
ΚΟΣΜΟΣ
05/05/2025 | 10:40
27 νεκροί για κάθε χιλιόμετρο ουκρανικής γης: Η πιο αιματηρή χρονιά για τη Ρωσία το 2024* Σιωπά ο Πούτιν για τις απώλειες αφήνει όμως σπόντες και για πυρηνικά
Το 2024 καταγράφεται ως η πιο φονική χρονιά για τις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.287 Ρώσους στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με κοινή έρευνα του BBC Russian, της ανεξάρτητης ρωσικής πλατφόρμας Mediazona και ομάδας εθελοντών.
Η φετινή χρονιά δεν θύμισε τις «κυματιστές» απώλειες των προηγούμενων ετών. Αντίθετα, το 2024 χαρακτηρίστηκε από σταθερή μηνιαία αύξηση νεκρών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούσαν σταδιακή προέλαση στα ανατολικά της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικά, για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ουκρανικής γης που κατέλαβε η Ρωσία, θυσιάστηκαν κατά μέσο όρο 27 στρατιώτες.
Μια τραγωδία χωρίς αναφορά από το Κρεμλίνο
Η πιο θανατηφόρα ημέρα για το 2024 ήταν η 20ή Φεβρουαρίου, όταν τέσσερις ουκρανικοί πύραυλοι HIMARS έπληξαν χώρο εκπαίδευσης κοντά στο Βολνοβάχα του Ντονέτσκ. 65 στρατιώτες σκοτώθηκαν επί τόπου, ανάμεσά τους και ο διοικητής τους, συνταγματάρχης Μουσάεφ. Πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν.
Το πλήγμα ήρθε κατά τη διάρκεια τελετής απονομής μεταλλίων, όπου οι στρατιώτες είχαν διαταχθεί να παραταχθούν – μια σκληρή ειρωνεία της στρατιωτικής γραφειοκρατίας και αδιαφορίας για την ασφάλεια των στρατευμάτων.
Ωστόσο, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε το περιστατικό ούτε στις καθημερινές ενημερώσεις του, ενώ λίγες ώρες αργότερα, ο τότε Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εμφανιζόταν στην κρατική τηλεόραση να μεταφέρει «καλά νέα από το μέτωπο» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Καθημερινότητα ο θάνατος και οι κηδείες
Η ιστορία της οικογένειας του Οκουντζόν Ρουστάμοφ, ενός εκ των θυμάτων, συγκλονίζει: η συγγενής του έχει ήδη θάψει τρεις στενούς συγγενείς της από την αρχή του πολέμου. «Από κηδεία σε κηδεία», δήλωσε. Ο Ρουστάμοφ, όπως και χιλιάδες άλλοι, ήταν ένας απλός πολίτης που εντάχθηκε στον πόλεμο μετά από επιστράτευση.
Παρά τις βαριές απώλειες, η Μόσχα έχει καταφέρει να διατηρήσει τη στρατιωτική της ισχύ μέσω εντατικής στρατολόγησης, αυξάνοντας σημαντικά τις χρηματικές απολαβές για τους «εθελοντές» στρατιώτες.
Η προσέλκυση γίνεται κυρίως σε φτωχές, αγροτικές περιοχές όπως η Μπασκορτοστάν, όπου οι συμβάσεις στρατού προσφέρουν μπόνους 34 φορές πάνω από τον μέσο μισθό της περιοχής. Χιλιάδες άνδρες έχουν υπογράψει συμβόλαια μέσα σε 10-14 ημέρες και εστάλησαν απευθείας στο μέτωπο – χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση.
Οι «εθελοντές» αυτοί πλέον αποτελούν το 25% των ταυτοποιημένων θανόντων Ρώσων στρατιωτών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Ανύπαρκτος ο δημόσιος διάλογος για τις απώλειες
Η Μόσχα συνεχίζει να αποσιωπά τις ακριβείς απώλειες του πολέμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο – περιλαμβανομένων των πολιτοφυλακών των αυτοανακηρυγμένων Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ – κυμαίνεται από 185.000 έως 260.700 άτομα.
Παρά την τεράστια αιμορραγία σε ανθρώπινες ζωές, ο Πούτιν εμφανίζεται ατάραχος, δηλώνοντας πρόσφατα σε ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης πως «δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα και ελπίζω να μην χρειαστεί», στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα ισχύος χωρίς διάθεση αυτοκριτικής.
Την ίδια ώρα, η ανανεωμένη ρωσική πυρηνική στρατηγική, υπογεγραμμένη τον Νοέμβριο του 2024, επιτρέπει πλέον τη χρήση πυρηνικών ακόμη και ως απάντηση σε συμβατικές επιθέσεις από χώρες με πυρηνικά οπλοστάσια, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.
Διπλωματικά αδιέξοδα και η σκιά του Τραμπ
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ μιας διπλωματικής λύσης, η Ρωσία έχει απορρίψει κάθε πρόταση για άμεση εκεχειρία, επιμένοντας πως μπορεί να φτάσει σε «λογική κατάληξη» του πολέμου υπό τους δικούς της όρους.
Με τη Ρωσία να ελέγχει πλέον περίπου το 20% της Ουκρανίας, η αιματοχυσία συνεχίζεται, χωρίς ορατό τέλος και με τον φόβο μιας κλιμάκωσης να παραμένει υπαρκτός.
Με πληροφορίες από Guardian, BBC