
ΑΜΥΝΑ
05/05/2025 | 23:01
Δεν φεύγουν Patriot από την Ελλάδα, τονίζει η κυβέρνηση: Τα συστήματα αεράμυνας της Ελλάδας είναι ενεργά και χρειάζονται όλα – Παρά την κατασκευή της «Ασπίδας του Αχιλλέα»
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL Αθήνα
«Δεν υφίσταται ζήτημα προμήθειας από την Ελλάδα συστήματος Patriot προς την Ουκρανία». Αυτό επισημαίνουν με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο, κυβερνητικά στελέχη ύστερα από δημοσίευση τόσο των Νew Υork Τimes όσο και του πρακτορείου Reuters.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι μια αλλά τουλάχιστον πέντε φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει διαψεύσει παρόμοια είδηση, που ενέπλεκε την Ελλάδα ως χώρα προμηθευτή της Ουκρανίας με συστήματα, είτε Patriot, είτε του ρωσικού συστήματος S-300.
Ο υπουργός Εθνικής άμυνας τόσο ως ΥΠΕΞ στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, είτε τώρα ως ΥΠΑΜ, έχει ξεκαθαρίσει πως κανένα εν ενεργεία σύστημα ιδίως αντιαεροπορικό δεν είναι εφικτό ν’ απομακρυνθεί από την αεράμυνα της χώρας.
Άλλωστε, με κάθε ευκαιρία ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει απέναντί της μια ενεργή και διαρκή απειλή.
Από την ημέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων, το Κίεβο έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη κάθε είδους οπλικό σύστημα από τα κράτη που έχουν στηρίξει τον ουκρανικό αγώνα.
Ανάμεσα στις χώρες που ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε παραδώσει λίστα οπλικών αναγκών, ήταν και η Ελλάδα, ζητώντας αντιαεροπορική κάλυψη κυρίως με συστήματα «ανατολικού» τύπου, τα οποία οι Ουκρανοί γνώριζαν να χειριστούν.
Ύστερα βεβαίως από τρία χρόνια πολέμου και πληθώρα όπλων που έχουν φτάσει από την Δύση στο έδαφος του Κιέβου, οι Ουκρανοί έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά με αποτέλεσμα να ζητούν ανά διαστήματα ακόμη και το σύστημα των Patriot.
Η συζήτηση αυτή περί των ελληνικών αντιαεροπορικών όπλων έχει επαναληφθεί δεκάδες φορές και δεν ήταν μόνο το Κίεβο που έχει πιέσει την Ελλάδα. Μεγάλες δυνάμεις, ικανές να επηρεάσουν κυβερνήσεις είχαν προτείνει την μετακίνηση αντιαεροπορικών από την χώρα μας στην Ουκρανία.
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πάντοτε απαντούν με τον ίδιο τρόπο, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά ή τον Έβρο, όπλα που εντάσσονται στο ευρύ αντιαεροπορικό πλέγμα της χώρας.
Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν μάλιστα, ότι μπορεί αυτή η είδηση να γράφτηκε, αλλά για ν’ απομακρυνθεί οποιοδήποτε οπλικό σύστημα εκτός συνόρων απαιτείται η απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Όλα τα παραπάνω έρχονται την ώρα που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να στήνει την «Ασπίδα του Αχιλλέα». Και εκεί πρόκειται ουσιαστικά ν’ αντικατασταθούν τα υφιστάμενα συστήματα αεράμυνας.
Ήδη τρέχει η διαδικασία επιλογής των επόμενων αντιαεροπορικών- αντιβαλλιστικών αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου όπλων, που πρόκειται να θωρακίσουν όχι μόνο τον ουρανό της Ελλάδας αλλά ακόμη και τον βυθό του Αρχιπελάγους.
Σημαντική λεπτομέρεια που έχει άμεση σχέση με το αποτρεπτικό «χτίσιμο» του αύριο, είναι ότι η Ελλάδα έκανε την κίνηση και ζήτησε την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής ώστε να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τα όρια αύξησης των δαπανών.
Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να «αποκαλύπτει» ότι ως έτος βάσης για την Ελλάδα θα οριστεί το 2024 κι όχι το 2021 (σ.σ. που ισχύει για όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης), όπου το ύψος των αμυντικών δαπανών ήταν στο 2,2% του ΑΕΠ. Το 2021 ήταν 2,7% εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης που είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ