weather symbol
21
ΔΕΥ 12/5/25 | 20:03
O Ινταν Αλεξάντερ via youtube

Απελευθερώνεται ο Αμερικανοϊσραηλινός όμηρος Ίνταν Αλεξάντερ [live] * Σε «ειρήνη με την Παλαιστίνη» ελπίζει ο Ισραηλινός πρόεδρος – Στο φάσμα του λιμού η Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανοϊσραηλινός όμηρος Ίνταν Αλεξάντερ, που κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας, θα αφεθεί ελεύθερος αργότερα σήμερα.

Μια πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αλεξάντερ «πιθανότατα» θα παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδας στη Χαν Γιούνις, πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι θα απελευθερώσουν μέσα στην ημέρα τον Αλεξάντερ, ο οποίος κρατείται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ.

«Ο Ίνταν Αλεξάντερ, ένας Αμερικανός υπήκοος που μέχρι πρόσφατα πολλοί θεωρούσαν νεκρό, θα αφεθεί ελεύθερος σε περίπου δύο ώρες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Σαουδική Αραβία και την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Η απελευθέρωση του τελευταίου εν ζωή Αμερικανού υπηκόου που κρατά η Χαμάς στη Γάζα συμφωνήθηκε έπειτα από συνομιλίες που είχε η παλαιστινιακή οργάνωση με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ και ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων.

Οι μεσολαβητές ενημέρωσαν τη Χαμάς, σύμφωνα με πηγή της οργάνωσης, ότι το Ισραήλ θα κάνει μια παύση στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να γίνει η απελευθέρωση του ομήρου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για τη βοήθειά του στην απελευθέρωση του ομήρου.

Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, «ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για τη βοήθειά του στην απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Ίνταν Αλεξάντερ», ανέφερε ανακοίνωση της ομάδας του Νετανιάχου, λίγο μετά από συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία αύριο στη Ντόχα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία στη Ντόχα του Κατάρ αύριο, Τρίτη, για διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του, και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και τον πρέσβη Μάικ Χάκαμπι στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου “έδωσε εντολή για την αποστολή αντιπροσωπείας για διαπραγματεύσεις αύριο στη Ντόχα”, δήλωσε το γραφείο του σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν από την αναμενόμενη απελευθέρωση του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ από τη Χαμάς.

Η αντιπροσωπεία θα συζητήσει πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός απεσταλμένος με στόχο την εξασφάλιση συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ελπίδα Χέρτσογκ για ειρήνη με την Παλαιστίνη

Την ελπίδα του ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη με την Παλαιστίνη, εξέφρασε σε συνέντευξη του στην Welt ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο

Στη συνέντευξη, ο Ισραηλινός Πρόεδρος επισημαίνει πως εάν μετά από τις φρικαλεότητες του ΒΠΠ το Ισραήλ και η Γερμανία καταφέρνουν να γιορτάσουν σήμερα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, τότε ο ίδιος τρέφει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη και με την Παλαιστίνη, εφόσον ισχύσουν τρεις κανόνες.

Ο πρώτος κανόνας είναι να μην υπάρξει καμία ανοχή στην τρομοκρατία υπό καμία προϋπόθεση. Ο δεύτερος κανόνας είναι να υπάρχει αξιοπρέπεια για όλους τους λαούς και συμπερίληψη των Ισραηλινών ως αυτοτελές κομμάτι μίας νέας Μέσης Ανατολής και ο τρίτος κανόνας είναι να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα κατέχει πυρηνικά όπλα, προσθέτει.

Ο κ. Χέρτσογκ αναφέρει ότι ο νέος Γερμανός Καγκελάριος θεωρείται στενός φίλος του Ισραήλ και αντιμετωπίζεται πολύ θετικά, ενώ ο ίδιος ο Ισραηλινός Πρόεδρος εκτιμά ότι ο Mερτς θα έχει πολύ θετική επίδραση σε διεθνές επίπεδο.

Από την νέα γερμανική κυβέρνηση ο Χέρτσογκ προσδοκά -όπως λέει- ότι θα συνεχίσει την καλή σχέση και τον ανοιχτό διάλογο με τον Ισραήλ.

«Προπαγάνδα τα περί ανθρωπιστικής κρίσης»

Σχετικά με τις εκκλήσεις του Καγκελάριου Mερτς για διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, συνιστά ‘σε όποιον μιλάει για το θέμα αυτό, να εξετάζει προσεκτικά τα γεγονότα’.

Ο ίδιος κάνει λόγο για προπαγάνδα και ψυχολογικό πόλεμο από την πλευρά της Χαμάς, και συμπληρώνει: «Συστήνω στη γερμανική κυβέρνηση, αν χρειάζεται, να στείλει ειδικούς στην περιοχή, για να εξετάσουν διεξοδικά την κατάσταση».

Από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, προσδοκά καταρχήν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για μη χρήση πυρηνικών όπλων. «Αν για να επιτευχθεί αυτό απαιτηθούν και στρατιωτικές επιχειρήσεις, τότε ας γίνει έτσι.

Αλλά δίνουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις» συμπληρώνει, ενώ θέτει ως δεύτερο στόχο την παρέμβαση των ΗΠΑ για την ενσωμάτωση του Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Εγώ ονειρεύομαι την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία (…) για εμένα θα ήταν ένα όνειρο, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι να ζουν ειρηνικά στην περιοχή» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Ολοκληρώνοντας ο Ισραηλινός Πρόεδρος σημειώνει ότι πρέπει να γίνει σαφές στον κόσμο ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η σύλληψη ομήρων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που πρέπει να λάβει τέλος.

Ως προς την μελλοντική εξέλιξη των σχέσεων Γερμανίας – Ισραήλ λέει ότι βασικό ζητούμενο είναι ‘να μην ξεχάσουμε το παρελθόν, αλλά να κοιτάμε πάντα προς το μέλλον’.

Η Γάζα αντιμετωπίζει «κρίσιμο κίνδυνο λιμού»

Η Γάζα βρίσκεται σε «κρίσιμο κίνδυνο λιμού», με το 22% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπιστική «καταστροφή» μετά από περισσότερους από δύο μήνες αποκλεισμού της βοήθειας από το Ισραήλ, προειδοποίησε τη Δευτέρα μια επιτροπή παρακολούθησης της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ο συνολικός πληθυσμός της Γάζας, περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, κινδυνεύει από επισιτιστική κρίση «ή και χειρότερα» μέχρι τον Σεπτέμβριο, ανέφερε σε έκθεση η Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Δεκαεννέα μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο λιμού», ανέφερε η IPC.

Ανέφερε ότι υπήρξε «σημαντική επιδείνωση» της κατάστασης της επισιτιστικής ασφάλειας από την τελευταία της αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2024.

«Τα αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων είτε έχουν εξαντληθεί είτε αναμένεται να εξαντληθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ολόκληρος ο πληθυσμός αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, με μισό εκατομμύριο ανθρώπους – ένας στους πέντε – να αντιμετωπίζουν λιμό», ανέφερε.

Η κοινοπραξία, η οποία έχει αναπτύξει ένα σύστημα προειδοποίησης για λιμό πέντε επιπέδων, διαπίστωσε ότι από την 1η Απριλίου έως τις 10 Μαΐου, 244.000 άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονταν στην πιο κρίσιμη κατάσταση επισιτιστικής ασφάλειας — επίπεδο πέντε, ή «καταστροφή/λιμός».

«…θα είναι αργά για πολλούς ανθρώπους»

Κατέταξε άλλους 925.000 σε επίπεδο τέσσερα, ή «έκτακτης ανάγκης».

Ο Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Γάζα αντιμετώπιζε «άμεσο κίνδυνο λιμού», λέγοντας ότι η γεωργία βρισκόταν «στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης».

Ζήτησε την «άμεση» άρση του αποκλεισμού, λέγοντας ότι η βοήθεια, όπως ζωοτροφές και κτηνιατρικά εφόδια, ήταν επειγόντως απαραίτητη για τη διατήρηση της πολύτιμης παραγωγής προϊόντων όπως το γάλα και τα αυγά, που συχνά είναι τα τελευταία εναπομείναντα τρόφιμα.

«Οι οικογένειες στη Γάζα λιμοκτονούν, ενώ τα τρόφιμα που χρειάζονται βρίσκονται στα σύνορα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ, Σίντι Μακέιν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να δράσει επειγόντως για να εισρεύσει ξανά βοήθεια στη Γάζα. Αν περιμένουμε μέχρι να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη λιμού, θα είναι ήδη πολύ αργά για πολλούς ανθρώπους».

Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 με επικεφαλής την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς, επέβαλε τον τρέχοντα αποκλεισμό βοήθειας στις 2 Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε σχέδια για την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της «κατάκτησης» της Γάζας και του εκτοπισμού του πληθυσμού της.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης