
ΑΜΕΡΙΚΗ
01/05/2025 | 21:58
«Γιατί δεν λες απλώς ναι;»: Επεισοδιακή συνέντευξη Τραμπ στο ABC – Εκνευρίστηκε on air με τον δημοσιογράφο που τον διόρθωσε για fake news [videos]
Επεισοδιακή ήταν η συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ABC News, αφού ο δημοσιογράφος Τέρι Μόραν τον διόρθωσε σχετικά με την υπόθεση του Κίλμαρ Άμπρεγο Γκαρσία που απελάθηκε παρά το ότι υπήρχε δικαστική προστασία.
Η 40λεπτη συνέντευξη στο Οβάλ Γραφείο, καθώς ο Τραμπ έκλεινε 100 μέρες στη δεύτερη θητεία του, ξέφυγε από την πορεία της όταν ο Μόραν πίεσε τον πρόεδρο για την υπόθεση Γκαρσία, ενός Σαλβαδοριανού που ζούσε στο Μέριλαντ.
Όταν ο Μόραν επεσήμανε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε διατάξει την επιστροφή του Γκαρσία στις ΗΠΑ και υπαινίχθηκε ότι ο Τραμπ είχε την εξουσία να συμμορφωθεί κάνοντας ένα μόνο τηλεφώνημα, ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να θυμώνει.ab
«Θα μπορούσα», είπε ο Τραμπ –αντικρούοντας την επίσημη θέση της κυβέρνησής του επί εβδομάδες ότι δεν μπορούσε– αλλά πρόσθεσε: «Δεν είμαι εγώ που παίρνω αυτή την απόφαση. Έχουμε δικηγόρους που δεν θέλουν να το κάνουν.»
«Εσείς είστε ο πρόεδρος», είπε ο Μόραν, και μετά από διακοπές και ένταση, ο Τραμπ είπε: «Όχι, όχι, όχι. Εγώ ακολουθώ τον νόμο. Θέλετε να ακολουθώ τον νόμο. Αν ήμουν ένας πρόεδρος που έκανε ό,τι του κατέβαινε, μάλλον θα τον κρατούσα εκεί που είναι.»
«Το Ανώτατο Δικαστήριο ορίζει τι είναι ο νόμος», υπενθύμισε ο Μόραν.
Η σύγκρουση για τα τατουάζ
Όταν ο Τέρι Μόραν διόρθωσε τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα τατουάζ που έχει ο Γκαρσία, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στις θέσεις του, ισχυριζόμενος πως τα τατουάζ γράφουν «MS-13», που είναι όνομα συμμορίας.
Ο Τέρι Μόραν επέμεινε, επίσης, τονίζοντας πως η φωτογραφία είχε υποστεί επεξεργασία και πως το τατουάζ δείχνει σύμβολα που κάποιοι αναφέρουν πως σχετίζονται πράγματι με τη συμμορία αυτή, όμως άλλοι ειδικοί διαφωνούν.
«Στα δάχτυλά του», είπε ο Τραμπ, «είχε το MS-13».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παρουσιάσει ξανά τη φωτογραφία του τατουάζ: περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Thruth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειχνε την εικόνα, στην οποία φαίνονται τέσσερα τατουάζ, ένα σε κάθε δάχτυλο του Γκαρσία.
Στα δάχτυλά του έχει σχεδιασμένα ένα φύλλο, ένα χαμογελαστό πρόσωπο, έναν σταυρό και ένα κρανίο. Πάνω από αυτά τα σύμβολα έχει προστεθεί με ψηφιακή επεξεργασία το «MS13», έχοντας τον ρόλο λεζάντας που ερμηνεύει τα τατουάζ στα δάχτυλα -αν και αμφισβητείται αν πράγματι τα σύμβολα αντιστοιχούν στη συμμορία MS-13).
Στη συνέντευξη ο Τραμπ έδειξε πως πιστεύει ότι οι χαρακτήρες που έχουν τοποθετηθεί στη φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα μέρος του τατουάζ του Γκαρσία. Όσο κι αν επέμενε ο δημοσιογράφος, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άκουγε λέξη.
«Περίμενε λίγο», είπε ο Τραμπ στον Μόραν. «Έι, Τέρι. Τέρι. Τέρι», συνέχισε.
Ο Μόραν συνέχισε την προσπάθεια: «Δεν είχε τα γράμματα», αλλά ο Τραμπ τον διέκοψε: «Μην το κάνεις αυτό», του είπε. Και τόνισε: «M-S-1-3. Γράφει M-S-1-3».
«Γιατί δεν λες απλά “ναι”;»
Όταν ο Μόραν τού είπε ότι οι χαρακτήρες είχαν προστεθεί με Photoshop στη φωτογραφία, ο Τραμπ ανέβασε τους τόνους και η συζήτηση έκανε κύκλους, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθούσε να επιμένει, όλο και πιο εξοργισμένος, ενώ ο δημοσιογράφος επιχειρούσε να αλλάξει θέμα -ανεπιτυχώς.
Φανερά εκνευρισμένος με την επιμονή του δημοσιογράφου, ο Τραμπ του απάντησε: «Γιατί δεν λες απλώς, “Ναι, το έχει κάνει” [έχει ένα τατουάζ συμμορίας] και δεν προχωράς σε κάτι άλλο;».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Κάνετε τόσο κακή υπηρεσία… Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον τις ειδήσεις, επειδή είναι fake news».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ για την εν λόγω απέλαση του άνδρα από το Ελ Σαλβαδόρ, είχε και πρόσφατα εκραγεί και είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της δημοσιογράφου του CNN Κέιτλαν Κόλινς,η οποία έθεσε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του Αμπρέγκο Γκαρσία, ο οποίος φέρεται να απελάθηκε κατά λάθος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Trump shuts down CNN’s Kaitlan Collins. pic.twitter.com/dhiLSiU2oB
— Daily Mail Online (@MailOnline) April 14, 2025
Τι είπε για τους δασμούς
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ABC, ο Τραμπ υπερασπίστηκε τις αμφιλεγόμενες οικονομικές και μεταναστευτικές πολιτικές του, παρότι ο δημοσιογράφος τον πίεζε σχετικά με τις πιθανές συνέπειες.
Όσον αφορά τους δασμούς στην Κίνα –που έφτασαν το 145% σε ορισμένα προϊόντα– ο Τραμπ απέρριψε τις ευρέως διατυπωμένες ανησυχίες για αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
«Όλοι θα είναι μια χαρά», επέμεινε, παρά τις αναλύσεις από τη Moody’s και άλλους οικονομικούς οργανισμούς που προβλέπουν χιλιάδες δολάρια επιπλέον κόστος για τις αμερικανικές οικογένειες.
«Θα αυξηθούν οι τιμές σε ηλεκτρονικά, ρούχα, ακόμα και στην οικοδομή», είπε ο Μόραν.
«Δεν το ξέρεις αυτό. Δεν ξέρεις αν θα τα απορροφήσει η Κίνα ή όχι», απάντησε ο Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για να διορθωθούν οι εμπορικές ανισορροπίες που καθιστούν την αμερικανική οικονομία «μη βιώσιμη».
Το σημαντικότερο επίτευγμά του
Όσον αφορά το επίτευγμά του για το οποίο ήταν πιο περήφανος τις πρώτες 100 ημέρες, ο Τραμπ αναφέρθηκε στις πολιτικές του για τα σύνορα, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του είχε μειώσει τις παράνομες διελεύσεις κατά «99,9%».
Όταν όμως ρωτήθηκε αν αναγνωρίζει τις νομικές διαδικασίες για απελάσεις, ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί τις καθιερωμένες εγγυήσεις του νόμου.
Όταν του επισημάνθηκε ότι, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, κάθε άτομο που αντιμετωπίζει απέλαση έχει δικαίωμα σε ακρόαση, ο Τραμπ απάντησε: «Αν κάποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα, υπάρχει διαφορετικό στάνταρ», αντικρούοντας δεκαετίες νομικής πρακτικής του Ανώτατου Δικαστηρίου που ορίζει πως τα συνταγματικά δικαιώματα ισχύουν για όλους όσοι βρίσκονται εντός αμερικανικού εδάφους.
Για την Ουκρανία και τον Πούτιν
Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ως «τον πόλεμο του Μπάιντεν». Αν και καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «θέλει ειρήνη».
Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν εμπιστεύεται τον Πούτιν, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει: «Δεν εμπιστεύομαι εσένα. Δεν εμπιστεύομαι πολλούς ανθρώπους. Δεν εμπιστεύομαι εσένα», είπε, προτού προσθέσει ότι ο Πούτιν «με σέβεται».
Ο Τραμπ αρνήθηκε επίσης να ξεκαθαρίσει αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία σε περίπτωση αποτυχίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Θέλω να το κρατήσω αυτό ως ένα μεγάλο μυστικό, γιατί δεν θέλω να χαλάσω μια διαπραγμάτευση.»
Και καθώς η συνέντευξη έφτανε στο τέλος της, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε ευθέως για τις ανησυχίες ότι έχει γίνει αυταρχικός. Ο πρόεδρος απάντησε: «Δεν θα ήθελα να το πιστεύουν αυτό. Κάνω ένα πράγμα: Κάνω την Αμερική ξανά σπουδαία.»
Με πληροφορίες από skai.gr, iefimerida.gr