weather symbol
22
ΠΑΡ 23/5/25 | 03:51
Pallets of food items are loaded onto a truck as they wait to enter the Gaza Strip at the Kerem Shalom crossing, in southern Israel, 22 May 2025. EPA/ATEF SAFADI

Γάζα: Κανένας άμαχος δεν έχει λάβει ακόμη βοήθεια – «Πρόσκληση θανάτου» οι λίγες ποσότητες τροφίμων λόγω του κινδύνου συνωστισμού

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι κανένας άμαχος κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει λάβει ακόμη βοήθεια από τις προμήθειες που πέρασαν τα σύνορα αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, δηλώνει ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τόσο λίγα φορτηγά είναι μια «πρόσκληση για σκοτωμό» λόγω του κινδύνου μαζικής συρροής όχλου.

«Μπορώ να αποδείξω ότι κανείς δεν έχει λάβει (βοήθεια). Κανένας άμαχος δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα.

Στην πραγματικότητα, ας πούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα φορτηγά βρίσκονται ακόμα στο Καρέμ Σαλόμ, στα σύνορα, έχουν ελεγχθεί, αλλά δεν έχουν μπει στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιούνις αλ Χατίμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS).

«Είναι πολύ δύσκολο να κρύψουμε την ένταση ή τις λεηλασίες που θα συμβούν», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της PRCS δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της οργάνωσης στη Γάζα ενδέχεται να σταματήσουν εντός των ημερών ελλείψει νέων προμηθειών και ότι ο στόλος ασθενοφόρων της οργάνωσης να λειτουργεί μόνο κατά το ένα τρίτο λόγω έλλειψης καυσίμων.

Αλεύρι και άλλα είδη βοήθειας άρχισαν να φτάνουν σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα σήμερα, αφού το Ισραήλ επέτρεψε τη διέλευση ορισμένων φορτηγών, αλλά όχι αρκετών για να καλύψουν τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από τον 11 εβδομάδων ισραηλινό αποκλεισμό, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Περίπου 90 φορτηγά παρέδωσαν προμήθειες

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επέτρεψε την είσοδο 100 φορτηγών που μετέφεραν παιδικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό χθες Τετάρτη, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρώτης χαλάρωσης του αποκλεισμού υπό αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις και προειδοποιήσεις για λιμό στη Γάζα.gaza

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι περίπου 90 φορτηγά παρέδωσαν προμήθειες τροφίμων, αλεύρι, φάρμακα και άλλη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορους προορισμούς εντός της Γάζας.

Ερωτηθείς για πόσο ακόμη η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στη Γάζα, ο Γιούνις αλ Χατίμπ απάντησε: «Είναι θέμα χρόνου. Μπορεί ημερών».

«Μας τελειώνουν τα καύσιμα. «Τα ασθενοφόρα με τα οποία συνεργαζόμαστε τώρα έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα βενζινοκίνητα ασθενοφόρα της οργάνωσης έχουν ήδη σταματήσει, αλλά υπάρχουν κάποια που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, που παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο αλ Χατίμπ επέκρινε τη μικρή ποσότητα βοήθειας που έχει επιτρέψει το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα μέχρι στιγμής, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων από τη μαζική συρροή όχλου.

«Νομίζω ότι αυτό αποτελεί πρόσκληση για σκοτωμό. Αυτοί οι άνθρωποι λιμοκτονούν», είπε.

Ο αλ Χατίμπ πρόσθεσε τη φωνή του στην κριτική για ένα νέο οργανισμό που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και στοχεύει να αρχίσει έως τα τέλη Μαΐου να δραστηριοποιείται στη Γάζα, επιβλέποντας ένα νέο μοντέλο διανομής βοήθειας. «Δεν χωρά συζήτηση. «Όχι, όχι, όχι», είπε.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να εγκαταλείψει το σύστημα όπως το ξέρουμε».

«Μια χούφτα» αρτοποιεία παρασκευάζουν εκ νέου ψωμί

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως ένας πολύ μικρός αριθμός αρτοποιείων στη Γάζα ξεκίνησε εκ νέου να παρασκευάζει και να διανέμει ψωμί, αφού οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα μια περιορισμένη επανάληψη της διανομής βοήθειας.

«Μια χούφτα αρτοποιεία στη νότια και κεντρική Γάζα (…) ξεκίνησαν εκ νέου την παραγωγή ψωμιού αφού τελικά επετράπη σε δεκάδες φορτηγά να παραλάβουν εμπορεύματα στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και να τα διανείμουν κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει το WFP (World Food Programme) σε ένα δελτίο Τύπου.

«Αυτοί οι φούρνοι μπορούν τώρα και λειτουργούν και διανέμουν ψωμί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης