weather symbol
17
ΤΕΤ 14/5/25 | 04:36
epa12096137 German Chancellor Friedrich Merz (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) attend a news conference after talks at the chancellery in Berlin, Germany, 13 May 2025. EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Δηλώσεις Μερτς – Μητσοτάκη στο Βερολίνο: «Τεράστιος σεβασμός για τα επιτεύγματα της Ελλάδας» * Συναντίληψη για άμυνα, μεταναστευτικό, Ουκρανία

Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, ενώ είναι ο πρώτος ηγέτης που υποδέχεται ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης στο Βερολίνο

 Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που τον επισκέπτεται από την ανάληψη των καθηκόντων του ανέδειξε πριν από λίγο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ότι «αυτό υποδηλώνει ότι επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Ο κ. Μερτς αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία, στην άμυνα, ενώ τόνισε ότι Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν, εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανταποκριθεί στην πρόταση των συμμάχων, να επιβληθεί και το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρων.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Γερμανός καγκελάριος αναγνώρισε ότι το θέμα απασχολεί και τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες ασύλου και η συνεννόηση με τρίτες χώρες να φέρουν αποτελέσματα. Αναφερόμενος στη δευτερογενή μετανάστευση, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι αφίξεις στην Γερμανία και να αυξηθούν οι επιστροφές και παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων για την σχετική συνεργασία.

Παράλληλα, τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας μετά την κρίση και κυρίως από το 2019 και έπειτα εξέφρασε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και έκανε λόγο για «εντυπωσιακά» επιτεύγματα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μερτς, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε ακόμη στα ελληνικά πλεονάσματα, αλλά και στους κανόνες ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ δήλωσε επίσης ότι θα λάβει υπ’ όψιν την συμβουλή του κ. Μητσοτάκη, για μεταρρυθμίσεις «γρήγορα και στην αρχή» της κυβερνητικής θητείας.

  •       Ανέδειξε μάλιστα ως παράδειγμα και για την Γερμανία τις αλλαγές στα εργασιακά.

Την σημασία των κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα της μετανάστευσης ανέδειξε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι μόνο εξωτερικά σύνορα των κρατών που βρίσκονται εκεί», αλλά και όλων των κρατών-μελών.

«Μιλήσαμε και για επιστροφές και συμφωνήσαμε να έχουμε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε ο καγκελάριος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει την σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στο θέμα.

«Γνωρίζει ότι το θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα. Ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί», είπε χαρακτηριστικά, αλλά υπογράμμισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιδιώξει κοινές λύσεις. Είμαστε δεσμευμένοι να λύσουμε από κοινού το μεταναστευτικό και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διασφαλίσει τα σύνορα, αποτελεί και δικό μας συμφέρον, σημείωσε ο καγκελάριος.

Κατόπιν, ο κ. Μερτς ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία: «Συμφωνήσαμε ότι παρά τις εντεινόμενους βομβαρδισμούς, ο Ζελένσκι θα πάει στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν. Θαυμάζω το θάρρος του Ζελένσκι ο οποίος -παρά τις τραγικές συνθήκες- προβαίνει σε αυτά τα βήματα. Δείχνει τη σοβαρότητα και τη διάθεση να διαπραγματευτεί την εκεχειρία. Περισσότεροι συμβιβασμοί, όμως, δεν είναι εφικτοί. Ως προς την Ε.Ε., στο νέο πακέτο που έρχεται έχουμε διευρύνει τις κυρώσεις στη Ρωσία». «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, αλλά αν είναι αναγκαίο θα στηρίξουμε την Ουκρανία», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Μερτς.

Μητσοτάκης: Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο

 «Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είναι βαθύς ο συμβολισμός που είμαι ο πρώτος καλεσμένος», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «ύστερα από μια σκληρή δεκαετή κρίση, η οικονομία μας είναι μία από τις πιο δυνατές της Ευρωζώνης, γεγονός που αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», προσθέτοντας πως η χώρα «γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις».

Για την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών». «Υπογραμμίσαμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης, όπως και στο τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Γερμανία πήρε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες κάτι που ανοίγει περιθώρια για συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα […] Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Για να συμβεί αυτό έχουμε ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αλλιώς θα υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και αξιοπιστίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο.

  • Για το μεταναστευτικό, επεσήμανε ότι η Γερμανία αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις. «Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη, αλλά οι γέφυρες».

«Εμείς ανέκαθεν ήμασταν προσεκτικοί ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.», είπε από την πλευρά του ο κ. Μερτς. «Οι σημερινές προκλήσεις είναι η νέα κανονικότητα που θα μας συνοδέψει τα επόμενα χρόνια. Είμαι πολύ προσεκτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είμαι ανοιχτός για αξιοποίηση εργαλείων της Ε.Ε. αυτής καθεαυτής», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Ως προς τη συμπερίληψη μη κρατών-μελών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας είναι κάτι που ανέφερα ξανά. Αποτελεί ευκαιρία να συνδέσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική χώρες, όπως τη Νορβηγία και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., να μπορέσουμε να τις ενσωματώσουμε», είπε επίσης ο Φρίντριχ Μερτς.

Σε ερώτηση για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες […] Η χώρα μας δεν θα περάσει ξανά από μια κρίση όπως εκείνη που μας γονάτισε το 2015».

«Στην Ελλάδα το πενθήμερο είναι νομικά κατοχυρωμένο, έχουμε όμως προσθέσει βαθμούς ευελιξίας για να καλύψουμε τις ανάγκες και των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης έπειτα από σχόλιο για τα εργασιακά που πραγματοποίησε κ. Μερτς.

Μητσοτάκης για τα Eurofighter

Για τα Eurofighter, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι η δουλειά ενός πρωθυπουργού να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων.

«Υπάρχει μια κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες αμυντικές συνεργασίες, να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις είναι οι τρίτες χώρες  να δείχνουν μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Ευρώπης. Και γιατί όχι να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ε.Ε. Αυτό είναι κάτι λογικό που κατανοεί και ο καγκελάριος. Θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του κανονισμού Safe». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης