weather symbol
27
ΤΡΙ 6/5/25 | 17:29
United States President Donald J. Trump speaks to the media as he returns to the White House after a trip to Florida, in Washington, DC, USA, 04 May 2025. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL epa12074231 United States President Donald J. Trump speaks to the media as he returns to the White House after a trip to Florida, in Washington, DC, USA, 04 May 2025. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση: «Δεν εξετάζω προς το παρόν στρατιωτική προσάρτηση του Καναδά»

Την πρόθεσή του να διατηρήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για την προσάρτηση της Γροιλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο NBC News που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας επιβολής τελωνειακών δασμών 100% στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές που διανέμονται στις ΗΠΑ, επικαλούμενος ξανά λόγους «εθνικής ασφάλειας».

«Τη χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια»

Ο κ. Τραμπ, που επανήλθε στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του 2024, επανέφερε το θέμα της Γροιλανδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Γροιλανδία έχει πολύ μικρό πληθυσμό, που θα φροντίσουμε, θα αγαπήσουμε κι όλ’ αυτά. Αλλά τη χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής ισχύος για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Δεν λέω πως θα το κάνω, αλλά δεν αποκλείω τίποτα», δήλωσε. Ο Τραμπ έχει διατυπώσει εδώ και χρόνια την επιθυμία του η Γροιλανδία –μια αυτόνομη περιοχή του βασιλείου της Δανίας– να γίνει «τμήμα» των ΗΠΑ, κάτι που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά τόσο από την Κοπεγχάγη όσο και από την τοπική κυβέρνηση της νήσου.

Η Γροιλανδία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της Αρκτικής, ενώ διαθέτει πλούσιο υπέδαφος, μεταξύ άλλων σε σπάνιες γαίες και υδρογονάνθρακες. Η προοπτική εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων, αλλά και η σημασία των νέων θαλάσσιων οδών που ανοίγουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν τη νήσο γεωπολιτικό «φιλέτο».

Νέος γύρος εμπορικού πολέμου – Στο στόχαστρο οι ξένες ταινίες

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε νέο μέτωπο στον εμπορικό του πόλεμο, ανακοινώνοντας πως ξεκινά «άμεσα» διαδικασία επιβολής 100% τελωνειακών δασμών στις κινηματογραφικές ταινίες που έχουν παραχθεί εκτός ΗΠΑ και διανέμονται στις αμερικανικές αίθουσες.

Όπως υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Truth Social:

«Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα (…) Το Χόλιγουντ και πολλές άλλες περιοχές στις ΗΠΑ καταστρέφονται».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε ότι πολλές χώρες προσφέρουν γενναιόδωρα κίνητρα για να προσελκύσουν αμερικανικές παραγωγές, κάτι που χαρακτήρισε «συντονισμένη προσπάθεια» που συνιστά «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Παρότι δεν δόθηκαν ακόμη λεπτομέρειες για την ακριβή εφαρμογή του μέτρου, η ανακοίνωση έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στο Χόλιγουντ και σε διεθνείς παραγωγές με συνεργασίες στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα, που βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της σκληρής εμπορικής πολιτικής Τραμπ, αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι θα περιορίσει περαιτέρω τον αριθμό αμερικανικών ταινιών που διανέμονται στη χώρα, εντείνοντας την αντιπαράθεση. Ήδη, η κινεζική αγορά –η δεύτερη παγκοσμίως σε τζίρο μετά τις ΗΠΑ– εφαρμόζει ποσοστώσεις στις ξένες παραγωγές, και κάθε νέα μείωση θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τα έσοδα των αμερικανικών στούντιο.

«Δεν εξετάζω στρατιωτική προσάρτηση του Καναδά – προς το παρόν»

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Τραμπ ρωτήθηκε και για παλαιότερες δηλώσεις του αναφορικά με τον Καναδά. Αν και απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο, διευκρίνισε ότι «δεν εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή για την προσάρτηση του Καναδά», απαντώντας σε ερώτηση που πυροδοτήθηκε από παλαιότερους χαρακτηρισμούς του προς τον πρώην πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον οποίο αποκαλούσε «κυβερνήτη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

ΔιαβάστεΕπίσης