weather symbol
13
ΤΕΤ 30/4/25 | 04:36
Το σύστημα πυραυλικού πυροβολικού PULS ομοιάζει πάρα πολύ με 3D που παρουσιάστηκε σε επίσημο βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού την περασμένη Παρασκευή. Πηγή εικόνας: Elbit

Το βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού δίνει ειδήσεις για το μέλλον του Στρατού Ξηράς. Η τεχνητή νοημοσύνη έδειξε σημεία του σχεδιασμού ενίσχυσης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Ορισμένα από τα τηλεοπτικά καρέ μέσα στο βίντεο του 1 λεπτού και 52 δευτερολέπτων που προβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του εορτασμού για τον Άγιο Γεώργιο προστάτη του Στρατού Ξηράς, ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης την οποία ήδη χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα στελέχη του.

Κάποια από αυτά τα καρέ μπορεί να ήταν και 3D animation, ωστόσο ορισμένα όπως επιβεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές, μόνο τυχαία δεν ήταν διότι επισημαίνεται πως αναδεικνύουν την άμεσα μελλοντική ενίσχυση του Στρατού Ξηράς.

Στο βίντεο υπάρχουν οι ισραηλινοί Spike NLOS, όπου η Hellasjournal έχει ενημερώσει εγκαίρως ότι μέσα στον Αύγουστο ξεκινούν οι παραλαβές, ενώ ήδη η εκπαίδευση των χειριστών του όπλου αυτού είναι σε εξέλιξη στο πεδίο βολής Ασκού Προφήτη στην Β. Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το οπτικό υλικό, πέραν των εκτοξευτών RM-70 του πυραυλικού πυροβολικού υπάρχει ακόμη ένα παρόμοιο σύστημα που μάλλον ομοιάζει με τους επίσης ισραηλινούς PULS.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει συζητηθεί πολύ, με τους επιτελείς να έχουν «γράψει» δεκάδες διαπραγματευτικές ώρες με στόχο να επιτύχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπλοκή της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι PULS μαζί με το πρώτο hard kill βήμα της «Ασπίδας του Αχιλλέα» δεν θεωρείται αλλά είναι τα πρώτα προγράμματα του Στρατού Ξηράς που οδεύουν προς την συμβασιοποίηση, μόλις βεβαίως λάβουν το πράσινο φως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Το Μ-113 εμφανίζεται κι αυτό αρκετά διαφορετικό σε σχέση με το «παπάκι» που όλοι μας γνωρίζουμε. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το θέμα του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης αναμένεται ότι θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα, καθώς από την μια πλευρά υπάρχει η
πρόταση της αναβάθμισης του 50χρονου Μ-113 κι από την άλλη, Ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν ως και την συμπαραγωγή.

Μεγάλο ερωτηματικό πλανάται και πέριξ του θέματος των φορτηγών του Στρατού Ξηράς. Μπορεί να μην είναι ένα εντυπωσιακό θέμα ενός οπλικού συστήματος, ωστόσο η αντικατάσταση των Στάγερ είναι μονόδρομος για τον στρατό καθώς τα νέα οχήματα είναι αυτά που υποστηρίζουν είτε στην ειρήνη είτε στον πόλεμο τις γραμμές ανεφοδιασμού και μια σειρά άλλων επιχειρησιακών μετακινήσεων.

Πέραν των συστημάτων, ειδική αναφορά γίνεται για τις αλλαγές τόσο στην θητεία όσο και στην εφεδρεία. Για την δεύτερη, η Hellasjournal είχε εκτενές ρεπορτάζ το Σάββατο, καθώς έχει ληφθεί η απόφαση για την ίδρυση δυο κέντρων μετεκπαίδευσης εφέδρων.

Σ’ ότι αφορά την θητεία, είναι ζήτημα που πρόκειται ν’ απασχολήσει το υπουργείο και την κοινή γνώμη το επόμενο διάστημα. Η θητεία εδώ και χρόνια αποτελεί ένα «πολιτικό ταμπού» καθώς κανένας υπουργός ή κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την αύξηση της θητείας.

Από την άλλη πλευρά οι ιδέες που έχουν γίνει copy-paste από την Φινλανδία ή το Ισραήλ και αφορούν την στρατιωτική θητεία, αναμένονται με ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Το βίντεο του ΓΕΣ αναδεικνύει και τις νέες τεχνολογίες είτε αυτές αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη είτε την πληροφορική, είτε τα drones που έχουν εισβάλλει στα σύγχρονα πεδία και είναι ικανά όχι μόνο να επιτηρήσουν αλλά και να δρουν επιθετικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ,
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης