weather symbol
19
ΤΕΤ 21/5/25 | 05:47
FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν υπογράφει ένα από τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά Bayraktar. Πηγή Turkish Presidency

Είναι η τουρκική βιομηχανία όπλων η ηττημένη στον πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν; Ο μύθος και η τραγική πραγματικότητα των τουρκικών Bayraktar του γαμπρού του Ερντογάν

Του MICHAEL RUBIN αποκλειστικά για την Hellas Journal

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναδείξει τον εαυτό της σε εξαγωγέα στρατιωτικής ισχύος μπορεί να έχουν τελειώσει.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επένδυσε πολλά στην εταιρεία Baykar του γαμπρού του, της οποίας το χαρακτηριστικό drone Bayraktar-2 έγινε η βιτρίνα της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κατοικείται από Αρμένιους, βασιζόμενο στο Bayraktar-2, το ισραηλινό Harop και διάφορα ισραηλινά drones παρακολούθησης.

  • Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Τουρκία πανηγύρισε για το Bayraktar-2 ως παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού, επιτρέποντας στους  Ουκρανούς να συσπειρωθούν και να απωθήσουν τους Ρώσους εισβολείς.

Οι δημοσιογράφοι αγκάλιασαν τον μύθο του Bayraktar και τον ενίσχυσαν.

Μόλις ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Jerusalem Post δημοσίευσε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα ωφελούνταν από την επιτυχία του τουρκικού drone στην Ουκρανία.

Δύο μήνες αργότερα, ο Steven Witt, συχνός αρθρογράφος για το New Yorker, έγραψε ένα ολόκληρο άρθρο για το Bayraktar-TB2, αποκαλώντας το «το τουρκικό drone που άλλαξε τη φύση του πολέμου».

  • Ο μύθος του Bayraktar όντως ενίσχυσε την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Ο ηγέτης της γενοκτονίας της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ, χρησιμοποίησε τουρκικά drones με μεγάλη επιτυχία στην εκστρατεία του κατά των εθνοτικών Τιγκράι.

Ο Σομαλός πρόεδρος Μοχάμεντ Φαρμάτζο και ο Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ χρησιμοποίησαν τουρκικά drones για να εκφοβίσουν, αν όχι να αντιμετωπίσουν, τους αντίπαλους πολιτικούς. Η Τουρκία προμήθευσε drones στους Λίβυους ισλαμιστές πληρεξούσιούς της για να αντιμετωπίσει τον κοσμικό ανταγωνισμό τους.

Οι ηγέτες των πραξικοπημάτων τόσο στην Μπουρκίνα Φάσο όσο και στον Νίγηρα αγόρασαν τουρκικά drones για να τους βοηθήσουν να εδραιώσουν τις θέσεις τους.

Ο μύθος και η πραγματικότητα για τα Bayraktar

Το πρόβλημα είναι ότι το Bayraktar TB2 δεν ήταν τόσο αποφασιστικής σημασίας όσο ισχυρίζονταν οι υποστηρικτές του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να μετριάσει τον ενθουσιασμό. «Με όλο τον σεβασμό, αυτά ή άλλα drones μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Επειδή υπάρχει ιστορικό πυραύλων, πυροβολικού, αεράμυνας», εξήγησε στις 23 Απριλίου 2022.

Πιο πρόσφατα, η Ρωσία κατάφερε να μπλοκάρει τους Bayraktars, εξουδετερώνοντάς τους σε μεγάλο βαθμό.

Το πραγματικό θανάσιμο χτύπημα, ωστόσο, μπορεί να ήταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Κασμίρ.

  • Στις 22 Απριλίου 2025, Πακιστανοί τρομοκράτες διείσδυσαν στην ινδική ενωσιακή επικράτεια και επιτέθηκαν στη δημοφιλή τουριστική περιοχή Παχαλγκάμ. Εκεί, χώρισαν τους άνδρες από τις οικογένειές τους και, αν δεν μπορούσαν να απαγγείλουν το Κοράνι, τους εκτελούσαν μπροστά στις οικογένειές τους.

Η σφαγή σόκαρε την Ινδία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική επίθεση από τις επιθέσεις στη Βομβάη το 2008. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος στην Ινδία ήταν ανάλογος με αυτόν στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στα κιμπούτς και στο μουσικό φεστιβάλ Nova.

Οι Πακιστανοί ηγέτες κατάλαβαν αμέσως ότι η Ινδία θα ανταπέδιδε σκληρά. Προφανώς μετέφεραν αεροπορικώς δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, drones στο Πακιστάν,  καθώς ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο πυρηνικών γειτόνων. Μετά το Πακιστάν εκτόξευσε στο Αμριτσάρ  τα καμικάζι drones Byker YIHA III τα οποία παράγονται από κοινού από την Baykar και το Πακιστανικό Εθνικό Πάρκο Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας .

Χωρίς εξαίρεση, τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Πακιστάν απέτυχαν. Η Ινδία είτε τα κατέρριψε είτε αυτά δεν κατάφεραν να χτυπήσουν τους στόχους τους.

  • Η Ινδία κατέρριψε τα περισσότερα Byker μόλις πέρασαν στον ινδικό εναέριο χώρο και κατάφερε να καταρρίψει αρκετά ενώ ήταν ακόμα πάνω από το Πακιστάν. Η ινδική αεράμυνα δεν είχε καμία δυσκολία να εντοπίσει, να παρακολουθήσει και να αναχαιτίσει τα τουρκικά προϊόντα.

Τόσο στη Ρωσία όσο και στην Αφρική, οι επιδιωκόμενοι στόχοι των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα κατέλαβαν πλέον εξ αποστάσεως.

Πριν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στα βουνά του βόρειου Ιράκ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να καταρρίψουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Baykar Akıncı.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε μια ενεργή συζήτηση σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των αμερικανικών και σοβιετικής κατασκευής στρατιωτικών αεροσκαφών.

Σε μια διάσημη αεροπορική ανταλλαγή στις 9 Ιουνίου 1982, ισραηλινά F-15 και F-16 κατέρριψαν πάνω από 80 σοβιετικής κατασκευής και συριακής χρήσης MiG-21 και MiG-23 χωρίς να χάσουν ούτε ένα αεροσκάφος, αν και οι Σύριοι πιλότοι όντως προκάλεσαν ζημιές σε δύο ισραηλινά αεροσκάφη. Αυτή η ανταλλαγή έσπασε τη φούσκα της σοβιετικής αήττητης ικανότητας και απέδειξε στα αδέσμευτα κράτη τη ματαιότητα της εξάρτησης από σοβιετικό υλικό.

  • Η Τουρκία βιώνει μια παρόμοια στιγμή: Οποιοσδήποτε αφρικανικός δεσπότης ή χώρα της Κεντρικής Ασίας που εξακολουθεί να αγοράζει τουρκικό υλικό θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι κινδυνεύει να σπαταλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ερντογάν μπορεί να προσφέρει μια σκληρή πώληση για να προωθήσει το ισλαμικό του όραμα ή απλώς για να πλουτίσει την οικογένειά του, αλλά το προϊόν που πουλάει είναι πλέον κατώτερο επιπέδου.

Όπως ακριβώς ο σοσιαλισμός εμποδίζει την ανάπτυξη καθώς οι γραφειοκράτες δεν προσαρμόζονται στον ανταγωνισμό, έτσι και ο νεποτισμός καταστρέφει τις βιομηχανίες. Η Baykar, γνωρίζοντας ότι είχε πλήρη κρατική υποστήριξη, απλώς σταμάτησε να καινοτομεί αποτελεσματικά.

Μερικές φορές, υπάρχει δικαιοσύνη καθώς οι τρομοκράτες και οι χορηγοί τους υφίστανται τις συνέπειες για την επιθετικότητά τους.

Καθώς το Πακιστάν ανοικοδομεί τα αεροδρόμιά του μετά την ήττα του από την Ινδία, η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί να ανοικοδομήσει τη φήμη της ως προμηθευτής κορυφαίων στρατιωτικών drones και άλλης τεχνολογίας.

* Ο Michael Rubin είναι διευθυντής πολιτικής ανάλυσης στο Middle East Forum και ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute

READ: Is Turkey Holding NATO Hostage to Get a Nuclear Bomb? Theoretically, an Israeli Airstrike on Akkuyu could be easy… A column by analyst Michael Rubin

Is Turkey’s Arms Industry a Loser in the India-Pakistan War?

ΔιαβάστεΕπίσης