
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
02/05/2025 | 07:59
Έπεσε, σηκώθηκε, θριάμβευσε: Στο 4ο σερί φάιναλ φορ στην ιστορία του ο Ολυμπιακός μετά την άλωση της Μαδρίτης με 84-86 για γερές καρδιές επί της Ρεάλ [videos]
Στο 4ο διαδοχικό φάιναλ φορ Euroleague, 14ο συνολικά στην Ιστορία του και 10ο τα τελευταία 17 χρόνια (από το 2009 στο Βερολίνο) προκρίθηκε ο Ολυμπιακός.
Η ομάδα του Πειραιά πέρασε νικηφόρα με 86-84 από τη Movistar Arena, στο Game 4 των πλέι οφ της, απέναντι στην πολυνίκη της διοργάνωσης Ρεάλ Μαδρίτης με 11 τίτλους και έκανε το 3-1 στη σειρά, το βράδυ της 1ης Μαϊου. Έτσι, μετά τη Φενερμπαχτσέ, ο πρώτος της κανονικής περιόδου, Ολυμπιακός έγινε η δεύτερη χρονικά ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για το φάιναλ φορ, όπου στον ημιτελικό της Παρασκευής (23/5) θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Μονακό-Μπαρτσελόνα, με τη συγκεκριμένη σειρά να βρίσκεται στο 2-1 υπέρ των Μονεγάσκων του Βασίλη Σπανούλη.
Στο Άμπου Ντάμπι (23-25/5), τον με την απόδοσή τους στο 4ο ματς, ο Εβάν Φουρνιέ με 23 πόντους (1/5) τρίποντα (έσφιξε τα δόντια και έπαιξε στο Game 4 αν και τραυματίας έχοντας μείνει εκτός στο 3ο ματς), ο αρχηγός του Κώστας Παπανικολάου με 4/6 τρίποντα και 12 πόντους, εκ των οποίων τα 3 σημείωσε στις αρχές της 4ης περιόδου, αλλά και ο Βεζένκοφ που αν και είχε 7 πόντους (όλους στην 3η περίοδο) σημείωσε ένα καθοριστικό τρίποντο για το 78-85, 2:02 πριν τη λήξη, ενώ μοίρασε και 6 ασίστ! Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος ήταν επίσης διψήφιος, με 10 πόντους. Ο Μουσταφά Φαλ μάζεψε 7 ριμπάουντ.
Η Ρεάλ είχε προηγηθεί με +9 πόντους, για να κάνει σερί 11-0 στις αρχές της 4ης περιόδου ο Ολυμπιακός και να ξεφύγει με +15 (67-82). Οι παίκτες του Τσους Ματέο απάντησαν με δικό τους σερί 11-0 πλησιάζοντας στους -4 (78-82) και τότε… μίλησε ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού, Σάσα Βεζένκοφ σημειώνοντας ένα τρίποντο… μαχαιριά στην καρδιά της Ρεάλ Μαδρίτης!
Αυτή ήταν η 5η νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης την τρέχουσα σεζόν και η μοναδική ήττα που υπέστη από τη «βασίλισσα» ήρθε για τους «ερυθρόλευκους» στο Game 3 των φετινών πλέι οφ.
Οι Μαδριλένοι που έμειναν εκτός φάιναλ φορ, μετά από τρεις σερί παρουσίες (2022, 2023 και 2024), αγωνίστηκαν χωρίς τους Γκάμπριελ Ντεκ και Σερτζ Ιμπάκα, αλλά είχαν σε μεγάλη βραδιά τον Μάριο Χεζόνια με 21 πόντους (3/7 τρίποντα και 6 ριμπάουντ). Ο Ντζάναν Μούσα πέτυχε 12 πόντους, 11 σημείωσε ο Σέρχιο Γιουλ, ενώ 9 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν η συγκομιδή του Αντρές Φελίθ. Με 5 φάουλ βγήκε στην 4η περίοδο ο γίγαντας των Μαδριλένων, Έντι Ταβάρες.
Το 2023, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ακτακτήσει τον τελευταίο τίτλο της απέναντι στον Ολυμπιακό στον τελικό, στο Κάουνας.
Φουρνιέ: «Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος»
Ο Εβάν Φουρνιέ… πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό στον 4ο προημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, προερχόμενος από τραυματισμό κι ενώ έμεινε εκτός στο Game 3, το μοναδικό της σειράς που πήρε η «βασίλισσα» και τον οδήγησε με 3-1, στο φάιναλ φορ της Euroleague στο Άμπου Ντάμπι. Ο Γάλλος διεθνής που σημείωσε 23 πόντους στη νίκη με 86-84 το βράδυ της 1ης Μαϊου στη Movistar Arena, βγήκε μετά τον αγώνα και την πρόκριση κρατώντας ένα κουτί πίτσα στα χέρια. Για ν’ αποθεωθεί από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού έξω από το κλειστό γυμναστήριο της Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Φουρνιέ δήλωσε: «Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος. Πλησιάζουμε βήμα-βήμα. Όσο προχωράμε γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Η Ρεάλ ήταν απίστευτη αντίπαλος. Είναι πάντα ωραία να νικάς εκτός έδρας. Τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να προετοιμαστούμε για το φάιναλ φορ».
Προσπαθώ απλώς να παίζω καλά για την ομάδα μου. Για να είμαι ειλικρινής, το γήπεδο αυτό σημαίνει πολλά για εμένα. Εδώ έπαιξα για πρώτη φορά με τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 κι ήταν ένα απίστευτο τουρνουά για εμάς με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Είχαμε νικήσει την Ισπανία στον προημιτελικό. Μου φέρνει πολλές αναμνήσεις αυτό το γήπεδο. Είναι πάντα ξεχωριστό να παίζεις εδώ με μία τέτοια αντίπαλο κι ένα τέτοιο κοινό».
Λίγο αργότερα με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Εβάν Φουρνιέ έγραψε:
«Οι δυσκολίες συχνά προετοιμάζουν τους απλούς ανθρώπους για ένα εξαιρετικό πεπρωμένο. Ευχαριστώ για την υποστήριξη».
Μπαρτζώκας: Ήταν ένα παιχνίδι που περιμέναμε να είναι έτσι
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος στο Άμπου Ντάμπι θα βρεθεί για 6η φορά στην καριέρα του στο φάιναλ φορ της Euroleague (οι 5 με τον Ολυμπιακό και μία φορά με το Λοκομοτίβ Κουμπάν), μετά τη νίκη πρόκριση των «ερυθρόλευκων» με 3-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στα πλέι οφ, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του αγώνα με τη Ρεάλ και ευχαρίστησε τους προέδρους της ομάδας τους Πειραιά, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, τον κόσμο, το σταφ και φυσικά τους παίκτες για αυτή την επιτυχία.
Αρχικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε: «Ήταν ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση, physicality. Και ήταν ένα παιχνίδι που περιμέναμε να είναι έτσι. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πάντα υπερηφάνεια και φυσικά, όπως είπα και πριν το παιχνίδι, έχει ταλέντο, έχει μεγάλη εμπειρία και για εμάς ήταν πολύ, πολύ σημαντικό να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Νομίζω ότι είχαμε τεράστια πίεση γιατί ήμασταν πρώτοι στην κατάταξη στην κανονική περίοδο και είχαμε την ατυχία να αντιμετωπίσουμε την ομάδα που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είπε ότι είναι το φαβορί για τη Euroleague. Οπότε δεν ήταν εύκολο. Και συμφωνώ απόλυτα με αυτό γιατί κάθε φορά που παίζεις απέναντι σε μια ομάδα που έχει όλο αυτό το “know how”, ξέρει τον τρόπο να κερδίζει τίτλους, είναι σημαντικό να κερδίζεις. Γι’ αυτό και είχαμε πίεση στο τέλος».
Και πρόσθεσε ο προπονητής του Ολυμπιακού: «Νομίζω ότι είχαμε προβάδισμα 15 πόντων και τελικά το παιχνίδι κρίθηκε από μια απόφαση, από ένα σουτ. Στο τέλος του παιχνιδιού όλα ήταν εναντίον μας και είμαι πολύ χαρούμενος που τελικά δεν πληρώσαμε γι’ αυτό. Θα ήθελα να συγχαρώ την ιδιοκτησία του συλλόγου για ένα τόσο σπουδαίο ρόστερ που έχουμε φέτος. Θα ήθελα να συγχαρώ τους φιλάθλους μας που μας στηρίζουν όπου κι αν παίζουμε σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στον Πειραιά. Και τους παίκτες φυσικά και το προπονητικό μου επιτελείο».

Olympiacos’ Evan Fournier (R) in action against Real Madrid’s Mario Hezonja during Euroleague basketball playoffs game four basketball match between Real Madrid and Olympiacos, in Madrid, Spain, 01 May 2025. EPA/SERGIO PEREZ
Από πλευράς του, ο Άλεκ Πίτερς ανέφερε αρχικά: «Νομίζω ότι αυτή η σειρά ενσαρκώνει πραγματικά αυτό που είναι η Ευρωλίγκα. Ξέρετε, είναι μια υπέροχη ατμόσφαιρα, υπέροχο μπάσκετ, απρόβλεπτα πράγματα που συμβαίνουν στη διάρκεια του αγώνα. Νομίζω ότι αυτή η σειρά είχε σχεδόν τα πάντα εκτός από ένα ακόμα παιχνίδι, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήραμε την πρόκριση στα τέσσερα παιχνίδια. Μετά από τα δύο τελευταία χρόνια που πήγαμε στο πέμπτο Game και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, ξέρετε, αυτό το “do or’ die”. Νομίζω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των συμπαικτών μου όταν λέω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που τελειώσαμε στα τέσσερα παιχνίδια. Η Ρεάλ το έκανε πολύ δύσκολο. Ξέραμε ότι δεν θα είναι εύκολο. Αλλά η ανθεκτικότητα που έδειξε αυτή η ομάδα βγήκε στην επιφάνεια, ειδικά στο σημερινό παιχνίδι».
Οι Αγγελόπουλοι στα αποδυτήρια: «Εφτασε η στιγμή να το πάρουμε»
Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος πανηγύρισαν μαζί με τον Ολυμπιακό, στη Μαδρίτη, την πρόκριση στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι.
Οι ηγέτες της ομάδας μπάσκετ βρέθηκαν κοντά στην ομάδα και μετά το ματς-θρίλερ πήγαν στα αποδυτήρια και μοίρασαν συγχαρητήρια σε όλους.
Αρχικά, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος πήρε πρώτος τον λόγο: «Συγχαρητήρια σε όλους σήμερα γράψατε ιστορία. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη πρόκριση σε Final Four. Είστε τέσσερις εδώ που είστε και στα τέσσερα. Δεν είναι μικρό επίτευγμα αυτό που κάνατε σήμερα. Είστε όλοι μαζί στα δύσκολα πάμε στο Άμπου Ντάμπι για το καλύτερο».
Από την μεριά του ο Γιώργος Αγγελόπουλος, τόνισε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό που πετύχατε. Τέσσερα σερί Final Four νομίζω δεν έχει πάει άλλη ελληνική ομάδα. Έφτασε η στιγμή να το πάρουμε».