
ΑΜΥΝΑ
02/04/2025 | 07:39
Ελληνικό στοιχείο, καινοτομία και κυβερνοάμυνα: Τον οδικό χάρτη ενίσχυσης και μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα 12 χρόνια παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή
Στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης και μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για την επόμενη 12ετία αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κεντρικός άξονας της πολιτικής αυτής είναι η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στις στρατιωτικές προμήθειες, με σαφείς προϋποθέσεις που ενισχύουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι καμία νέα εξοπλιστική συμφωνία δεν θα εγκρίνεται αν δεν περιλαμβάνει ελληνικά εξαρτήματα ή/και τη συμμετοχή ελληνικού προσωπικού. Η απόφαση αυτή στοχεύει στην ουσιαστική στήριξη της ΕΑΒ, των ναυπηγείων, των ΕΑΣ και άλλων εγχώριων βιομηχανιών, οι οποίες αποκτούν πλέον κομβικό ρόλο σε μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν πλοία, υποβρύχια, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά.
Τεχνολογική αναβάθμιση με έμφαση στην καινοτομία και τα drones
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής και του Βασίλη Νέδου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, στα μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones και UAV), αλλά και στην ανάπτυξη αντι-drone συστημάτων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το σύστημα «Κένταυρος» της ΕΑΒ, που ήδη χρησιμοποιείται σε φρεγάτες ΜΕΚΟ.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τις στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς αμυντικές εταιρείες, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις συνομιλίες με κορυφαίους εκπροσώπους της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια προβλέπει ότι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα που προκηρύσσεται θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 25% συμμετοχή ελληνικών εταιρειών ή προσωπικού, ως βασική προϋπόθεση.
Νέες φρεγάτες FDI, ναυπηγική παραγωγή και κυβερνοάμυνα
Οι προμήθειες νέων φρεγατών βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο ναυπήγησης έως και επτά φρεγατών FDI στην Ελλάδα, με πρόταση για δημιουργία γραμμής παραγωγής στη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζεται το ενδιαφέρον για φρεγάτες κλάσης Bergamini από την Ιταλία.
Το σχέδιο Μητσοτάκη περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στην οργάνωση της θητείας και στον ανασχεδιασμό των στρατοπέδων, με γνώμονα την επιχειρησιακή τους αξία και όχι τη γεωγραφική τοποθέτηση.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει και την πρόσφατη απόφαση για οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με αυξήσεις έως και 20%, σημειώνοντας τη σημασία της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό για την αποτελεσματικότητα της εθνικής άμυνας.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι η εθνική κυβερνοάμυνα θα υπαχθεί οργανικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της στρατηγικής ασφάλειας στη νέα ψηφιακή εποχή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή