
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/05/2025 | 13:39
Ανδρουλάκης για ελληνοτουρκικά: «Τι δουλειά έχει στην ευρωπαϊκή άμυνα η Τουρκία; Το casus belli μπορεί να επανέλθει, θα τους κάνουμε τέτοιο δώρο;»
«Τι δουλειά έχει στην ευρωπαϊκή άμυνα η Τουρκία, η οποία ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με casus belli, χρεώνεται τη βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα» και την αδυναμία μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στον στον REAL FM κράτησε σαφείς αποστάσεις ως προς την πρόταση του πρωθυπουργού περί άρσης του casus belli σε αντιστάθμισμα, υποστηρίζοντας ότι η απειλή πολέμου μπορεί να επανέλθει.
«Θεωρώ αδιανόητο, ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι ο όρος είναι η άρση του casus belli, το οποίο μπορεί σήμερα να αλλάξει αλλά μετά να επανέλθει. Η εξασφάλιση, όμως, της εισόδου της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα δεν θα είναι εύκολο να αποτραπεί μετά από μερικά χρόνια. Δεν καταλαβαίνουν ότι είναι επικίνδυνο; Θα τους κάνουμε τέτοιο δώρο;» αναρωτήθηκε.
Για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Για τη πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πώς εφόσον ήταν στη κυβέρνηση θα ξεκινούσε την επένδυση, έχοντας διασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί πλήρως, διότι, όπως είπε «πέρα από μια τεράστια οικονομική επένδυση, έχει και εθνικό – γεωπολιτικό χαρακτήρα. Δύο δισεκατομμύρια θα μας κοστίσει. Έχουμε δεσμεύσει 650 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα υπόλοιπα 1.350 εκατ. θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός».
«Ήδη διαβάζω ότι από το επόμενο εξάμηνο οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώνουν σιγά -σιγά στο τιμολόγιο ένα κομμάτι του κόστους της επένδυσης. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η Τουρκία αποτρέπει την πόντιση του καλωδίου» συμπλήρωσε.
«Πιστεύω ότι πάντα πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Οι διπλωματικές σχέσεις αυτό επιτάσσουν» σχολίασε για τις επικείμενες διμερείς συναντήσεις της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης και ανέδειξε επιπλέον και την ανάγκη εκπόνησης μια στρατηγικής που δεν θα είναι κοντόφθαλμη.
Για τη Γάζα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απάντησε στη κριτική γιατί ανταποκρίθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο να συνυπογράψει το κείμενο στη πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη Γάζα. Τόνισε συγκεκριμένα:
«Το να προσκαλέσουμε να μιλήσει στη Βουλή ο Μαχμούτ Αμπάς, για εμένα είναι μια θετική πρωτοβουλία και αυτό πρέπει να συμβεί και στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε τις δύο απόψεις και εν τέλει πρέπει να λυθεί το ζήτημα του Παλαιστινιακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
»Δηλαδή αυτό που ζητάμε για την Κύπρο, αυτό πρέπει να ζητάμε και για το θέμα της Παλαιστίνης, όλα να γίνονται σε ένα πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
»Όμως, ένα κείμενο, το οποίο δεν καταδικάζει τη τζιχαντιστική λειτουργία της Χαμάς, δεν μιλά πουθενά για επιστροφή των ομήρων, για εμένα αυτά είναι σοβαρά ελλείμματα του κειμένου. Ένα κείμενο που δεν περιείχε και αυτά, εμείς δεν θα το υπογράφαμε».
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ακόμη ότι στη Γάζα γίνεται εθνοκάθαρση, καθώς ανέφερε πως «με βίαιο και εγκληματικό τρόπο διώχνουν έναν λαό από τον τόπο του» και στηλίτευσε την απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης με τον Νετανιάχου.
«Γιατί να ταυτίζεται η Ελλάδα με τον Νετανιάχου; Και κάνω μια διάκριση. Η συμμαχία με το Ισραήλ είναι πολύτιμη, το ΠΑΣΟΚ την ξεκίνησε το 2010, για κανένα λόγο αυτή η συμμαχία δεν έπρεπε να οδηγήσει στην απόλυτη ταύτιση της Ελλάδας με τον Νετανιάχου» είπε..
«Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί από κράτη τα οποία θέλουν “διεθνείς σχέσεις- ζούγκλα”. Όχι, εμείς δεν θέλουμε να είναι ζούγκλα οι διεθνείς σχέσεις, δεν θέλουμε να επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, θέλουμε κανόνες για όλη την ανθρωπότητα» σημείωσε.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Χαρακτήρισε σκάνδαλο διαφθοράς ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας τα όσα αποκαλύπτονται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επειδή, όπως είπε, «ευτελίζουν και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Αυτοί είναι οι άριστοι; Άριστοι πού, στη διαφθορά;»
«Ένας πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε με ΑΣΕΠ, όλοι οι άλλοι διορισμένα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Κομματικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Τεράστιες οι ευθύνες Βορίδη. Τεράστιες ευθύνες και των τότε υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες και των μετά υπουργών. Έχει αλλάξει έξι προέδρους ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε έξι χρόνια Νέας Δημοκρατίας, αδιανόητα πράγματα» πρόσθεσε.
«Πήγα στη Βουλή και ρώτησα τον πρωθυπουργό -όταν του έκανα την επίκαιρη ερώτηση για τον πρωτογενή τομέα- και ξέρετε τι μου απάντησε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Ναι, υπάρχουν “κάποιες σκιές”. “Σκιές” είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα και έρχονται Ευρωπαίοι εισαγγελείς και παίζουν κυνηγητό και κρυφτό με τα διορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να πάρουν στοιχεία να κάνουν την έρευνα;» ανέφερε χτυπώντας καμπανάκι καθώς κινδυνεύει όλος ο μηχανισμός πληρωμών των αγροτών».
«Η Νέα Δημοκρατία, από τη μια, λέει ότι ο υπουργός δεν έχει ευθύνες, από την άλλη, όμως θα τον παραπέμψει με το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Εδώ μιλάμε για πράγματα παράλογα, που βέβαια βολεύουν τη Νέα Δημοκρατία που θέλει να μπαζώσει τις ευθύνες των πολιτικών στελεχών της» ανέφερε.
«Αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο κι ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης αφήνει τη δικογραφία στην άκρη και λέει διάφορες θεωρίες που εν τέλει είναι διέξοδος διαφυγής για τη Νέα Δημοκρατία» σχολίασε μεταξύ άλλων εξηγώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ζητήσει Προανακριτική Επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη.
Στο πρόβλημα της ακρίβειας υπενθύμισε ότι ήδη από το 2022 είχε προτείνει τη θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή, παρέμβαση με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος που όμως η κυβέρνηση επανειλημμένα απέρριψε.
Παράλληλα, ανέδειξε την υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και χαρακτήρισε ως «πολύ καθυστερημένη» την πρωτοβουλία Κικίλια για τα ακτοπλοϊκά, ενώ «είναι ήδη πολύ υψηλά οι τιμές», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Απάντηση Μαρινάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολίασε τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, κατά την οποία, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και ότι ήταν λάθος ο Πρωθυπουργός να θέτει ως όρο την άρση του casus belli, λέγοντας:
«Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί πράγματα πάρα πολύ απλά και εύκολα σε αντίθεση με το τι συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Η όλη διαχείριση στο ζήτημα αυτό, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και θεωρώ και επιτυχής.
»Αυτή είναι η διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους ψευτοπατριώτες που αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική ως ένα πεδίο έκφρασης μεγάλων υποσχέσεων. Η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες περνά από μια σειρά από όρους και κανόνες. Μεταξύ αυτών είναι και η ομοφωνία.
»Ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρίσκει την ευκαιρία να πει κάτι το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα ζητούμενα της εξωτερικής πολιτικής για πολλές δεκαετίες: την άρση του casus belli.
»Αυτό το οποίο λέει ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν είναι λογικό. Η εξωτερική πολιτική για να είναι επιτυχής πρέπει να έχει αποτέλεσμα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα