
ΑΜΥΝΑ
22/04/2025 | 21:05
«Βαριά προσγείωση» στα υποψήφια για την Tουρκία Eurofighter Typhoon: Όμως οι Τούρκοι δεν θέλουν να τελειώσουν τα παζάρια για τους πυραύλους «φετίχ» καθώς και για τα F-35
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Η μπλόφα των Eurofighter Typhoon που παζάρευε η Άγκυρα με το Λονδίνο έλαβε (;) πριν λίγες ημέρες τέλος, μετά την «ταφόπλακα» που φέρεται να τοποθέτησε το Βερολίνο.
Η φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου μάλλον είναι η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε για την Γερμανία, η οποία φέρεται να κάνει λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με αυτά ως δεδομένα και παρά τις διαρκείς πιέσεις από την Μ. Βρετανία που θέλει να επιτύχει μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με την Τουρκία αρκετών δισεκατομμυρίων, το κοινοπρακτικό μαχητικό 4,5 γενιάς αεροπορικής υπεροχής, δεν βρήκε νέο αγοραστή.
Με ότι βεβαίως αυτό σημαίνει για το μέλλον του στόλου που έχει παραχθεί, αλλά και για την γραμμή παραγωγής του ευρωπαϊκού
αεροσκάφους.
- Η κυβέρνηση βεβαίως στην Γερμανία, ακόμη δεν έχει ορκιστεί με ότι σημαίνει αυτό για το μέλλον του συγκεκριμένου «παζαριού» που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Από τον Μάιο κι έπειτα θα φανούν επισήμως κι όχι μέσω διαρροών στον Τύπο, οι πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου αναφορικά με την στάση του απέναντι στην πολιτική- «ηγεμόνα» της Τουρκίας.
Στρατιωτικές πηγές είχαν επισημάνει στην Hellas Journal ότι κατέγραφαν κινήσεις της γείτονος που μαρτυρούσαν πως το αναδεικνυόμενο ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter Typhoon λειτουργούσε πολύ περισσότερο ως πολιορκητικός κριός απέναντι στην άρνηση των ΗΠΑ να δεχτούν ξανά την Τουρκία στο πρόγραμμα του μαχητικού 5 ης γενιάς, παρά ως μια διαπραγμάτευση ουσίας.
Η γερμανική πιθανή «ταφόπλακα» στα Eurofighter Typhoon ήρθε σχεδόν παράλληλα με τις διαρροές στον τουρκικό Τύπο περί επιβράδυνσης στην εξέλιξη του προγράμματος προμήθειας 40 καινούργιων F-16 Viper για την TuAF.
- Και οι διαρροές αυτές ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την προσπάθεια επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των stealth αεροσκαφών.
Το γεγονός αυτό αποτελεί διακαή πόθο της γείτονος και ίσως ένα προσωπικό στοίχημα πειθούς του Ταγίπ Ερντογάν προς τον «φίλο» του Ντόναλντ Τράμπ.
Την ίδια ώρα πάντως, μπορεί το κοινοπρακτικό αεροσκάφος να δείχνει είτε ως παρελθόν είτε ως μπλόφα διαρκείας για την Τουρκία, δεν ισχύει το ίδιο για τον κοινοπρακτικό- περίπου από τις ίδιες χώρες- πύραυλο Meteor.
Το τουρκικό βλέμμα στα F-35 και τους Meteor
Εφόσον οι γείτονές μας δείχνουν ιδιαίτερη ζέση για τα F-35, είναι βέβαιο ότι θα επιμείνουν στην ίδια στάση για τους πυραύλους μακρού πλήγματος, πέραν του οπτικού ορίζοντα, υπολογίζοντας ως κύριους συνομιλητές τους Βρετανούς.
Και από την στιγμή που η ελληνική πολεμική αεροπορία έχει ήδη στην φαρέτρα της τον συγκεκριμένο πύραυλο για τ’ αεροσκάφη Rafale F3R ενώ έχει ζητήσει την προσθήκη του όπλου και για τα μελλοντικά F-35, είναι εύλογο η Τουρκία να συνεχίσει το κυνήγι του «ονείρου» μαζί βεβαίως με την επιστροφή στο μεγάλο σχέδιο των stealth αεροσκαφών.
- Βεβαίως, το βεβαρημένο παρελθόν που φέρεται να της αποδίδει η Γερμανία, κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, μια και το Βερολίνο είναι από τις χώρες- μέλη της κοινοπραξίας των πυραύλων Meteor με ποσοστό 16%. (σ.σ. Τα ποσοστά των χωρών είναι: Αγγλία με την ισχύ του 39.6%, , Γαλλία 12,4%, Γερμανία 16%, Ιταλία 12%, Ισπανία και Σουηδία από 10%).
Σε συνδυασμό με την Γαλλία που ήδη έχει μεταφέρει εγγράφως την ανησυχία της Αθήνας στο Λονδίνο (σ.σ. αυτό έχει υποστηρίξει ο Γάλλος υπουργός άμυνας) αναφορικά με τους Meteor, το ποσοστό των κρατών που αντιτίθενται στην πώληση των πυραύλων μεγαλώνει.
Σ’ έναν παράλληλο δρόμο η Άγκυρα έχει ξεκινήσει την επιχείρηση άσκησης πίεσης για τα F-35. Η γείτονα θέτει ως πρώτο στόχο ενίσχυσης της πολεμικής της αεροπορίας, την επιστροφή των 5 ης γενιάς αεροσκαφών.
Το παζάρι που θ’ ακολουθήσει θα δείξει τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος σε δημόσιες τοποθετήσεις του, παρά την ανάπτυξη των S-400 στην τουρκική επικράτεια, επιμένει ν’ αποκαλεί φίλο του τον Τούρκο πρόεδρο…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ,
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ