weather symbol
27
ΤΕΤ 4/6/25 | 22:30
FILE PHOTO: Εγκατάσταση διακίνησης φυσικού αερίου EPA/ROBERT GHEMENT

H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ουκρανίας έκρινε οικονομικά ασύμφορη την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Transbalkan από την Ελλάδα

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ουκρανίας ενέκρινε μία εναλλακτική διαδρομή εισαγωγής φυσικού αερίου που θα αποφεύγει τα υψηλά τέλη διαμετακόμισης του αγωγού Transbalkan από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας την Τρίτη.

Η Ουκρανία εισάγει πλέον φυσικό αέριο μέσω της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, αλλά δεν χρησιμοποιεί τη νότια διαβαλκανική διαδρομή λόγω των υψηλότερων τελών διαμετακόμισης, καθώς το φυσικό αέριο από τους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ελλάδα διέρχεται επίσης από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

«Η διαβαλκανική διαδρομή έχει σημαντικό δυναμικό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας… ωστόσο, αυτή η διαδρομή περνά από πέντε χώρες και η άμεση εφαρμογή ρυθμιζόμενων τιμολογίων την καθιστά εμπορικά μη ελκυστική σε σύγκριση με εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Το υπουργείο σημείωσε ότι οι διαχειριστές διαμετακόμισης φυσικού αερίου πέντε χωρών «ανέπτυξαν μια βελτιστοποιημένη λύση που θα επιτρέπει, ιδίως, τη χρήση της αχρησιμοποίητης χωρητικότητας του διαβαλκανικού αγωγού για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ουκρανία με ανταγωνιστικό τιμολόγιο».

Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει σε θετικές αποφάσεις από όλες τις συμμετέχουσες χώρες σχετικά με τη χρήση της διαδρομής.

Reuters [Ukraine hopes to import gas via Transbalkan pipeline at lower transit fee]

ΔιαβάστεΕπίσης