών στοιχείων της GOARCH. • Να αφαιρέσει όλες τις Φωτογραφίες και οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο της GOARCH από τις πλατφόρμες και τις δημοσιεύσεις της. • Να παράσχει επίσημη γραπτή εξήγηση για αυτή την επαναλαμβανόμενη παράβαση. • Να επιβεβαιώσει γραπτώς εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών ότι έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω ενέργειες».
Απειλεί λέγοντας πως «σας ενημερώνουμε ότι η αποτυχία συμμόρφωσης με τις παραπάνω απαιτήσεις μπορεί να εκθέσει τη Hellas Journal σε πρόσθετες κατηγορίες και μπορεί να οδηγήσει την GOARCH να κινήσει νομική διαδικασία χωρίς περαιτέρω προειδοποίηση. Τέτοιες νομικές ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, αξιώσεις για νομικές αποζημιώσεις, προσωρινές διαταγές, δικηγορικά έξοδα και άλλες ενέργειες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία».
Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
Ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Ιγνατίου στην απάντησή του ανάμεσα στα άλλα αναφέρει πως:
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και εξετάσαμε την επιστολή σας και τους ισχυρισμούς που περιέχονται σε αυτήν. Ωστόσο, αμφισβητούμε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς περί μη εξουσιοδοτημένης χρήσης ή/και παραβίασης οποιωνδήποτε δικαιωμάτων τρίτων, που περιλαμβάνονται στην επιστολή».
Εξηγεί πως:
«Η πρόθεσή μας με τη χρήση της εν λόγω φωτογραφίας ήταν η δημοσιογραφική αναφορά σε ένα θέμα με σαφές δημόσιο ενδιαφέρον και σημασία για το αναγνωστικό κοινό μας, το οποίο περιλαμβάνει μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
- Συγκεκριμένα, η χρήση της φωτογραφίας έγινε στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ρεπορτάζ ενός ειδησεογραφικού γεγονότος – δηλαδή της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με βουλευτή και υφυπουργό της Ελληνικής κυβέρνησης, που πήγε να τον επισκεφτεί.
Ενώ η αρχική ανάρτηση στο Facebook ήταν σε μορφή βίντεο, χρησιμοποιήσαμε μόνο μία εικόνα από το βίντεο, και όχι το ίδιο το βίντεο, με αποκλειστικό σκοπό την δημοσιογραφική αναφορά.
Τέλος, η χρήση ήταν ξεκάθαρα μη εμπορική, καθώς έγινε απευθείας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για ένα γεγονός με ειδησεογραφική σημασία. Αυτή η χρήση εμπίπτει ξεκάθαρα στην προστασία δίκαιης χρήσης που παρέχεται στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων (βλ. 17 U.S.C. § 107)».
- Ο κ. Ιγνατίου υπογραμμίζει πως:
«Επιπλέον, η Φωτογραφία ήταν και είναι δημόσια προσβάσιμη στον δημόσιο λογαριασμό της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής (η «Αρχιεπισκοπή») στο Facebook. Όλες οι αναρτήσεις μέσω αυτού του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης της Φωτογραφίας, είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε «οποιονδήποτε εντός ή εκτός Facebook» (βλ. Έκθεμα Α)».
- Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνατίου γράφει «όπως αναλύθηκε παραπάνω, τυχόν αξιώσεις παραβίασης του απορρήτου ή των δικαιωμάτων δημοσιότητας που σχετίζονται με άτομα που απεικονίζονται στη Φωτογραφία, δεν έχουν νομική βάση.
Είναι νομικά εδραιωμένο ότι, σύμφωνα με το Νόμο για τα Αστικά Δικαιώματα της Νέας Υόρκης, §§ 50 και 51, η χρήση της εικόνας ενός ατόμου σε σχέση με ένα αξιοσημείωτο γεγονός δεν παραβιάζει τις § 50 ή § 51.
Όταν πρόκειται για άτομα που είναι δημόσια πρόσωπα ή εμπλέκονται σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος, οι σχετικές προστασίες είναι ακόμη πιο αδύναμες. Messenger v. Gruner + Jahr Printing & Publishing, 94 N.Y.2d 436 (2000)».
Ο κ. Ιγνατίου συνόδευσε την απάντησή με την εξής σημείωση:
“Αυτή είναι η απάντηση μου καθότι εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα τα δημοσιεύματα. Την επόμενη φορά αποφύγετε το Χριστός Ανέστη, καθότι για μερικούς από εσάς είναι απλώς δύο λέξεις χωρίς κανένα νόημα».
- Η ιστοσελίδα μας Hellas Journal, σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι η επιστολή του κ. Ιγνατίου προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή εστάλη ΜΟΝΟ στον δικηγόρο της κ. Τσουγκαράκη. Άρα ΔΕΝ δημοσιοποιήθηκε από εμάς. Εμείς θα σταθούμε στη θέση μας ότι ΔΕΝ παρανομήσαμε καθώς τηρούμε με ευλάβεια τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της, η ιστοσελίδα μας δημοσιεύει με ενεργά λίνκς οποιαδήποτε είδηση λαμβάνουμε από άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ελληνικά και ξένα. Είμαστε οι μόνοι που το κάνουμε. Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Η Hellas Journal ξοδεύει κάθε μήνα χιλιάδες δολάρι για στην αγορά φωτογραφιών. Σε κάθε λεζάντα αναφέρεται το όνομα του φωτογράφου.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με εισήγηση του αρχιεπισκοπικού συμβούλου Στράτου Σαφιολέα, ο οποίος ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ είδε από την ιστοσελίδα μας και τον ιδρυτή της, αποφάσισε να απαγορεύσει τη δημοσίευση φωτογραφιών ειδικά από την Hellas Journal. Είναι μία εντελώς λάθος και απαράδεκτη απόφαση. Η Αρχιεπισκοπή και ο ίδιος ο Ελπιδοφόρος χάνουν με αυτή την απόφαση. ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.
- Γνωρίζουμε ότι η μήνυση του Ελπιδοφόρου εναντίον μας μπορεί να κοστίσει το κλείσιμο της ιστοσελίδας. Τα δικηγορικά έξοδα υπολογίζονται στις 200 χιλιάδες δολάρια. Θα υποστηρίξουμε την Hellas Journal σε όλα τα δικαστήρια. ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Και θα παρουσιάσουμε πολλές υποθέσεις διαφθοράς που έχουν σχέση με τη Αρχιεπισκοπή.
Η πιο καραμπινάτη αφορά την καταγγελία του Ελπιδοφόρου, μέσω των εφημερίδων Πρώτο Θέμα και Έθνος, για την πώληση προσκλήσεων στην δεξίωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Πρόκειται για ομοσπονδιακό αδίκημα που αφορά αυτόν καθ’ αυτόν τον Λευκό Οίκο.
Στώμεν καλώς, (αλλά ΔΕΝ) στώμεν μετά φόβου…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα συμπαράστασης από συναδέλφους δημοσιογράφους, αναλυτές, από πολιτικά πρόσωπα, διπλωμάτες και επιχειρηματίες. ΑΠΟΥΣΙΑΣΕ ΕΠΔΕΙΚΤΙΚΑ Η ΕΣΗΕΑ. Ειλικρινά το λέμε, δεν μας στενοχωρεί αυτό. Η ΕΣΗΕΑ είναι μία αναξιόπιστη οργάνωση.