weather symbol
23
ΣΑΒ 24/5/25 | 02:30
Displaced Palestinians gather outside the Sokar Charity Kitchen to receive limited food rations in Gaza City, northern Gaza Strip. EPA/HAITHAM IMAD

Γκουτέρες εναντίον Ισραήλ: «Η σκληρότερη περίοδος για τη Γάζα» – «Το Τελ Αβίβ επέτρεψε μία σταγόνα βοήθειας ενώ είναι αναγκαίος ένας κατακλυσμός»

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με «τη σκληρότερη ενδεχομένως περίοδο αυτής της σκληρής σύρραξης», κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας έναν πεινασμένο πληθυσμό και την εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Έπειτα από δυόμιση και πλέον μήνες αποκλεισμού, «τελικά, η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο», όμως αυτό που επέτρεψε το Ισραήλ αντιπροσωπεύει «μία σταγόνα βοήθειας ενώ είναι αναγκαίος ένας κατακλυσμός», υπογράμμισε ενώπιον δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη.

Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν εκ νέου μια περιορισμένη βοήθεια να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν 400 φορτηγά πήραν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Όμως, το φορτίο από μονάχα 115 φορτηγά μπόρεσε να συλλεχθεί», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας «εξωφρενικά εμπόδια», περίπλοκες διαδικασίες στις «ποσοστώσεις» που επιβάλλει το Ισραήλ, που περιορίζουν επίσης το είδος των αγαθών που επιτρέπονται.

Εντούτοις, 160.000 παλέτες με βοήθεια, «αρκετές για τη φόρτωση σχεδόν 9000 φορτηγών» περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα, υπογράμμισε.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατήθηκαν

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP/PAM) δήλωσε σήμερα ότι περίπου 15 από τα φορτηγά του λεηλατήθηκαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αρχίζει και πάλι η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, έπειτα από δύο και πλέον μήνες ισραηλινού αποκλεισμού.

Οι παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ξανάρχισαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου, απέναντι στην αυξανόμενη αγανάκτηση κατά του ισραηλινού αποκλεισμού, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Σε ανακοίνωση, το PAM δήλωσε σήμερα ότι 15 από τα φορτηγά του “λεηλατήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο νότιο τμήμα της Γάζας, καθώς κατευθύνονταν σε αρτοποιεία που υποστηρίζει το PAM”.

Η πείνα, η απελπισία και η αγωνία για το αν θα φθάσει περισσότερη επισιτιστική βοήθεια ενισχύει την επιτεινόμενη ανασφάλεια”, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ καλώντας τις ισραηλινές αρχές να “επιτρέψουν την είσοδο πολύ περισσότερων φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια και πιο γρήγορα”.

Ο COGAT, οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε ότι 107 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα την Πέμπτη.

Ωστόσο ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), υπενθύμισε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας έξι εβδομάδων που διακόπηκε τον Μάρτιο, 500 με 600 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά.

“Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται ή να σοκάρεται βλέποντας σκηνές όπου η πολύτιμη βοήθεια λεηλατείται, κλέβεται ή ‘χάνεται'”, έγραψε στο Χ, προσθέτοντας ότι “ο λαός της Γάζας πεινάει εδώ και περισσότερες από έντεκα εβδομάδες”.

Μπλόκο στη σίτιση δύο μηνών

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έκανε χθες γνωστό πως τα αποθέματά του που περιμένουν εκτός της Γάζας θα επέτρεπαν να τραφεί όλος ο πληθυσμός για δύο μήνες.

«Την ίδια ώρα, η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εντείνεται με αποτρόπαια επίπεδα νεκρών και καταστροφής», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως το 80% του θύλακα είναι πλέον απαγορευμένο για τον πληθυσμό.

«Πέραν του ζητήματος του αριθμού των φορτηγών σε οποιαδήποτε στιγμή, είναι σημαντικό να έχουμε στον νου μας τη συνολική εικόνα.

Μια συνολική εικόνα είναι ότι χωρίς μια ταχεία, αξιόπιστη, ασφαλή και διαρκή πρόσβαση βοήθειας, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού θα είναι βαθιές», προειδοποίησε ο ίδιος, απευθύνοντας έκκληση εκ νέου για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.

Ταυτόχρονα, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γάζας έκανε λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς σήμερα από “ισραηλινά πλήγματα σε αρκετές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας”.

Ο στρατός κλιμάκωσε στα μέσα Μαΐου τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του με δεδηλωμένο στόχο να εξοντώσει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, μετά την οποία ξέσπασε ο πόλεμος.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

ΔιαβάστεΕπίσης